Stirling motori

Ostali dijelovi
solarstorm
Post Postao/la solarstorm »

maxa272

Post Postao/la maxa272 »

http://www.infiniacorp.com/technology/h ... _works.php

Koriste magnete za prozivodnju struje i minimalna mehanicka kretanja.

http://www.infiniacorp.com/applications/Prod_Spec.pdf

mini elektrane za kucnu upotrebu ali posle 2009-te :)
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

http://www.kastelir.com/stirling.htm

<embed src="http://www.youtube.com/v/cp_KlOG1c4c&co ... fcfcf&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed>
m2

Post Postao/la m2 »

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/duuk_r--lqU" frameborder="0"></iframe>
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Mislim da bi bilo veoma korisno ako netko zna di, da polinka nacrte za ovakav low temperature stirling engine...
Tek toliko da imamo tu informaciju na forumu...
Time vjesti samograditelji tipa barba mogu zaobic silicijske fotovoltaike (nekad skupi danas jeftini) i napravit svoju verziju za manje novaca...
sirius

Post Postao/la sirius »

Koliko sam skužio, stirling radi samo kad ima sunca. Ali mogao bi ga pokretati i na drva i sve ostalo što može proizvoditi toplinu. Usput pokreće generator koji puni baterije. Jesam dobro skužio? Samo nije to baš tako jednostavno. Bar mi se čini. Ipak moraš imati klip i cilindar, a to treba biti nepropusno i precizno. Osim ako se da iskoristiti nešto od kakvog već postojećeg motora. Zglobovi bi mogli umjesto kliznih imati kotrljajuće ležaje pa bi im se smanjio otpor, a ne bi trebali podmazivanje. Uglavnom, za nekog tko živi u šumi ili ima pristup kakvom drugom gorivu i parni stroj bi dobro došao. :D Jučer sam odlučio potrošiti malo nafte i otići pogledati vjetroelektrane iznad Senja izbliza. Impozantno. Jedna koja je radila, jer je bio dan sa slabim vjetrom i ne pravi preveliku buku. Ukupno je visoka oko 100 metara. Proizvedene su u Danskoj, a motirali su ih Njemci. Nije mi jasno da mi nismo sposobni raditi takve strojeve. Nije svemirska tehnologija. A onih 14 vjetroelektrana je 42MW snage. Više nego HE Rijeka u kojoj sam radio do prije godinu dana. A tih 14 vjetrenjača je niknulo bez ikakve pompe. Netko je dobio lovu u džep i to je to. Nitko me ne može uvjeriti da kod nas nema pametnih ljudi koji bi znali projektirati takvo što. Brda imamo kao u priči, a vjetra u primorju također. Čak i ljeti, kad su sparine, na vrhovima zbog razlike u temperaturi struji zrak, navečer prema moru, a preko dana obrnuto. Sve je stvar interesa. Očito stirling i slični izumi nisu u interesu glavonja koji drmaju svijetom. Čime bi držali ljude u ropstvu kad ne bi imali energiju pod kontrolom? Ostala bi im samo hrana. Nisam siguran da i sam otkrijem nekakav jednostavan, učinkovit i potpuno besplatan izvor energije, da bih se usudio obznaniti ga javno. Sve ovo što danas postoji je na rubu isplativosti ili malčice preko ruba, pa si malo tko to želi i može priuštiti.
drug mile
Kontakt:

Post Postao/la drug mile »

Stirling mi je vrlo zanimljiv jer izgleda kao jednostavan, a svestran motor. Kad ima sunca, radi super. Kad nema, radi na drva, ili kompost, možda i geotermalni izvor. Zrak je -10, zemlja je +10, ne znam je li dovoljna razlika za kakvu takvu iskoristivost.
rodney

Post Postao/la rodney »

sirius je napisao/la:Nitko me ne može uvjeriti da kod nas nema pametnih ljudi koji bi znali projektirati takvo što...
Ima ljudi pametnih, ali birokracija je ubi-boze...
Draga mi radi za jednu malo konzultantsku tvrtku, i zadatak joj je naci mjesto u hr di bi
mogli izgraditi jedno postrojenje, mislim da je sunce-vjetar kombinacija u pitanju, mozda
cak i bio plin, i to je muka isusova. Ljudi s parama cekaju godinama, a masinerija melje,
i melje, ali tesko da ce izmljet nes.... Opcenito, bilo sta ako zelis ulozit u ovu jebenu
drzavu, ili moras nekog podmazat, ili to mora bit nes nepotrebno i neisplativo i glupo...
sirius

Post Postao/la sirius »

Da na žalost je to tako kad državom upravljaju nekompetentni političari. Ako ne znaju nek pitaju. Ima ona o znanju gdje je najgori onaj koji misli da zna, a ne zna. Bolje verzije su kad zna, a ne zna da zna zatim kad ne zna, a zna da ne zna. Na žalost pametnjakovići upravljaju i još kad su korumpirani i rade samo za sebe i svoju guzicu i eto nevolje. Nadam se da ona proročanstva o smaku svijeta vode prema smaku ovakvog svijeta, a vode prema nekoj novoj svijesti i duhovnoj obnovi. Kad bi bili pošteni i pametno raspolagali resursima, svima bi bilo lijepo na Zemlji. Na žalost ljudska bića imaju genetski usađenu pohlepu i sebičnost....naravno ne svi. Ali što kad ovi prvi upravljaju svijetom. No to više nije ova tema. Meni se sviđa ideja o tom motoru i o svemu što može razumno transformirati energiju u korisnu za upotrebu, a da to nije uništavanje postojećih resursa. Zašto naftu ne bi čuvali za izradu cesta, lijekova, plastike koja se da reciklirati.....?
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Sirius, najbolje je sto ne mora biti ni precizno ni nepropusno, mislim mora u visokoturaznoj verziji biti precizno da se ne pohaba, ali ovaj "spori" ne mora...
oko "klipova" imas zracnost da bi blin mogao prolaziti, a za odvajanje prema atmosferi cevjek je koristio elasticnu membranu (vidis u videu)...
Drugo je da on radi i na toplo ulje koje je pospremljeno u bacvi ugrijano suncem na 200c cijeli dan...
Ima super rijesenja, naprimjer grijanje drvima i proizvodnja struje (parni stroj je puno kompliciranije i neefikasno rijesenje)...
m2

Post Postao/la m2 »

zega je napisao/la:Sirius, najbolje je sto ne mora biti ni precizno ni nepropusno, mislim mora u visokoturaznoj verziji biti precizno da se ne pohaba, ali ovaj "spori" ne mora...
oko "klipova" imas zracnost da bi blin mogao prolaziti, a za odvajanje prema atmosferi cevjek je koristio elasticnu membranu (vidis u videu)...
Drugo je da on radi i na toplo ulje koje je pospremljeno u bacvi ugrijano suncem na 200c cijeli dan...
Ima super rijesenja, naprimjer grijanje drvima i proizvodnja struje (parni stroj je puno kompliciranije i neefikasno rijesenje)...
i NASA mislim koristi stirling - linearne generatore......
inch

Post Postao/la inch »

al koji plin, zrak baš i nije nešto

to je najveći problem kod samogradnje zar ne ?
drug mile
Kontakt:

Post Postao/la drug mile »

Koja je prednost jednoga u odnosu na dva klipa? Zar nije jednostavnije održavati jedan klip topao, a drugi hladan, ako su udaljeni, nego ako se radi o dva kraja jednog klipa? Tako bi mogli imati dva spremnika s vodom, kao što i imamo u mnogim kućama. Toplu vodu koristimo za centralno grijanje, hladna je obična kišnica, tehnička voda. Zar se ne bi to moglo iskoristiti za pogon stirlinga? Vrtio bi se samo kad treba el. energija, odnosno praktički "prelijevao" toplinu iz toplog u hladni spremnik. Nema gubitaka jer se ta toplina iskoristi u domačinstvu, jedino može padati snaga motora zbog smanjenja razlike temperature.

Što mislite?
bmwcabrio

Post Postao/la bmwcabrio »

prvom prilikom radim jedan mali za proučavanje na stolu :)
na brzinu sam preletio tekstove...,pitanje,
dali je na kraju učinkovitije vrtiti generator preko otto motora i dobiti struju ? ili ovakav stroj podgrijavati plinom ili benzinom ,okretati generator i dobiti struju?
što je učinkovitije ?,zanima me samo verzija podgrijavanja plinom ili bengom.
kakav plin koristiti u cilindru, ili nije ni potreban?
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Najbolji plin je Vodik ili Helij, ali moze i Dusik...
Kisik iz zraka oksidira i kvari stvari...
Odgovori

Natrag na “Ostalo”