| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
zega

|
Postano: 7.2.2010. ned. 10:09 Naslov: |
|
|
samo ti izmjeri intenzitet svijetla na 700mA da to ne bi bila zalud bacena energija...
Plus smanjena trajnost ziher |
|
| [Vrh] |
|
 |
mihaelj
|
|
| [Vrh] |
|
 |
Pero

|
Postano: 11.2.2010. čet. 21:59 Naslov: |
|
|
Ne znan, nisan telempata...
Postaj shemu pa postavi pitanje.
BTW, vise mi se svidjaju fotografije mladih i golih cura. Znam da san pedofil jer kad vidim curicu od 400+ mjeseci...
 |
|
| [Vrh] |
|
 |
mihaelj
|
Postano: 11.2.2010. čet. 22:18 Naslov: |
|
|
| Pero je napisao/la: | Ne znan, nisan telempata...
BTW, vise mi se svidjaju fotografije mladih i golih cura. Znam da san pedofil jer kad vidim curicu od 400+ mjeseci...
 |
Radjeno je prema shemi iz majstora...
http://www.flickr.com/photos/41026373@N05/3778210545/
Dakle, htio bih postici finije podesavanje.
Ah, mani se mladih djevojaka... skup je to sport... nije tvoje solarno ni blizu tog troska  |
|
| [Vrh] |
|
 |
Pero

|
Postano: 12.2.2010. pet. 08:59 Naslov: |
|
|
Probaj povecavati iznose R6 i R7 dok ne uspijes navuci finu regulaciju preko cijelog podrucja potenciometra.
Najjednostavnije ti je prikljuciti voltmetar na klizac potenciometra te izmjeri napone kada si dosao na 0% te kada si dobija 100%. Naravno, izmjeri te napone prema masi.
Kada imas ta dva napona, onda nije problem proracunati R6 i R7:
Umin=Uref*R7/(R6+P1+R7)
Umax=Uref*(R6+P1)/(R6+P1+R7)
Ocigledno je da ce Umax biti nizi od Umin. Uref je u tvom slucaju (ako sam dobro vidija) 8V, tj. izlazni napon stabilizatora.
Pomocu gornje dvije jednadzbe mozes lako izracunati R6 i R7. Navedene jednadzbe su ionako linearne te bi svatko sa zavrsenom osnovnom skolom morao to znati izracunati. |
|
| [Vrh] |
|
 |
mihaelj
|
Postano: 12.2.2010. pet. 09:30 Naslov: |
|
|
| Pero je napisao/la: | Probaj povecavati iznose R6 i R7 dok ne uspijes navuci finu regulaciju preko cijelog podrucja potenciometra.
Najjednostavnije ti je prikljuciti voltmetar na klizac potenciometra te izmjeri napone kada si dosao na 0% te kada si dobija 100%. Naravno, izmjeri te napone prema masi.
Kada imas ta dva napona, onda nije problem proracunati R6 i R7:
Umin=Uref*R7/(R6+P1+R7)
Umax=Uref*(R6+P1)/(R6+P1+R7)
Ocigledno je da ce Umax biti nizi od Umin. Uref je u tvom slucaju (ako sam dobro vidija) 8V, tj. izlazni napon stabilizatora.
Pomocu gornje dvije jednadzbe mozes lako izracunati R6 i R7. Navedene jednadzbe su ionako linearne te bi svatko sa zavrsenom osnovnom skolom morao to znati izracunati. |
Ok, mogu razmotriti tu opciju no samo da objasnim kako to radi jer sam simulirao preko softvera. Prvi opamp generira pilu i onda se vodi na drugi opamp. Na drugom opampu se pomocu potenciometra P regulira napon na ulazu (2). Gledano kroz vrijeme i zamisljajuci napon na ulazu (2) kao horizontalan pravac koji ide gore / dolje kako okrecemo potenciometar jasno je da ce taj pravac kad tad uci u podrucje napona pile koja se dovodi u ulaz (3). Znaci Pero, kad bi regulirao R6 i R7 mogao bih dovesti taj pravac taman do vrha pile i to bi mi bio stanje kad bi PWM davao najmanju snagu. No problem je u potenciometru P koji je ocito onda prevelik jer ce mali pomak potenciometra odnjet naponski pravac preko naponskog podrucja cijele pile. Znaci, trebao bih mozda i preci na manji potenciometar. Ovaj sad je 1K. Mozda ici na manji, tipa 100 ili 500Ohma.
Davno sam ja zavrsio osnovnu skolu  |
|
| [Vrh] |
|
 |
Pero

|
Postano: 12.2.2010. pet. 12:59 Naslov: |
|
|
Najlakse ti je izmjeriti napon na klizacu potenciometra u obje tocke te onda uvrstiti u one dvije jednadzbe te izracunati R6 i R7.
Ne vidim razlog zasto mijenjati potenciometar...
Barem meni ne moras objasnjavati kako radi ovaj tvoj PWM.
Takve sam modulatore slagao jos prije 30 godina s uA741. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Funci
|
Postano: 14.2.2010. ned. 13:47 Naslov: |
|
|
| zega je napisao/la: | samo ti izmjeri intenzitet svijetla na 700mA da to ne bi bila zalud bacena energija...
Plus smanjena trajnost ziher |
Ne radim to zbog uštede energije, nego zbog estetike, tako da mjerenja bilo koje vrste mi u ovom slučaju ne znače baš puno. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Funci
|
Postano: 14.2.2010. ned. 13:52 Naslov: |
|
|
| mihaelj je napisao/la: | | Pero je napisao/la: | Ne znan, nisan telempata...
 |
Radjeno je prema shemi iz majstora...
http://www.flickr.com/photos/41026373@N05/3778210545/
Dakle, htio bih postici finije podesavanje.
Ah, mani se mladih djevojaka... skup je to sport... nije tvoje solarno ni blizu tog troska  |
Može li se ovaj regulator spojiti na strujni izvor od 700mA a da sve radi kako je zamišljeno ili je ovo predviđeno samo za upotrebu s naponskim izvorom? |
|
| [Vrh] |
|
 |
|