<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Punjenje 72V olovnih baterija s 72V punjačem

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Baterije
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
stajp

PostPostano: 9.10.2024. sri. 20:51    Naslov: Punjenje 72V olovnih baterija s 72V punjačem Citirajte i odgovorite

Pitanje: punjenje 6 olovnih baterija spojenih serijski - s "pametnim" punjačem 72V 8A - je li potrebna kakva dodatna elektronika ili se može spojiti direktno na krajeve serije?

Naime: Imam problemčić sa ženinim laganim četverociklom (kineskog porijekla) koji ima 6 komada 12V60Ah VRLA a kojeg bi trebao puniti nekakav 72V 8A pametni punjač (koji je došao s autom i radio je) - ali ne puni više.

Rašarafio pola auta i shatio da su žice raznim bužirima pospajane prema raznim kutijicama koje su u vozilu i ništa ne razumijem, ali sam shvatio da: multimetrom vidim da imam konekciju od konektora za punjenje do "+" pola od serijski spojenih baterija, ali nemam konekciju do "-" pola od serijski spojenih baterija.

I tako se vraćamo na početno pitanje - je li predviđena kakva elektronika da kontrolira od konektora do serijski spojenih baterija (pa da "-" nije direkno spojen i dostupan s konektora), ili su olovne baterije dovoljno glupe da ne trebaju nikakav BMS i mogu spojiti punjač (koji vjerojatno daje i do 80V) direktno s konektora za punjenje na "+" i "-" serijski spojenih 6 baterija.

Napomene: kad se glavni osigurači koji odvajaju akumulatore od svega uključe - vozilo se uredno upali i vozi. Ti osigurači moraju biti uključeni da bih provjerio da postoji spoj od konektora za napajanje do "+" pola. Ne znam postoji li kakav drugi osigurač u sustavu, ne vidim nigdje ništa takvo.

I ako se netko pita zašto još nisam prešao na litij - mjesto za baterije u vozilu su izložene vanjskim utjecajima, kog god sam pitao nema čvrste kutije koje su dovoljno malene da stanu u predviđeni prostor.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
fire

PostPostano: 9.10.2024. sri. 21:52    Naslov: Citirajte i odgovorite

Olovne baterije ne treba bms.
One imaju kemijski bms ugraden ako se dogodi veliki debalans, nastaje elektroliza vode.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Baterije
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.