<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Tesla Optimus

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Humanoidni roboti
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin

PostPostano: 7.3.2023. uto. 15:33    Naslov: Tesla Optimus Citirajte i odgovorite

Watch Tesla Reveal Walking Optimus Robot (Investor Day 2023)
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
pkristo

PostPostano: 17.5.2023. sri. 13:30    Naslov: Evolucija Citirajte i odgovorite

https://electrek.co/2023/05/16/tesla-bot-sideshow-new-footage-robots/
Optimus nastavlja evoluirati. A prošlo je samo 8 mjeseci od zadnje demonstracije.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
stjepan

PostPostano: 17.5.2023. sri. 14:08    Naslov: Citirajte i odgovorite

Spor....nezgrapan...
Ali ako nastavi napredovati, nekad nikada ne bude brži od čovjeka, i dalje je to stroj. Stroj koji može nešto raditi 24/7, bez osobnih problema, muža, žene, djece, godišnjeg, bolovanja....
Ako uspiju, cijena fizičkog rada bi trebala podosta pasti.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ogi
Site Admin

PostPostano: 17.5.2023. sri. 18:40    Naslov: Citirajte i odgovorite

Musk planira napraviti veći broj Optimusa od ljudi Zubi
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
stjepan

PostPostano: 17.5.2023. sri. 21:01    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mašta ON:

Već sada imamo daleko više strojeva nego ljudi. Ne vidim razlog zašto ne bi nekada u budućnosti postojao veći broj Optimusa nego ljudi.

Ako uspiju barem djelomično u svojoj nakani, da naprave robota koji će samostalno znati manevrirati u promjenjivom okruženju, kojeg ćeš moći naučiti što da radi tako da mu pokažeš, koji će moći raditi većinu stvari koje rade ljudi, i ako će biti cjenovno prihvatljiv, ne vidim razlog zašto ga u budućnosti ne bi imalo svako kućanstvo, da radi najdosadnije poslove, pa onda, možda i dva, pa tvornice itd.

U sve to kad uračunaš da se sa poboljšanjem uvjeta života, ljudi manje množe, ne bih se uopće čudio da nas brojčano nadiđu.

I ne vidim razlog zašto kroz vrijeme ne bi postali i brži i točniji (u radnjama koje rade) od ljudi.

Glavni trenutni limiti su 1) baterije veće gustoće i 2) efektivniji ML

2) napreduje nenormalnom brzinom, 1) nam još kaska

S tim da ako napravimo neki osjetni pomak u 1) onda će nam se život promijeniti poprilično van Optimusa i auta....
[Vrh]
OldDog

PostPostano: 18.5.2023. čet. 05:19    Naslov: Citirajte i odgovorite

Stroj koji izgleda kao čovjek i radi sve što radi ćovjek ???
Izrada strojeva koji oponašaju ljude nema za cilj masovnu proizvodnju takvih strojeva , nego samo da ljudi nauče kako izraditi drugačije strojeve.
Nije budućnost u univerzalnim strojevima koji oponašaju ljude. Budućnost je u specijaliziranim strojevima. To je jeftinije i efikasnije.

- Zašto praviti robota koji zna voziti auto. Već je napravljen auto koji sam vozi.
- Zašto praviti robota koji govori kao čovjek. Imaš GPT-3, ChatGPT, a biće još stotine takvih.
- Robot koji čistiti kuću. ---Kuća koja se sama čisti.
-Robot koji sjedi u borbenom avionu, pilotira i sam bira metu.- Bespilotne letjelice.
-Što god zamislite....

Ukratko: Ako imaš strojeve koji rade bez čovjeka, nema potrebe za mehaničkim ljudima. To su igračke na kojima se uči.
U budućnost nećemo na ulici sretati takve robote-strojeve. Neće te robocap zaustaviti i legitimirati. Nema potrbe.
Veliki brat te vidi i čuje i zna svaki tvoj korak.
[Vrh]
stjepan

PostPostano: 18.5.2023. čet. 14:08    Naslov: Citirajte i odgovorite

Praktički, možeš birati više specijaliziranih strojeva vs. jedan stroj koji može naučiti raditi nove stvari za koje originalno nije zamišljen.
Za određene stvari jednostavno problem ne možeš riješiti specijaliziranim krutim strojem. Upravo zbog toga i dalje nismo napravili stroj koji pokupi zmazano suđe sa stola i odnese u perilicu, nakon toga izvadi iz perilice i prebaci u ormar. Stroj koji pokupi zmazanu robu sa poda, stavi ju u perilicu/sušilicu, te nakon toga prebaci natrag u ormar složeno.

Upravo zbog toga u određenim tvornicama, na određenim poslovima i dalje trebamo ljude. Svaki posao koji je dinamičan se po svojoj prirodi ne može automatizirati krutim specijaliziranim strojem i treba ti neka dinamička platforma koja može naučiti, bilo sama, bilo kad joj se pokaže, nove stvari.

Koliko ih se samo mora proizvesti da zamjene npr. spremačice. Postoji popriličan broj takvih poslova koje će takvi strojevi odrađivati. Neće biti najbolji u ničemu, ali će biti dobri u svemu.
[Vrh]
OldDog

PostPostano: 18.5.2023. čet. 15:45    Naslov: Citirajte i odgovorite

To će opet biti specijalizirani strojevi za kućanske ---ili za neke druge poslove, i nije potrebno da izgledaju kao ljudi i da se ponašaju kao ljudi.
Za neke poslove će se pokazati da je efikasnije ako imaju 4 ruke umjesto dvije, ili je dovoljna jedna.

Vjerovatno neće biti potrebno da skače radi salto naprijed i salto natrag kao neki sada eksperimentalni roboti.

Već imamo stroj koji bere jabuke, i "rukama" ubire jednu po jednu i pri tome razlikuje zrele od nezrelih i zdrave od oštećenih,
te ih odmah razvrstava po klasama i slaže u gajbe.

Taj stroj nije sličan čovjeku. Prije izgleda kao hibrid traktora i pauka.

Ili na farmi, stroj koji pomuze stotinu krava, tako da im prvo opere vime, priključi 4 sisaljke i pomuze,
te pritom provjeri zdravstvenu ispravnost mlijeka i ako ne zadovoljava ne mješa ga sa ostalim mlijekom.

Ne vjerujem da će se proizvoditi stroj koji može danas raditi kućanske poslove, a sutra brati jabuke i naveče pomusti krave.
A teta Štefica je radila upravo to i još puno raznih stvari.
[Vrh]
stjepan

PostPostano: 18.5.2023. čet. 18:05    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ha čuj, teta Štefica je i na ruke prala rublje, pa više ne pere, pa je na ruke prala i suđe itd.
Svašta je nešto teta Štefica radila i pitanje je samo cijene, kada će reći: "ma zajebi ovo, ja to više ne želim raditi, neka radi stroj" iako on to radio lošije od nje (nema te perilice koja će oprati svaki komad suđa, kako god bio zamazan, dobro kao Štefica kad joj se baš jako da raditi). Al Štefica si kaže: "Ma jebeš to, nek pere i duže i lošije ako je dovoljno dobro, ja ću raidti nešto drugo ili se odmarati".

Kad će Štefica to prelomiti? Kad taj stroj postane dovoljno jeftin da si ga ona može priuštiti te kada će moći raditi dovoljno različitih poslova da opravda svoju cijenu.

Prevagu će donijeti "cijena / broj poslova koje može obavljati" tj. "isplativost"....kao i kod većine drugih stvari.

A sa brojem poslova koje mora moći obavljati ili koje može naučiti obavljati, će se približiti i humanoidnom obliku. Stroj za jabuke može biti traktorpauk. Stroj za jabuke i mužnju krava je već nešto sasvim deseto. Onaj koji može to i pospremiti garažu ili obaviti neku drugu akciju koju sada rade ljudi neće moći biti niti traktolik niti paukolik, već će morati biti daleko sličniji ljudima jer će morati moći proći kroz mjesta kroz koja prolaze ljudi, penjati se i spuštati po stepenicama i raditi na pozicijama koje su optimizirane za rad ljudi jer se mi nećemo htjeti odreći tih pozicija (npr. sigurno nitko neće prilagoditi svoju kućnu kuhinju stroju) itd.

Da li će biti ljudski oblik 1/1? Sumnjam. Zavisi od hardware-a koji će biti u njemu, ali da će nam morati biti sličan kako bi mogao raditi široki spekatr poslova, to će svakako morati.

Meni je cijela ta stvar vrlo zanimljiva i mislim da je glavna prepreka ustvari baterija veće gustoće a ne mehanika ili software, u kojem god obliku na kraju bili.
[Vrh]
OldDog

PostPostano: 18.5.2023. čet. 19:16    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ti imaš dosta čvrstih argumenata za tvoje tvrdne ali mislim da se previše vezuješ za sadašnji način života, i plaziš od toga.
Hoće li naši potomci imati svoj auto i garažu, pa i potrebu za slaganjem stvari koje stoje u garaži.
Kako će izgledati perilica suđa. Sigurno ne kao ova današnja.

Zamisli ovako:
Stol je dio stroja. Sjedneš ili sjednete vas nekoliko za stol. Izdiktiraš ili čak samo zamisliš što želiš jest.
Iz stroja izlaze tacne sa serviranim jelima i pićima. Kad završiš jelo tacna sa suđem se vraća u stroj.
Sve prije toga, poslje toga i u međuvremenu se odvija, ne po fiksnom programu, nego po odluci AI stroja.

Mi danas sigurno nećemo u svoju kuču ugrađivati takve strojeve.
Možda (pa i vjerovatno) to neće biti ovako kako sam ja naposao, ali sigurno neće biti ni ovako kako je sada.
Hoće li to sve biti savršeno? Neće.
Sva tehnička unapređenja traže od ljudi da pristani na neke kompromise, i da se i smi prillagode promjenama.
[Vrh]
stjepan

PostPostano: 18.5.2023. čet. 19:59    Naslov: Citirajte i odgovorite

Stoji.

To je standardni problem futurologije. Kad se desi promjena, svima je: "Bem ti, pa to je tak logično, kak nismo mogli to vidjeti unaprijed". A prije te promjene to je bilo ono....zadnje na pameti.
[Vrh]
ogi
Site Admin

PostPostano: 18.5.2023. čet. 22:27    Naslov: Citirajte i odgovorite

stjepan je napisao/la:
Meni je cijela ta stvar vrlo zanimljiva

I meni, Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku i sada mi pokušavamo napraviti isto Slikar
[Vrh]
ogi
Site Admin

PostPostano: 13.12.2023. sri. 19:59    Naslov: Citirajte i odgovorite

Tesla Bot Expert Reacts to GEN 2 Optimus Demo
[Vrh]
ogi
Site Admin

PostPostano: 18.9.2024. sri. 07:12    Naslov: Citirajte i odgovorite

stjepan je napisao/la:
Od čovjeka u odjelu:

Preko nečega što jedva samo stoji na nogama:

Do nečega što već pomalo nalikuje na nešto korisno:

https://twitter.com/Tesla_Optimus/status/1705728820693668189

Kao i kod FSD-a, trenutna najveća promjena je prelazak na e2e machine learning sistem.

Prenio sam ovdje, imali smo dvije teme sa istim nazivom palac
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Humanoidni roboti
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.