Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
zega
|
Postano: 12.8.2024. pon. 17:11 Naslov: |
|
|
Citat: | Dok tražilice nastoje povezati korisnike s točnim odgovorima na Internetu |
Trazilice pokusavaju prodati proizvode preko reklama i formirati javno mijenje preko potiskivanja ili isticanja informacija (propaganda) i to je autorima trazilica glavni izvor prihoda...
Tocno ili istinito nema veze sa trazilicama, vec sto im donosi prihod/zaradu! |
|
[Vrh] |
|
|
stjepan
|
Postano: 12.8.2024. pon. 19:57 Naslov: |
|
|
Tražilice žive od firmi koje se kod njih reklamiraju, a firme se tamo reklamiraju jer tražilice imaju korisnike, a tražilice imaju korisnike samo ako daju korisnicima podatke koje korisnici traže, tako da im je posao svakako davanje podataka koje korisnici traže.
Tražilice koje ne povezuju korisnike sa točnim podacima na Internetu propadaju ili postanu irelevantne i to smo vidjeli više puta kroz prošlost (a takve postoje i sada....tražilice koje koriste samo rijetki).
Google može i mora filtrirati podatke koje nudi korisnicima samo do određene mjere nakon koje cijela stvar počne gubiti temelj na kojem stoji.
A podatke mora filtrirati iz dva razloga. Prvo zbog pojedinačnih zakona svake države u kojoj želi djelovati (ne smije prikazivati rezultate koji su u toj državi ilegalni) a drugo zbog svakog korisnika zasebno. Ne zarađuje npr. Google isto ako svima pokazuje isti rezultat naspram toga kad rezultate kroji za svaku osobu zasebno.
Jedan od boljih pokazatelja da je to tako je kad dođe određena histerija na Twitteru oko nečega. Neki vrlo glasan account (sa puno followera) krene vikadi da "google ne prikazuje unesinešto" u autocomplete-u, i onda ja pokušam kod sebe i dobijem upravo to što taj tvrdi da njemu ne prikazuje. On ne kuži da ako NJEMU ne prikazuje, da to ne znači da nikome ne prikazuje itd.
Kako god bilo, ljudi zaboravljaju da su tražilice "tražilice web stranica" a ne izvori objektivnih informacija. Ako tražim: "flat earth" ja kao google-ov korisnik želim možda stranice o ravnoj zemlji i dobit ću ih jer google zarađuje ako mi da listu stranica sa tom tematikom koju ja tražim. To što zemlja nije ravna google-a zaboli kurac.
No, isto tako ako većina korisnika koja traži taj pojam a koja je slična meni ima u svojoj povijesti određene informacije (a google to i te kako prati) pa Google statistički zna da kad netko kao ja to traži, ne traži dokaz da je zemlja ravna već traži, ne znam, linkove na Youtube-u gdje se ljudi sprdavaju sa ravnozemljašima, onda ću ja koji spadam u tu kategoriju korisnika dobiti upravo te linkove a ne one koje dobije netko drugi. Google to radi kako bi povećao svoju zaradu.
Uz sve to rečeno, da, Google ima i neke svoje interne smjerove zbog kojih će prije prikazati određeni sadržaj od nekog drugog. Svatko gura život na stranu na koju želi da život ide.
Ne znam kako su ljudi počeli poistovjećivati tražilice web stranica sa izvorom istine. |
|
[Vrh] |
|
|
zega
|
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
|