| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
VJETRENJAČA
|
Postano: 16.2.2010. uto. 12:16 Naslov: USPUT |
|
|
| Vjetrenjaču montiram samo zbog zime,da bih imao veču količinu energije![/b] |
|
| [Vrh] |
|
 |
Vene
|
Postano: 16.2.2010. uto. 14:16 Naslov: |
|
|
| solarstorm je napisao/la: |
pogledaj pažljivije ARTAS 1500 daje na 10km/h 100w to ti malo manje od 3m/s
|
Fakat, nisam uopce skuzio to, ja cijelo vrijeme kontam kak je to slabo na malim okretajima a daje 100w vec pri 2,8m/s.
Ak je tak onda to radi stvarno dobro! |
|
| [Vrh] |
|
 |
inch

|
Postano: 16.2.2010. uto. 14:19 Naslov: |
|
|
| možda je nisi postavio na dobro mjesto - npr. u zavjetrini je. |
|
| [Vrh] |
|
 |
dmeter

Pridružen/a: 19. 05. 2008. Postovi: 239 Lokacija: Normalno Split odakle bi drugo bija
|
Postano: 16.2.2010. uto. 17:07 Naslov: |
|
|
| inch je napisao/la: | | možda je nisi postavio na dobro mjesto - npr. u zavjetrini je. |
Ne pomaže njoj nikakvo mjesto u zagorju.
Mali broj okretaja nema proizvedene struje vjetrenjača se vrti
Dobije potreban broj okretaja uključi pobudu,zaustavi se vrtnja dobiješ 2-3 ampera 1 sekundu
Puše jaki vjetar počme konstatno proizvodit struju pa se okrene oko svoje osi pa prestane proizvodit struju(ja sam je vezivao da se ne vrti oko svoje osi da da nešto struje) |
|
| [Vrh] |
|
 |
inch

|
Postano: 16.2.2010. uto. 19:09 Naslov: |
|
|
znam da u sjeverozapadnoj hrv. po nekim kartama ima najmanje vjetra, ali ako se tako vrti oko osi kad puše jak vjetar, to može značiti da je turbulencija od krovova drveća isl..a onda to znači da te prepreke i pri slabom vjetru umanjuju učinak..
koliko kužim, ovaj tip vjetrenjače i je konstruiran za vjetar male i srednje brzine, ali naravno bez vjetra nema ni filanja baterija. |
|
| [Vrh] |
|
 |
VJETRENJAČA
|
Postano: 16.2.2010. uto. 21:24 Naslov: Dečki sve je ok,malo sam bio odsutan ali evo me |
|
|
Vjetrenjača se ne vrti oko svoje osi,bar ovo vrijeme kolko je ja pratim! Živim u Zagrebu a ona je na viksi pa ne znam svaki dan šta se dešava s njom! Ona me vjerno čeka a ja ludim što nije samnom! PS: ŠALA MALA
Ustvari i je največi problem što nisam stalno prisutan da mogu češće vršit mjerenja. A sad što se tiče položaja,pa ne bi vjerovali da je ona ustvari i dosta visoko! 11 m od zemlje ili ti ga 1.5 m od vrha krova! oko mene je čistina na kilometre jer moja je kuča zadnja u selu na največem brijegu,skoro u ravnini vrha Sljemena,25 m niže od vrha,ako to nije ok, onda ja fakat ne kužim! Danas sam naručio VJETROMJER pa ču vam moči uskoro nešto više reči o brzini vjetra kod mene u Zagorju! U Zagrebu je ona skoro pa bila ok,moram priznat malo je ovdje vjetar jači (u Zagrebu) problem je što je u Zagrebu nemam gdje instalirat osim samo na SJEVER! Živim na prvom katu,a iznad mene je jedna Teta kojoj ne treba tkzv. VENTILATOR,RUGLO I SLIČNO! Ma baba što da vam kažem! Krov je njezin, a vrta nemam prava banana! Zato je i Završila u Zagorju na krovu! Gore imam sve kaj hoču,počevši od panela pa nadalje,a zemlje kolko voliš,predivan pogled poslat ču vam sliku,samo ne znam kak! |
|
| [Vrh] |
|
 |
Don Quijote
|
Postano: 23.2.2010. uto. 01:22 Naslov: |
|
|
| dmeter je napisao/la: | | VJETRENJAČA je napisao/la: | Ako nam se netko i javi onda češ kao i ja imati više informacija!
Za sad ono što sam ja čuo je da se navodno ove veče kvare,što se tiče ležajeva i da te veče nisu za more,više za kopno¨Navodno im hoče otiči elisa!Ja ne znam zato i pitam da vidim da li mi se isplati davati više love! Ja sam se trenutno napikirao za nekog kineskog proizvođača! Ima ga u Omnibusu,ali moraš pitati,to je nešto novo! Pri malim brzinama razvijaju veču struju,košta s regulatorom oko 9.000 kn to je samo za kopnena područja |
S tom vjetrenjačom nečeš ništa uspit napravit u stvari s vjetrenjačama ispod 1 kw nema struje sve je to prevara osim za more na jedrilicama gdje pušu Pasati ili ostali konstatni vjetrovi
Ako si baš zapeo za vjetrenjače uzmi ARTAS 1500 ,a tu svoju prodaj nekome.
Na moru na primjer od 5 do 9 mjeseca pušu konstatni vjetrovi sa svojim mikrolokaciskim varijablima
Maestral je ljetni jadranski sjeverozapadni vjetar koji puše za stabilna anticiklonalna vremena. Izostaje prije nastupa juga, a ponovo počinje puhati dan nakon kiše. Poznat je od davnina i zbog osvježavajućeg učinka odredio je i način gradnje starih dalmatinskih gradova. U gradovima na obali, ulice se prostiru tako da omogućavaju nesmetano provjetravanje utječući na kvalitetu zraka. Koriste ga i jedriličari. Često se poslijepodne, za vrijeme maestrala, javljaju niski grudasti oblaci; kumulusi. Maestral ima svoj dnevni ritam: započinje u (10sati, sunčani sat,ne sat naše vlade) laganim puhanjem s mora prema kopnu. Tijekom poslijepodneva se pojačava da bi se predvečer (18-20sati)ponovo stišao. Prestanak maestrala znači započinjane noćnog strujanja s kopna prema moru (burin). počinje puhati nakon zalaska sunca, između 20 i 22 sata, a
maksimalnu brzinu postiže pred izlazak sunca; prosječna brzina rijetko
mu prelazi 8 m/s, a najčešće nije veća od 5 m/s. A barem par puta tokom ljeta če puhat i preko 25-35ms.
Ako nema oblaka u daljini ujutro maestral če doći 70% šanse s oblacima u daljini ujutro maestral ima 30% šanse
Kad je temperatura mora i kopna jednaka nema ni burina ni maestrala(izraz nema ni bave vrime za krepat)
Sve ti ovo govorim iz iskustva ta mikro vjetrenjača i to VT-120 ni u dalmaciji na jedrilici nije proizvodila ništa vrijedno spomena osim šta me je uznemiravala sa svojom bukom vrtila se je a nije davala par ampera,a više ništa nego i to.Više če Artas 1500 dati struje na slabom vjetru nego VT120 u olujnom vjetru.Tu mikro nazovi vjetrenjaču sam se veselio kad sam je kupio ali sam se još više veselio kad sam je uspio prodat u pola cijene.
http://www.artas.hr/energija/vjetrenjaca_AV1500.htm
Vjetrenjača AV1500 - 48V / 1500W
Komplet dijelova vjetrenjače AV1500
Generator sa repom:
Elisa:
Regulator:
Prirubnica za stup:
Cijena kompleta:
Jamstvo:
Raspoloživost: 5.781,00 kn
1.476,00 kn
2.214,00 kn
0,00 kn
9.471,00 kn s PDV-om
1 godina |
Slazem se, posto sam ja odustao od AV500 jer zivim nedaleko vz gdje bas nije jak vjetar, a AV1500 daje 10ak puta vise struje pri istom vjetru stoga je kao takva isplativija investicija. No ono sto me inretesira je da li mi se isplati napraviti 24V sustav uz uporabu DC-DC pretvaraca, koliki bi bili gubici? Jer iskljucivo planiram napraviti 24V sustav.
Eto, to bi bilo to zasad.
Zahvaljujem na odgovorima unaprijed
 |
|
| [Vrh] |
|
 |
VJETRENJAČA
|
Postano: 24.2.2010. sri. 20:28 Naslov: |
|
|
| Ja ne znam koliki su najjači stabilizatori napona to bi trebalo provijeriti,ali u svakom slučaju ja bih na tvome mijestu na izlaz vjetrenjače spojio stabilizator napona od kojih 30 V,UZ UVIJET DA IH IMA OD 30A, jer u suprotnom čim naleti vijetar skurit če ti stabilizator! Ako se netko javi tko ima više iskustva možda pobije moju tvrdnju,ali to je samo jedna ideja,da ne bi imao gubitaka! |
|
| [Vrh] |
|
 |
VJETRENJAČA
|
Postano: 24.2.2010. sri. 20:31 Naslov: |
|
|
Još samo nešto:
Možda da nazoveš ARTAS,možda ti oni mogu pomoč s nekim savijetom!
Nisam siguran,ali mislim da kod njih i možeš kupit orginal regulator s izlazom od 24V! |
|
| [Vrh] |
|
 |
Don Quijote
|
Postano: 26.2.2010. pet. 02:21 Naslov: |
|
|
| VJETRENJAČA je napisao/la: | Još samo nešto:
Možda da nazoveš ARTAS,možda ti oni mogu pomoč s nekim savijetom!
Nisam siguran,ali mislim da kod njih i možeš kupit orginal regulator s izlazom od 24V! |
To je mene islo? Sala, znam da je, nego, vjerojatno mogu dobit "custom made" regulator za AV1500.  |
|
| [Vrh] |
|
 |
mili
|
Postano: 18.3.2010. čet. 09:11 Naslov: |
|
|
pozdrav ekipa dobio sam od frenda neki dan vt-120,a posto radim na servisiranju brodova slucajno imam i akumulator od 165ah i par invertera snage 300w.pa me zanima dali bi gore spomenuta mogla imat kakve rezultate, |
|
| [Vrh] |
|
 |
EV Site Admin

|
Postano: 19.3.2010. pet. 22:37 Naslov: Re: USPUT |
|
|
| VJETRENJAČA je napisao/la: | | Vjetrenjaču montiram samo zbog zime,da bih imao veču količinu energije![/b] |
Ove je zime u Zagrebu bilo jako malo i sunca i vjetra
Tek je sada u 3mj. poceo posteno puhati ali sada ima i sunca |
|
| [Vrh] |
|
 |
Don Quijote
|
Postano: 20.3.2010. sub. 13:42 Naslov: Re: USPUT |
|
|
| EV je napisao/la: | | VJETRENJAČA je napisao/la: | | Vjetrenjaču montiram samo zbog zime,da bih imao veču količinu energije![/b] |
Ove je zime u Zagrebu bilo jako malo i sunca i vjetra
Tek je sada u 3mj. poceo posteno puhati ali sada ima i sunca |
Bez sunca nema vjetra  |
|
| [Vrh] |
|
 |
Gec
Pridružen/a: 27. 12. 2007. Postovi: 280 Lokacija: Zagreb - zapad
|
Postano: 26.3.2010. pet. 17:20 Naslov: |
|
|
Na kontinentu je lova u vjetrenjaču bačen novac, bolje je zapiti, zajesti ili još najpametnije uložiti u fotonaponske panele. Postoje naravno mikrolokacije koje su iznimka no pokretač ove teme očito nije na takvoj. Jačom vjetrenjačom nećeš ništa dobiti jer jednostavno nemaš dovoljno vjetra!
Pošto si blizu vrha brda kako sam shvatio jedino za što ti može poslužiti ta vjetrenjača je kao gromobran a onda imaš sve šanse da ti pogori sve što je spojeno na nju. |
|
| [Vrh] |
|
 |
|