| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
viktor_13

|
Postano: 10.4.2009. pet. 19:06 Naslov: |
|
|
| Sigy je napisao/la: | | viktor_13 je napisao/la: | Moje se još nisu raspale,a i stavio sam još slabiju elisu od tvoje i izdržala je brzinu vjetra od 90km/h!!!!!!  |
Čuj ne znam koliki je promjer tvoje, niti kolika je tu tada bila brzina vjetra, ali znam da je par krovova odnio vjetar taj dan i ne vidim čemu toliko oduševljenje, kao da si sretan što se raspala...  |
Ma ja sam sretan što se moja nije raspala,ali žao mi je zvog tvoje. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Šikarija
|
Postano: 10.12.2009. čet. 20:22 Naslov: |
|
|
Pozdrav svima!
Zanima me samoizgradnja vjetrenjače. Koliko sam primijetio poneki od članova ovoga foruma već su je uspješno napravili!
Jasno mi je sve vezano uz samoizgradnju osim jednog detalja...GENERATOR! Koliko sam uspjel primijetiti najbolji je AMETEK?! Zanima me dal ga mogu igdje pronaći ili ukoliko mi ga itko može ponuditi slobodno se javi na pp s cijenom? |
|
| [Vrh] |
|
 |
solarstorm
|
Postano: 10.12.2009. čet. 21:09 Naslov: |
|
|
| a do koje snage bi išel?opiši malo kaj trebaš? imam neke sitnice |
|
| [Vrh] |
|
 |
Šikarija
|
Postano: 11.12.2009. pet. 10:04 Naslov: |
|
|
| solarstorm je napisao/la: | | a do koje snage bi išel?opiši malo kaj trebaš? imam neke sitnice |
Pozdrav zemljače !
Ne treba mi neka velika snaga, ukoliko imaš kakav valjani generator snage do 250W dobro bi mi došao! Za početak da probam nešto napraviti, a o većim projektima ću razmišljati ako prvi uspije!
Elise bi izradio od cijevi za kanalizaciju (imam je doma i nije problem), ali ako imaš još nekih dijelova koji bi mi mogli pomoći javi se slobodno na pp?!
Koliko vidim iz Vž si, lako se nađemo i dogovorimo...  |
|
| [Vrh] |
|
 |
peco

|
|
| [Vrh] |
|
 |
peco

|
|
| [Vrh] |
|
 |
el_žižak
|
Postano: 7.2.2010. ned. 02:41 Naslov: |
|
|
Pozdrav ekipa, malo je kasno al reko zaboravit cu do sutra tj do jutra.
Sigy, Jucer sam tek vidio ovau temu i nakon sto sam je cijelu procitao neznam sta da kazem, stvarno mi je zao zbog unistene elise(turbine) nadam se da nije bilo vece stete.
Stvarno sam se veselio, daljnjem razvoju testova i dostignuca u iskoristivosti odnosno dobiti. Inace bas kad je postalo najzanimljivije šou je trestao s radom.
A sad pitanje za sve aktivne forumase na ovom polju:
Zar nitko nije razmisljao u ovo smijeru kao sto je pisano u SAM-u a pritom mislim na riješenje pod smjerom odnosno kutom upada vjetra na vjetrenjacu tako da se turbina moze pomicati oko poprečne horizontalne osi u odnosu na smjer kretanja vjetra sve to regulirano jednom ili dvije opruge??? netko?? (vidi link dole)
Netko je isto tako rekao da bi rep trebao biti malo izmaknut(offsetan) EV je to rekao mislim i da treba imat svoju osovinu oko koje se moze zakretati samo u jednom smijeru ako se nevaram(lijevu) i to bi trebalo sprijecavati trganje odnosno unistavanje vjetrenjave od naleta jakog vijetra i naglih promjena smijera kretanja vjetra. Ako mi netko moze objasniti tocan i detaljniji princip, cake neke oko tog, zanima me kako to zapravo radi, kako se ponasa? (vidi link dole)
http://www.zasve.net/biblioteka/vetrenjace/iz%20sama/29.jpg
http://www.zasve.net/biblioteka/vetrenjace/iz%20sama/30.jpg
Hvala unaprijed, Sigy sretno i nadam se da se neljutiis sto sam malo iskoristio tvoju temu za par pitanja, inace:respekt: |
|
| [Vrh] |
|
 |
inch

|
Postano: 7.2.2010. ned. 11:47 Naslov: |
|
|
| bilo koja od ponuđenih opcija je ok., ovisi o promjeru propelera, ta opruga bi se trebala početi istezati na silu koja lomi krilo, zapravo nešto prije kritične točke, plus zamor materijala npr. od UV zraka što opet ovisi o meterijalu...ove iz sama' su onako sklepane ali nemaju nešto velik učinak za današnje kriterije - novi generatori i fiberglas su to poboljšali. |
|
| [Vrh] |
|
 |
el_žižak
|
Postano: 7.2.2010. ned. 13:30 Naslov: |
|
|
Razumijem ja zasto i kad bise opruga trebala "aktivirati" odnosno opruga bi trebala biti malo jaca, ali neznam kako bi bilo da vjetarnaglo udara i onda nago popusti opruga bi se naglo vratila i time jako tresla i turbinu i cijelu konstrukciju na kojoj stoji,e zato sam i pitao ovo gore sto pise u prijasnjem postu. Mislim ako je netko razmisljao kao realizaciji i rjesenju??
Ma vjerujem da nisu bas nesto, al ja ovako gledam ona VT400 iz SAM-a kad se pogleda ulozeno i dobiveno je best i svidja mi se recimo sto je drvena turbina(neznam koji jeftin a čvrst materijal bi bio tako dobar). Mozda grijesim??
Neznam sto si mislio rec sa "novijim generatorima" sto fali starijim, alternator je i dalje ostao alternator neznam sta se tu velikog moglo promjenit osim snage, RPM itd. mozda je doslo nesto iskoristivije??
Ja mislim koristiti neki alternator(osim ako ne postoji bolja opcija) iz nekog motornog vozila, samo neznam koji. turbinu(3 krila) misim nekih 3-3.5m promjera, a zelio bih dobiti nekih 500-800W sa vjetrom 5-6 m/s neznam jeli to realno mozda mogu dobit vise mozda manje neznam, al ugl nemam pojma kakav odnosno koji alternator odnosno generator bio odgovarajuci? I da bilo bi postavljeno na visinu 10-12m. Ako mogu dobit vise super ako mogu dobit manje opet super(ne bas) Zna netko?
Oce me netko spustit na zemlju ili letim bas u dobrom smijeru??
p.s. oce netko odg na pitanje gore iznad za rep vjetrenjace??
 |
|
| [Vrh] |
|
 |
Sigy

|
Postano: 8.2.2010. pon. 00:41 Naslov: |
|
|
Ma samo ti piši!
Nebi se ona razletila da je samo bila priključena na akumulator, ovako se ipak prebrzo vrtila, a i turbinu je sunce grijalo i palilo cijelu godinu, pa joj je i to "kumovalo" pomalo.. |
|
| [Vrh] |
|
 |
viktor_13

|
Postano: 8.2.2010. pon. 09:09 Naslov: |
|
|
| Sigy je napisao/la: | Ma samo ti piši!
Nebi se ona razletila da je samo bila priključena na akumulator, ovako se ipak prebrzo vrtila, a i turbinu je sunce grijalo i palilo cijelu godinu, pa joj je i to "kumovalo" pomalo.. |
Sigy,vratia se ti nama
Ja mislim da se elis ne bi raspala da niste na elisi izrazali one uške za učvrstit elisu.
pozdrav  |
|
| [Vrh] |
|
 |
Sigy

|
Postano: 8.2.2010. pon. 09:15 Naslov: |
|
|
Nisam ja Viktore nikuda otišao, samo nisam radio ništa novo pa nisam ni pisao, a redovno čitam novosti!
Loše misliš... |
|
| [Vrh] |
|
 |
|