Nije još u prodaji. Traže investitore. Zvuči poznato?marko-sk je napisao/la:nisam previše gledao web - može li se kupit vozilo bez baterija ?
Lakše gradsko prometalo zatvorene konstrukcije
Evo sad i njegadebeli je napisao/la:
Radi se novoj tehnologiji i troškovi ulaganja u razvoj su jako visoki.

5. December 5, 1893: the first electric car went 15 miles between charges

This is actually a photo of Thomas Edison with an electric car in 1913, but close enough, right?
Yes, 1893, people. 1893! What the hell have we been doing for the last 117 years? And just a couple of years later, in 1899, Camille Jenatzy invented an electric car that reached 62 mph.
Toliko o novoj tehnologiji

Ovdje ima za vidjeti motor u točku:
http://www.porschepedia.org/porsche-roo ... car-making
Zadnja izmjena: grrga, dana/u 26 ruj 2011, 10:33, ukupno mijenjano 1 put.
debeli je napisao/la:Zašto bi vozila na baterije trebala biti jeftina/jefinija od onih sa benzinskim motorom ?
Zašto ne smiju biti skuplja ?
Radi se novoj tehnologiji i troškovi ulaganja u razvoj su jako visoki.
BTW vozilo se pojavilo 2001. Još traže načina kako početi proizvodnju. Trenutno ih ima 80 primjeraka (po Njemačkoj i Švicarskoj). €6600 + €65 mjesečno za baterije je skoro u dlaku prekopiran Renaultov model prodaje Twizzyja.zega je napisao/la:Istina!
Zanimljiv je ovaj cree, cak je i target price ok 6800eur, samo olovo, to treba zamjenit!
Svu sreću im želim.
Ne mislim samo na motore...
Ajd napravi klimu koja će malo trošiti a jako hladiti/grijati da bude primjenjiva u e-autu.
Pa servo pumpe, pa sjedala trebaju biti od super laganog materijala, pa nova tehnologi a izrade haubi i prozora, pa nove gume...
Za sve to treba uložiti u projektiranje i kupnju novih alata za koji trenutno ne postoje dobavljaći koji ih proizvode u velikim serijama i po niskim cijenama.
Pa uloži i reklamu , pa nagovori ljude da kupe auto koji ima domet 50 km.
Ajd napravi klimu koja će malo trošiti a jako hladiti/grijati da bude primjenjiva u e-autu.
Pa servo pumpe, pa sjedala trebaju biti od super laganog materijala, pa nova tehnologi a izrade haubi i prozora, pa nove gume...
Za sve to treba uložiti u projektiranje i kupnju novih alata za koji trenutno ne postoje dobavljaći koji ih proizvode u velikim serijama i po niskim cijenama.
Pa uloži i reklamu , pa nagovori ljude da kupe auto koji ima domet 50 km.
To sa najmom baterija je pusiona - ako se vozis 250 dana u godini (i isto toliko puta punis baterije), 800 ciklusa punjenja na Lipo ces potrositi za malo preko 3 godine.pkristo je napisao/la:Skoro 800 eura godišnje samo za baterije...
Ali kao koncept (tri kotača od kojih su dva naprijed pa je pogon samo na stražnjem koji ne treba diferencijal jer je samo jedan; tandem sjedala; prihvatljiva težina čak i s baterijama...) je vrlo zanimljiv.
Uz potrosnju cca. 50W/km, treba ti 3kWh baterija za 60km autonomije - meni bi to bilo vise nego dovoljno jer u prosjeku po gradu radim do max. 20-30km a ostalo bi bila rezerva za par puta kada napravi vise (a i bateriji ce dobro biti da se ne prazni bas do ibera stalno).
Koliko je bi to bila cijena kod nas za 3kWh Lipo? Ako bi bilo oko 1500$, to ti mjesecno izadje oko 40$ ilitiga 220kn. Ako je LiFePo4 jos 50% skuplji od toga, ima 2000 ciklusa punjenja i moze izdrzati toliko bez znacajne degradacije karakteristika baterije - on bi u tom rezimu voznje trajao oko 8 godina sto mjesecno izlazi oko 140kn.
Kad na tu mjesecnu cijenu baterija dodas jos i potrosnju struje, mjesecna usteda je 100-200kn (Lipo) ili 180-280kn (LiFePo4) u odnosu na klasicni mali gradski auto (benzin i diesel), ilitiga preko 3k EUR za cijeli zivotni vijek LiFePo4 u odnosu na benzinca.
LiFePo4 je jedino razumno riješenje !!!!!!! uzmeš 3 el. motora artasova 4 baterije i možeš do varaždina i nazad . da ti ne trube i blicaju čak bi i za murju bio atrakcija !!!!!
nešto ću si i ja morati složiti a da nekošta više od 5000 eura
!!! samo moram proućiti zakonik o prometu na cestama !!!!!!!!!!!!!!! samo naprijed 

-
tri kotača
Pozdrav svima, eto ja sam novi ovdje al vidim na ovom forumu našao sam se među meni sličnima što me veseli!
Kako nam svijet polako odlazi tamo kud odlazi već duže vrijeme me progoni želja da si napravim neko vozilo za kratke ture koje će me činit neovisnim o benzinu.
Vozilo bi bilo nešto nalik na rikše kakvih je puna Azija s time da bi pogon bio nožni na pedala, onako za nuždu a osnovni pogon bio bi električni.
Njuškao sam malo po netu i vidim ima toga dosta tvorničke izrade, u Kini, težina je nekih 250-350kg "žive vage" + putnici. Pogonjeni su el. motorima snage 1000-1500W.
Moj krajnji domet je imat vozilo koje može potegnut nekih 50-60km brzinom od maksimalno tridesetak km/h, s time da na pola puta može bit i dopunjeno.
Naime imam imanje udaljeno od kuće nekih 25km i tamo skoro svaki dan gibam na aktivni odmor.
E sad, šta mene najviše mući, pored svih tehničkih problema oko same konstrukcije i izrade koji su manje više svi nekako rješivi brine me onaj pravni dio oko legalnog
prometanja te električne pile! Ne bih volio da uložim mjesece vlastitoga rada i neku veću lovu pa da mi se desi da naiđem na neku nepremostivu prepreku kad hoću
na kraju s tim vozilom na cestu.
Jel ima netko kakva iskustva s tim papirnatim dijelom, šta treba činit, pod kojim uvjetima, koliko para..?
slika jednog sličnog primjerka al bez pogona na pedala, jedino što bi u mojem slučaju prostor za putnike bio potpuno zaštićen od kiše
http://www.tradekey.com/product_view/id/1244711.htm
motor bi ovakav neki došao u obzir, ili neki malo i slabiji, recimo 800W obzirom na maksimalnu brzinu koju želim postizat
http://cgi.ebay.fr/DIY-ELECTRIC-MOTOR-B ... 2eb4e6e9be
Kako nam svijet polako odlazi tamo kud odlazi već duže vrijeme me progoni želja da si napravim neko vozilo za kratke ture koje će me činit neovisnim o benzinu.
Vozilo bi bilo nešto nalik na rikše kakvih je puna Azija s time da bi pogon bio nožni na pedala, onako za nuždu a osnovni pogon bio bi električni.
Njuškao sam malo po netu i vidim ima toga dosta tvorničke izrade, u Kini, težina je nekih 250-350kg "žive vage" + putnici. Pogonjeni su el. motorima snage 1000-1500W.
Moj krajnji domet je imat vozilo koje može potegnut nekih 50-60km brzinom od maksimalno tridesetak km/h, s time da na pola puta može bit i dopunjeno.
Naime imam imanje udaljeno od kuće nekih 25km i tamo skoro svaki dan gibam na aktivni odmor.
E sad, šta mene najviše mući, pored svih tehničkih problema oko same konstrukcije i izrade koji su manje više svi nekako rješivi brine me onaj pravni dio oko legalnog
prometanja te električne pile! Ne bih volio da uložim mjesece vlastitoga rada i neku veću lovu pa da mi se desi da naiđem na neku nepremostivu prepreku kad hoću
na kraju s tim vozilom na cestu.
Jel ima netko kakva iskustva s tim papirnatim dijelom, šta treba činit, pod kojim uvjetima, koliko para..?
slika jednog sličnog primjerka al bez pogona na pedala, jedino što bi u mojem slučaju prostor za putnike bio potpuno zaštićen od kiše
http://www.tradekey.com/product_view/id/1244711.htm
motor bi ovakav neki došao u obzir, ili neki malo i slabiji, recimo 800W obzirom na maksimalnu brzinu koju želim postizat
http://cgi.ebay.fr/DIY-ELECTRIC-MOTOR-B ... 2eb4e6e9be
Ako se i ideje broje kao "rad", evo za pocetak nekih mojih razmisljanja i ideja skupljenih na hrpu:pkristo je napisao/la:Da izazova je puno. Kad počinjemo rad na projektu?debeli je napisao/la:...pa nagovori ljude da kupe auto koji ima domet 50 km.
https://docs.google.com/document/d/1r23 ... t?hl=en_GB
(dokument se zove "E-trike koncept")