Razno

Kreativnost, otkrića, inovacije...
Odgovori
stjepan

Post Postao/la stjepan »

fire je napisao/la:...
Gore navedeno su sve njegove izjave i sve su laz....
Kao što postoje ljudi koji Muska smatraju nepogrešivim, tako postoje i oni – poput vlasnika te stranice ili onih koji sve što Musk kaže tumače kao "laž" – koji predstavljaju suprotnu krajnost. Ni jedna ni druga strana nisu objektivne.
Na primjer, prva izjava s te stranice:
I see a path to Twitter exceeding a billion monthly users in 12 to 18 months.
Ova izjava nije činjenična tvrdnja niti apsolutno obećanje, već vizija ili osobno viđenje budućnosti temeljeno na njegovoj perspektivi. Točnije, radi se o potencijalnom ishodu u budućnosti koji je subjektivan i spekulativan, pa stoga ne može biti laž.
Onaj tko tvrdi da je to laž ili ne razumije što laž zapravo znači, ili je jednako neobjektivan kao oni koji Muska idealiziraju. U oba slučaja, radi se o istoj vrsti pristranosti – samo s različitim predznacima. Obje strane su, u suštini, isti novčić, samo različite strane.
Nadalje, "laž" podrazumijeva namjeru da se nekoga zavara, a iz ove rečenice se ne može zaključiti nikakva takva namjera. Musk ne obećava ništa konkretno – on samo iznosi mogući scenarij koji vidi.

Niti je ovo iz Mercedesa laž, niti u sličnim situacijama laže Musk / Tesla.

Što naravno ne znači da Musk nikada ne laže niti da ovi iz Mercedesa nikada ne lažu niti da je ok lagati u biznisu ali je ok dati predviđanje roka i ne dramiti ako se rok ne ispoštuje u slučaju da se radi nešto što se nikada prije nije radilo (razvijanje novog proizvoda itd.). Investitori koji se nisu rodili jučer to jako dobro znaju.
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Koji weird commentary, tip je bio gamer godinama...
<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/Cb1ff3kxOwI" title="Elon Musk reveals everything" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin"></iframe>
pkristo
Kontakt:

Post Postao/la pkristo »

fire je napisao/la:Ako dobro shvacam tvoju logiku, ok je lagati ako netko i iz mercedesa laze.
Ne, to nije moja logika. Moja logika je ovo: ako netko napravi plan ili ima viziju o potencijalu neke tehnologije i sl. i potpuno se fokusira na ostvarenje tog cilja pa makar sve izgubio (Musk je smatrao da Tesla ima samo 10 % šanse za uspjeh, a 90 % za potpuni kolaps) onda on nije lažov nego samo netko tko pokušava nešto napraviti. I tako ja vidim Muska. Je li uvijek u pravu? Apsolutno ne. Napravio je puno grešaka. Iz knjige koju je napisao Walter Isaccson o Musku vidi se kako je Muskov plan bio odmah proizvoditi aute bez volana. Jesi li znao da je model 3 trebao biti bez volana? Jedva su ga uvjerili da ipak ubaci i volan i nožne pedale. Njegov pristup je bio ovaj: ako imamo auto koji se može prodati samo s autopilotom (FSD oni to zovu) onda ćemo se ubiti radeći dan i noć dok taj auto ne počne sam voziti. Nešto kao kad želiš dijete naučiti plivati baci ga u duboku vodu. Danas znamo da model 3 (i kasniji model Y) ipak ima i volan i pedale i to je spasilo Teslu.
Ne, on nije uvijek u pravu. Ali svaka čast na hrabrosti i viziji. Čovjek je učinio puno za ubrzavanje prebacivanja na obnovljive izvore energije. Svi su znali da je to prava stvar već 50 godina, ali se promjena događala puževim korakom. E takvim ti se ljudima ja divim.
Iskreno, da si na njegovom mjestu i upravo si prodao PayPal za 400 milijuna dolara, bi li uložio APSOLUTNO SVE u nešto što ima samo 10 % šanse za uspjeh, ali je korak u pravom smjeru za čovječanstvo? Ja vjerojatno ne bih. A vjerojatno ni ti. Ali se divim maloj šačici ljudi koji bi baš to napravili. I zato mi smeta što na ovoj planeti ima toliko ljudi koji samo pljuju po njemu.
Tomy B.

Post Postao/la Tomy B. »

fire je napisao/la:
pkristo je napisao/la:Odličan osvrt na Muska i ono što radi:
https://x.com/i/status/1894994244605018503
https://elonmusk.today/
Imaš link na stranicu koja prati stvari koje su uspješno odrađene?

Čisto objektivnosti radi...
rkahler

Re: Razno

Post Postao/la rkahler »

Odgovori

Natrag na “Znanost i izumi”