Joj Gec svi znamo da je korupcja svuda, a da je u Americi usavrsena i unaprijedjena kao i sve ostalo... ALI Stjepanov argument i dalje vrijedi, kao sto vrijedi u ducanu kad dodjes ispred police sa proizvodima x i imas nekoliko opcija, koju ces odabrati?
Prodaja se moze rasporediti po klasicnoj normalnoj distribuciji gdje maksimum najcesce na proizvodu koji ima omjer cijene i kvalitete koji odgovara vecini.
To ne mora biti slucaj u pocetku kad vecina bira najjeftinije ali ako su nezadovoljni sljedeca kupovina ce izabrati drugi proizvod, iteracija rafinira izbor na taj omjer kojeg spominje Stjepan!
Sve tako radi i ti ne mozes nijekati!
To sto korupcija moze upropastiti neke kompanije na kompetitivnom marketu ne pomaze i to su kompleksne situacija koje pominjes.
Recimo trenutna potencijalna akcija Gavina Newsoma ce nastetiti Tesli ali ne toliko da ju potjera u bankrot jer je Tesla prevelika globalna kompanija!
Ali da poticaji su im pomogli u pocetku, ali sve to ne ponistava klascne ekonomske principe!
Canoo
Napisao sam samo da ekonomski uspjeh nije tako jednostavan i garantiran ako se držiš ovih principa koje navodi Stjepan i dodao sam još nekoliko bitnih argumenata i utjecaja. Te utjecaje i okolnosti Stjepan ignorira iako su imali vrlo bitan ako ne i presudan značaj u cijeloj priči. Priča o Tesli ne počinje sa Muskom, znamo tko je napravio Teslu i kako im je išlo dok nisu upoznali milijunaša dovoljno ludog (ili genijalnog) da uloži sve što ima u njih. Stvarno teška priča
podsjeća me na onaj vic kada je lik kupovao jabuke i glancao ih te takve prodavao skuplje godinama i skupljao kapital....a onda mu je umrla tetka i ostavila veliko nasljedstvo....tada mu je naglo krenulo
Malo se šalim ali ni na koji način ne umanjujem njihov uspjeh.
Bili su među prvima i imali su dobar proizvod, puno toga im se poklopilo i to je to, no priča nikada nije završena i sve se lako okrene preko noći.

Malo se šalim ali ni na koji način ne umanjujem njihov uspjeh.
Bili su među prvima i imali su dobar proizvod, puno toga im se poklopilo i to je to, no priča nikada nije završena i sve se lako okrene preko noći.
Kako li si samo zaključio da ja mislim da sprega politike i ekonomije postoji samo kod nas a ne i vani?Gec je napisao/la:Evo ti link koji pokazuje da sprega politike i ekonomije nije izmišljotina u kako ti kažeš "banana republici" nego i malo šire...
Ono....iz posta u post izmišljaš moja mišljenja i stavove i onda komentiraš te svoje izmišljotine. Pa naravno da se ne možemo složiti jer ti praktički razgovaraš sam sa sobom te moje postove koristiš samo kao trigger i izvor ključnih riječi za svoje postove koji nisu povezani sa tim mojim postovima iako ih iz nekog razloga quote-aš.
Pa što nisi napisao da je korupcija i vani a ovdje spominješ samo banana republiku (na taj izraz sam baš alergičan), nitko ne zna što ti misliš, nismo vidoviti. Nitko ti ništa ne imputira niti te ne napada. Citiram i kada se želim nadopuniti na tvoj post a ti to tumačiš kao napad, sredi se malo.stjepan je napisao/la: Kako li si samo zaključio da ja mislim da sprega politike i ekonomije postoji samo kod nas a ne i vani?
Ono....iz posta u post izmišljaš moja mišljenja i stavove i onda komentiraš te svoje izmišljotine. Pa naravno da se ne možemo složiti jer ti praktički razgovaraš sam sa sobom te moje postove koristiš samo kao trigger i izvor ključnih riječi za svoje postove koji nisu povezani sa tim mojim postovima iako ih iz nekog razloga quote-aš.
Nabacio si jednu banalnu definiciju a ja sam se samo nadopunio na nju.
Što nisam napisao? Pa ako se razgovor vodi o internacionalnim kompanijama, valjda je jasno da se sve što se piše odnosi na internacionalnu scenu te je svima nadam se jasno da u svijetu postoje više i manje korumpirane zemlje te da je jedna mala Rvacka apsolutno nebitna za tu temu. Uopće mi nije jasno zašto si ju uvukao u razgovor.
Kako god, u korumpiranoj zemlji ili u ne korumpiranoj zemlji, i dalje stoji ono što sam napisao.
Isto tako definicija nije banalna jer ju jako velik broj ljudi (trenutnih i budućih poduzetnika) ne razumije tj. uopće nije svjesna da postoji i da tržište funkcionira na taj način. Jako velik broj ljudi misli da u tržišnoj utakmici pobjeđuje "najkvalitetniji" ili "najjeftiniji" ili još gore "najbolji" kao da je "najbolji" neka objektivna kategorija koja je za svakog kupca identična. Jako velik broj ljudi misli da se tržišna utakmica odvija na jednom velikom terenu i da se svi bore za iste kupce itd. I kod automobila je to ekstremno dobro vidljivo.
I to gledam oko sebe iz dana u dan. Gledam ljude koji imaju neki proizvod u koji su utukli svoje srce i dušu i nije im jasno kako se ne prodaje ili ako se prodaje zašto ne zarađuju. Zašto kupci ne uzimaju njegovo jer je njegovo "najbolje" ili "najjeftinije" itd. I umjesto da se posvete proučavanju tržišta, posvete se pronalaženju vanjskog neprijatelja jer nema šanse da nude nešto krivo po krivoj cijeni. Naročito je to vidljivo kad nude puno. "Nudim više od svih i dalje mi ide loše" ignorirajući da "sve" nije i "najviše" i da je nekada "sve" ustvari "pre komplicirano" i da bi "najviše" bilo kad bi nudio manje i jednostavnije.
Kako god, u korumpiranoj zemlji ili u ne korumpiranoj zemlji, i dalje stoji ono što sam napisao.
Isto tako definicija nije banalna jer ju jako velik broj ljudi (trenutnih i budućih poduzetnika) ne razumije tj. uopće nije svjesna da postoji i da tržište funkcionira na taj način. Jako velik broj ljudi misli da u tržišnoj utakmici pobjeđuje "najkvalitetniji" ili "najjeftiniji" ili još gore "najbolji" kao da je "najbolji" neka objektivna kategorija koja je za svakog kupca identična. Jako velik broj ljudi misli da se tržišna utakmica odvija na jednom velikom terenu i da se svi bore za iste kupce itd. I kod automobila je to ekstremno dobro vidljivo.
I to gledam oko sebe iz dana u dan. Gledam ljude koji imaju neki proizvod u koji su utukli svoje srce i dušu i nije im jasno kako se ne prodaje ili ako se prodaje zašto ne zarađuju. Zašto kupci ne uzimaju njegovo jer je njegovo "najbolje" ili "najjeftinije" itd. I umjesto da se posvete proučavanju tržišta, posvete se pronalaženju vanjskog neprijatelja jer nema šanse da nude nešto krivo po krivoj cijeni. Naročito je to vidljivo kad nude puno. "Nudim više od svih i dalje mi ide loše" ignorirajući da "sve" nije i "najviše" i da je nekada "sve" ustvari "pre komplicirano" i da bi "najviše" bilo kad bi nudio manje i jednostavnije.
Volim stvari objasniti na primjeru Hrvatske jer ipak živimo ovdje i bliža nam je problematika, ne živim u SAD i ne pratim tako detaljno da bih znao kolika je korupcija tamo, to neka objasni Zega. No dobro, ne razumijemo se zato jer ti pišeš o proizvodu kad je na polici a ja o tome zašto neki proizvodi nikada niti ne dođu na policu u dučanu.stjepan je napisao/la:Što nisam napisao? Pa ako se razgovor vodi o internacionalnim kompanijama, valjda je jasno da se sve što se piše odnosi na internacionalnu scenu te je svima nadam se jasno da u svijetu postoje više i manje korumpirane zemlje te da je jedna mala Rvacka apsolutno nebitna za tu temu. Uopće mi nije jasno zašto si ju uvukao u razgovor.
Kad je proizvod na polici i ako kupuješ razumom morao bi biti budala da kupiš proizvod koji ne odgovara tvojim potrebama po pitanju kvalitete, cijene itd što ti pišeš u onoj rečenici. Međutim to nije tako jednostavno i tržište nekada reagira iracionalno, zato taj primjer smatram banalnim i idealiziranim. Jednostavno nekada stvari nisu objašnjive, zato sam naveo primjer dvije slične birtije od koje jedna radi super a druga propada, pjevačice koja nezna pjevati ali je na druge načine došla do toga da sada puni dvorane itd.
Recimo imaš dva identična električna automobila, jedan je poznate i pouzdane marke koja je desetlječima na tržištu a drugi iste ili čak i bolje kvalitete i malo niže cijene ali nepoznate marke koja se tek pojavila. Tko će bolje prodavati? To je varijacija na temu koju ta tvoja rečenica ne objašnjava a takvih varijacija imaš bezbroj. Ok, to je to neću više, nadam se da smo se shvatili

Re: Canoo
moje mišljenje je da kvaliteta i cijena nisu baš presudne, bitno je ljude zainteresirati i prodati im priču.
tko mi može objasniti da su adidas stabilke tako kvalitetne i udobne da vrijede 120€ dajte najte i 200kn kad su koštale i sad udobnost im je tu negdje. onda ih je nosila niža srednja klasa sad su statusni simbol i svi ih žele, a poslje konjena bole od ravnih patika. o tome nitko ne misli samo ih žele imati jer je to trenutni IN.
tesla kao i JAtelefon su stekli taj neki status i to ih je diglo i odvojilo od konkurencije. što ne znači da su najbolji, najkvalitetniji ili bilo što. ljudi ih kupuju imaju uspješnu prodaju i na tome im treba čestitiati, ostalo je relativno.
tko mi može objasniti da su adidas stabilke tako kvalitetne i udobne da vrijede 120€ dajte najte i 200kn kad su koštale i sad udobnost im je tu negdje. onda ih je nosila niža srednja klasa sad su statusni simbol i svi ih žele, a poslje konjena bole od ravnih patika. o tome nitko ne misli samo ih žele imati jer je to trenutni IN.
tesla kao i JAtelefon su stekli taj neki status i to ih je diglo i odvojilo od konkurencije. što ne znači da su najbolji, najkvalitetniji ili bilo što. ljudi ih kupuju imaju uspješnu prodaju i na tome im treba čestitiati, ostalo je relativno.