stipe_zd je napisao/la:imate neku ideju koje drugo vozilo bi zadovoljavalo te uvjete?
svaki savjet dobrodosao

Renault Zoe je mrvicu manji, ali stane 5 putnika ako je barem 1-2 dijete i ima zacudjujuce velik prtljaznik (veci nego Hyundai Kona).
Imas verziju sa slabijom baterijom (10-11k EUR) koja moze prijeci 150km (po zimi cca. 120km) i verziju ZE40 sa jacom baterijom (17-19k EUR) koja moze prijeci 300km (po zimi nesto preko 200km).
Ovi sa jacom baterijom su novijih godista (2017-2019), a slabije baterije su vecinom 2013-2016.
Moj stari Zoe je bio 2014.g. 85k km i baterija 97% zdravlja, a stari novi je 2013.g. je 95k km i 98% zdravlje baterije.
Ti stariji modeli su se pokazali jako dobro po pitanju baterija i vecinom je njihovo zdravlje preko 95% ako nisu cesto punjeni na brzim punjacima.
Kod novijih ZE40 baterija nesto brze prijavljuje manje zdravlje, tako da sam vidio primjerak 2017.g. sa 104k km gdje je baterija bila 88%, a 2018.g. sa oko 70k km je mislim bio nekih 93%.
Zdravlje baterije kao i pojedinacni naponi celija i njihovo razilazenje se mogu jednostavno provjeriti pomocu OBD2 BT adaptera i CanZE aplikacije za mobitel.
Za tocniji podatak o tome koliko se celije razilaze bi bilo dobro da je ispraznjen na cca. 30% jer se onda bolje pokazu razlike.
Kod svih njih znaju otici inverteri (tj. najcesce nekakav dio za punjenje), ali to u ovlastenom servisu ne popravljaju nego mijenjaju sve skupa za oko 4k EUR.
Moze se staviti i rabljeni za manje love, ali ne znam detalje.