|
Električna vozila i obnovljiva energija
|
Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
drug mile
|
Postano: 17.6.2011. pet. 09:01 Naslov: |
|
|
halo je napisao/la: |
zar je ovo ružan ili odveć hipijevski Rocket stove mass heater uz pomoć lepe crvene opeke?
|
Mnogo lepo, RMH zaista može izgledati kako autor želi, samo je većini samograditelja bila najvažnija funkcionalnost i cijena djelova. Kad usporediš cijenu gotove peći od 1000 E i tu nekog ručnog rada koji košta 10 E, to je pojedinost koja te dodatno zagrije. Ali ako radiš nešto za impresionirati goste, meni je ovakva peć (kao na tim filmovima) savršena, još napraviš stakleni stol ispod kojeg se vidi vatra kako gori kao u otvorenom ognjištu, pa nemoraš gostu ni soka dati, dosta mu je što kroz stol gleda vatru kako gori. Meni je ovakva vatra jedan od najmilijih prizora. |
|
[Vrh] |
|
|
mika_vk
|
Postano: 21.6.2011. uto. 10:10 Naslov: |
|
|
Pozdrav svima i hvala na sugestijama...
Kaljeva pec dolazi u obzir, ali sve ove ostale stvari nikako... kao prvo ne planiram imati kucu od 200m2, niti velike sobe da bi "trosio" prostor na te velike mass heater-e a niti cu imati porebu za tolikom kolicinom topline. mozda sam u krivu, ali da se zagrije tolika kolicina samotne cigle potrebna je vilika kolicina topline, koja kasnije drzi temperaturu pa se nemora loziti, ali u konacnici mislim da je to za manje prostorije ne isplativo... Te kako toplinu transportirati na druge prostorije i na kat?
@ drug mile: samotnu ciglu nisam nasao nigdje za manje od 15-ak kuna po komadu, tako da ovo http://www.youtube.com/watch?v=Bau1dNvgTzo kosta puuuuno vise od 10 e...
Druga stvar je problem otvorenog lozista.... tko ima djete sve mu je jasno...
A i imam osjecaj da tu treba puno paznje.... ne ostaje žar kao u "normalnim" pecima.... sto znaci da ako nestane drva u peci, ponovno moras paliti vatru.
Da netko to koristi u nasem podneblju, jos bi otisao i pogledao, ali ovako da ja testiram...nit imam novaca nit vremena.
Ovo mi izgleda kao toplinske pumpe, svi znaju kako rade, svi znaju da su isplative, ali nitko ih nema (osim par izuzetaka)
Uglavnom da skratim... dok nevidim kod nekoga u kuci kako to funkcionira i izgleda, to neradim... (kaljeva je izuzetak)... |
|
[Vrh] |
|
|
halo
Pridružen/a: 18. 10. 2010. Postovi: 212 Lokacija: tu negde u Evropi
|
Postano: 21.6.2011. uto. 10:34 Naslov: |
|
|
mika_vk je napisao/la: |
A i imam osjecaj da tu treba puno paznje.... ne ostaje žar kao u "normalnim" pecima.... sto znaci da ako nestane drva u peci, ponovno moras paliti vatru. |
Znaš li zašto ne ostaje dugo žar? Jer ne preostane suviše pepela nakon sagorevanja drva, (a to znači veći procenat iskorišćenja energije) jer pepeo je taj koji onemogućaca protok vazduha i održava žar duže. E sad što se tiče održavanja vatre, treba što više staviti drva vertikalno u visinu kako bi samo padalo drvo na dole usled gravitacije, a i obezbediti vazduh za sagorevanje sa strane a ne odozgo preko otvora za ubacivanje drva na dole.
Prošle godine sam napravio jedam mali i za probu sam stavio vertikalno sitna bagremova drva i čudio sam se što tako mala količina drva izgori za oko 40 minuta, i bio je baš vreo dimni gas na izlazu od najmanje oko 350 step. C.
mika_vk je napisao/la: | Da netko to koristi u nasem podneblju, jos bi otisao i pogledao, ali ovako da ja testiram...nit imam novaca nit vremena.
Ovo mi izgleda kao toplinske pumpe, svi znaju kako rade, svi znaju da su isplative, ali nitko ih nema (osim par izuzetaka)
Uglavnom da skratim... dok nevidim kod nekoga u kuci kako to funkcionira i izgleda, to neradim... (kaljeva je izuzetak)... |
Za to si u pravu. I ja sam u istoj situaciji, ali zato služi internet, i blago onom ko zna engleski i ko ima iskustva i ume da misli svojom glavom da bi našao odgovore za svoje nejasnoće. |
|
[Vrh] |
|
|
el_žižak
|
Postano: 23.6.2011. čet. 14:00 Naslov: |
|
|
mika_vk je napisao/la: |
...mozda sam u krivu, ali da se zagrije tolika kolicina samotne cigle potrebna je vilika kolicina topline, koja kasnije drzi temperaturu pa se nemora loziti, ali u konacnici mislim da je to za manje prostorije ne isplativo... |
Pa jest potrebna veća količina energije da se zagrije šamot da bi držao i grijao ali to je samo zato što u startu pred zimu šamot neka je 5-10°C a treba ga zagrijati na 40-50°C što je razlika od 30-40°C i to je samo jedno loženje, prvo loženje. Eventualno ako se ugasi vatra skroz ali ni tada šamot neće pasti brzo ispod sobne temp. Za održavanje topline šamota i prostorije nije potrebna tolika energija, daleko manja od prvog loženja.
mika_vk je napisao/la: | Te kako toplinu transportirati na druge prostorije i na kat? |
Već sam to bio spomenuo. Ugradi se u peć(nije bitno sad koja je, kaljeva, RMH ili neka druga) izmjenjivač topline i razvuci radijatore po prostorijama i miran si.Susjed ima takav sistem sa običnom peći na drva i koda je na centralnom, samo što mu je "centralno" u prostorijama koje dnevno koristi(dnevni boravak). |
|
[Vrh] |
|
|
halo
|
Postano: 23.6.2011. čet. 14:20 Naslov: |
|
|
el_žižak je napisao/la: | Pa jest potrebna veća količina energije da se zagrije šamot da bi držao i grijao ali to je samo zato što u startu pred zimu šamot neka je 5-10°C a treba ga zagrijati na 40-50°C što je razlika od 30-40°C i to je samo jedno loženje, prvo loženje. Eventualno ako se ugasi vatra skroz ali ni tada šamot neće pasti brzo ispod sobne temp. Za održavanje topline šamota i prostorije nije potrebna tolika energija, daleko manja od prvog loženja. |
Nije samo šamotna opeka ta glavna koja drži toplotu, nego znatna količina zemlje ispod šamota i između cevi je ta koja drži toplotu.
el_žižak je napisao/la: | Već sam to bio spomenuo. Ugradi se u peć(nije bitno sad koja je, kaljeva, RMH ili neka druga) izmjenjivač topline i razvuci radijatore po prostorijama i miran si.Susjed ima takav sistem sa običnom peći na drva i koda je na centralnom, samo što mu je "centralno" u prostorijama koje dnevno koristi(dnevni boravak). |
Ali je to mnogo skupo i nisu baš toliko efikasni za grejanje.
Treba nešto jeftinije i jednostavnije, i efikasnije za grejanje - a to su limeni vazdušni kanali od peći i razvođenje toplog vazduha do prostorija. |
|
[Vrh] |
|
|
halo
|
Postano: 26.6.2011. ned. 07:44 Naslov: |
|
|
halo je napisao/la: | Treba nešto jeftinije i jednostavnije, i efikasnije za grejanje - a to su limeni vazdušni kanali od peći i razvođenje toplog vazduha do prostorija. |
http://www.tsk.rs/
http://www.tsk.rs/najcesca_pitanja.html
Citat: | Da li mogu da grejem više prostorija jednim kaminom?
Naravno. Postoje modeli ložišta sa kojima je moguće grejati više prostorija i to sistemom razvodnih cevi koje idu od glavnog ložišta prema ostalim prostorijama u zavisnosti od položaja kamina a postoji i opcija ugradnje turbine za izvlačenje toplog vazduha i transportovanje u druge prostorije. |
http://www.tsk.rs/grejna_tela.html
|
|
[Vrh] |
|
|
|
|
Ne možete otvarati nove teme. Ne možete odgovarati na postove. Ne možete uređivati Vaše postove. Ne možete izbrisati Vaše postove. Ne možete glasovati u anketama.
|
|