NOVOSTI
Re: NOVOSTI
Prije nekoliko godina smo se cudili Poljacima koji placaju 20% poreza na proizvedenu energiju, evo i nas u toj poziciji.
Uvodi se porez na nešto?
Ne nego net metering je -20% ugrubo kad ti mrezni operater otkupljuje, iako je to bilo za ocekivati, jer da ti svoju uslugu daju za badava je iluzija, ovo do sad je bilo subvencije i zeleni push.
Gotovo je ko besplatno punjenje auta.
Gotovo je ko besplatno punjenje auta.
Ah to. Da. EU natjerala da naplate prijenos energije, oni iskoristili priliku da promjene cijenu otkupa. Ne radi se o nikakvom porezu niti promjena ima efekt kakav bi imao porez.
Ja sam mislio da uz to stvarno uvode i porez.
Ja sam mislio da uz to stvarno uvode i porez.
Zega malo previše generaliziraš. EU je drugačija od USA. Mi ovdje još uvijek punimo vozila besplatno na mnogo lokacija.
Koliko je kod nas uopce moguce uci u sustav i na trziste sa nekakvom takvom grid baterijom koja bi se punila kad je visak struje (jeftino) i davala u mrezu kad fali (skupo)?stjepan je napisao/la: 05 tra 2025, 13:32 Ne bih imao ništa protiv tog novog zakona ako kao alternativu uvedu sufinanciranje baterija kao što planiraju u UK. Tada su i ovce na broju i vuk sit. Ljudi si mogu smanjiti ozbiljno račune, ići čak u off grid, a HEP ne mora brinuti kuda sa viškom jeftine energije.
Naravno alternativno je da HEP uloži u baterijske sustave pa da ONI zarađuju na činjenici da više ne bi trebali uvoziti skupu struju već bi spremali našu jeftinu iz solara, no to stvarno ne očekujem od njih dok ih se ne natjera sa bičem.
Brijem da bi se takva investicija pocela isplacivati u kracem roku nego solari ili vjetranjace...
Teoretski nemaš problema. Financijski imaš jer je kod nas cijena struje daleko od tržišne pa je isplativost vrlo vrlo mala a sa novim zakonom JOŠ MANJA (slanje struje u mrežu).
Ono što je moooožda isplativo je: "napuni po nižoj tarifi, iskoristi za sebe po višoj". Nisam radio matematiku.
Sa novim zakonom, kao privatna osoba, slanje u mrežu se radi samo baš kad moraš.
Ono što je moooožda isplativo je: "napuni po nižoj tarifi, iskoristi za sebe po višoj". Nisam radio matematiku.
Sa novim zakonom, kao privatna osoba, slanje u mrežu se radi samo baš kad moraš.
Neka za on-grid baterije daju iste uvjete kao za komercijalne vjetro i solarne elektrane - s time da ce ta baterija spremati visak struje kada ga bude i vracati onda kada treba (totalno obratno od vjetro/solara)....stjepan je napisao/la: 09 tra 2025, 13:18 Teoretski nemaš problema. Financijski imaš jer je kod nas cijena struje daleko od tržišne pa je isplativost vrlo vrlo mala a sa novim zakonom JOŠ MANJA (slanje struje u mrežu).
To bi bilo lijepo i pametno, ali bi za takvo nešto morali ponuditi i tarifu koja ima tržišne cijene sa burze struje. Ne očekujem takvo nešto od HEP-a. Em mora biti pametno, em bi morali nešto raditi.
Očekujem samo ono na što ih EU natjera.
Očekujem samo ono na što ih EU natjera.