Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
BB
|
Postano: 21.2.2023. uto. 14:59 Naslov: |
|
|
Roman je napisao/la: | Nije baš najbolje uspjela fotografija ali biti će uskoro bolje |
Bitno da je pedalina uspjela |
|
[Vrh] |
|
|
debeli
|
|
[Vrh] |
|
|
Roman
|
Postano: 5.3.2023. ned. 15:10 Naslov: |
|
|
Vanbrodski elektromotorić imamo pa će uskoro doći na red i morski pogon.
No sada prvo malo dojmova sa prvih probnih vožnji. Nas dvojica smo sjeli u pedalinu i na 12 V sam dao "gas" pa je stvar lagano krenula uz čuđenje prolaznika kojima su se vidjeli upitnici iznad glave.
I tako smo se malo vozali simo tamo po parkingu i pri povratku u garažu izbušili smo gumu pogonskog kotača na trnje koje nam se našlo na putu.
Gumu smo popravili i postavili produžetak ručice kormila kako bi lakše upravljali vožnjom po suhom no i dalje je upravljanje bilo teško jer je vuklo u lijevo i treba stalno držati kormilo u desno a kod rikverca obrnuto vuče u desno. Razmišljao sam što bi tomu moglo biti uzrok i sumnja pada na to što na pogonskom vratilu sličnom avionskom kotaču pogon ide samo na jedan kotač dok se drugi vrti slobodno. To sam smislio kako bih izbjegao diferencijal. Sada ako je to stvarni razlog teškog upravljanja možda bi rješenje bilo zavariti i ovaj slobodan kotač na vratilo pa bi oba kotača prenosila moment. Budući da su kotači blizu možda nebi bila tolika razlika u broju okretaja u zavoju pa bi to gume mogle anulirati i olakšati držanje pravca.
Sada još treba kvalitetno postaviti crijevo kočnice te ga napuniti tekućinom i odzračiti a također i postaviti na kormilo ručicu kočnice i potenciometar gasa na palac kako bih jednom rukom mogao upravljati vožnjom.
Nadam se da su sadašnji potenciometar priključen na kontroler i novi "gas" na palac iste vrste te da će kontroler slušati naredbe novog potenciometra.
Za koji dan se vraćam u Zadar pa ćemo vidjeti.
Probat ćemo i pogon na 24 ili čak 36 V budući da je kontroler do 48V. Motor je nominalno 24V ali mislim da bi bez problema izdržao 36V. Vidjet ćemo. Time ne mislim povećavati brzinu jer ona nije bitna već snagu da se možemo popeti uzbrdo. Na 12V malu uzbrdicu savlada ali osjeti se manjak snage. |
|
[Vrh] |
|
|
Roman
|
Postano: 23.3.2023. čet. 20:42 Naslov: |
|
|
Evo mene natrag iz Zadra sa novim dojmovima sa testnih vožnji po parkingu. Dakle kormilo i dalje vuče na stranu kada se da "gas". No kada se pusti onda nema prenosa okretnog momenta i kormilom se lako upravlja tako da smo odlučili zavariti i drugi kotač na vratilo. Za to trebam tokara koji će mi napraviti metalnu piksu koju ćemo zavariti na kotač a zatim to nabiti na vratilo i zavariti.
Što se tiče potenciometra moje sumnje su se obistinile i ovaj potenciometar na palac ne funkcionira sa dotičnim kontrolerom tako da moram vratiti nazad obični potenciometar koji je i bio na kontroleru.
No zato vožnja na 24V je pravi užitak i vuče kao sulud pa se nisam niti usudio stisnuti gas do daske. Kako bi tek bilo na 36V bolje ne zamišljati.
Kočnicu uz sav trud nismo uspjeli odzračiti a na kraju kod silnih pokušaja jednostavno smo potrgali šaraf koji spaja kočiono crijevo na čeljust ali navoj je preživio tako da nema veće štete ali potražit ćemo pomoć iskusnijih sa moto kočnicama.
Evo za sada toliko, stvar ide svojim tokom i testovima sam zadovoljan tako da idemo dalje... |
|
[Vrh] |
|
|
Roman
|
Postano: 24.8.2023. čet. 12:12 Naslov: |
|
|
Kada sam već spomenut u temi električna plovila javljam se sa novostima u vezi pedaline. Točno je da bi mi ovi motorići za SUP dasku bili preslabi tako da se i dalje držim outboard elektromotora.
Inače novosti i nisu baš najbolje jer kada smo zavarili i drugi kotač na vratilo stvar je postala preteško upravljiva. Da li je to zbog ipak dovoljnog razmaka među kotačima da stvara veliki otpor upravljanju u zavojima ili... No probat ćemo još jednom sa novim istim gumama pa ćemo vidjeti. Ja još uvijek imam volje za eksperimente ali kolega sa kojim sam krenuo u to pokazuje znakove gubitka interesa.
No bilo kako bilo odlučili smo konačno stvar porinuti u more i isprobati plovnost. Montirana je daska na koju će se staviti vanbrodski elektromotor i treba nam još samo komadić željeza da spojimo na kormilo. Pogon pedalama će i dalje ostati funkcionalan tako da se možemo dovući do obale ako i motor ili akumulator/kontroler zakažu. Sada trebam pitati susjeda koji ima veću prikolicu za transport od garaže do mora i probati. No i dalje nam ostaje problem držanja pedaline na nekoj lokaciji blizu mora. Postoji uz spuštalicu u more parking za aute ali kolega misli da bi nam komunalci odmah dali depešu da maknemo stvar sa parkinga iako je besplatan i javan. Ja bih ipak pokušao barem na par noći ostaviti stvar tamo jer po danu bi se i tako vozili po moru.
Možda ćemo morati odustati od kopnenog pogona ali ako bi ga mogli držati tako onda to i nebi bio neki problem.
Sada mi je još u planu postavljanje neke tende kako bi nas štitila od sunca i u drugoj fazi montiranje solarnih čelija koje bi punile 12V pogonski akumulator. Danas idem u Zadar pa ću aktivno raditi na tome da se provozamo na motor a i na pedale. |
|
[Vrh] |
|
|
Roman
|
Postano: 4.10.2023. sri. 11:38 Naslov: |
|
|
Evo malo novosti sa prvih probnih vožnji pedalinom po moru. Uspjeli smo dogovoriti prijevoz pedaline do mora i držanje u jednom malom "brodogradilištu" u Arbanasima.
Porinuli smo pedalinu u more na spuštalicu što je išlo bez ikakve muke budući da ima četiri kotača. Stvar nije potonula pa nam je to bio motiv za dalje. Spojili smo motorić na kormilo pomoću dodatne šipke i krenuli u avanturu. No nakon par skretanja kormilom obujmica na osovini motorića se pokazala preslaba i stvar nije bila upravljiva pomoću kormila.
Tada je kolega otišao otraga do motora i ručno ga upravljao ali to nije pokazalo neki uspjeh jer je pedalina uglavnom išla "dijagonalno". No na pedale je bilo puno bolje i upravljivo. Ja to pripisujem slabom testnom akumulatoru koji nije mogao dati dovoljnu brzinu "jahti" za bolje vozne osobine.
Tada smo izvukli pedalinu iz mora i kada sam sada nedavno došao ponovno u Zadar kupio sam jače obujmice kako nam se nebi osovina okrenula unutar obujmice. Dobro sam zategnuo i sa prijateljem porinuo "jahtu" u more. Donio sam i 12V 100Ah novi litijev akumulator sa nadom da će ići bolje.
Stvar je krenula bolje i u prvi tren je bila upravljiva no onda se motorić uzjogunio i ispao sa daske na koju je bio učvršćen. To sam lako popravio i jače učvrstio pa smo krenuli dalje ali se osovina opet okrenula u obujmici pa sam morao to otkopčati i otići otraga ručno upravljati. Zahvaljujući novom akumulatoru "jahta" je išla puno bolje i bila je skroz upravljiva pa smo se tako malo vozikali simo tamo po lučici.
Sada je ostalo pitanje kako dobro učvrstiti L metalni komad za spoj motorića na kormilo a da se ne okrene u obujmici. Nažalost ta stvar je u moru pa nemogu jednostavno izbušiti dvije rupe u osovini i pričvrstiti vijcima. Kupio sam najjače obujmice koje sam mogao naći sa gumenim ulošcima ali se opet okrene. Da li bi rješenje bilo nekakvo dvokomponentno ljepilo kojim bi zalijepio obujmicu na osovinu ili bi bolje rješenje bilo zavariti taj L komad na osovinu. Što vi mislite? |
|
[Vrh] |
|
|
mester
|
Postano: 8.10.2023. ned. 16:50 Naslov: |
|
|
Neka fotka bi pomogla |
|
[Vrh] |
|
|
Roman
|
Postano: 19.1.2024. pet. 18:24 Naslov: |
|
|
Sada kada je pao prvi snijeg u Zagrebu počeo sam ponovno razmišljati o pedalini. Još me nije napustila ideja o vožnji pedalinom po cesti a budući da je ručno upravljanje jako teško pa time i nepouzdano došao sam na ideju da upravljam žicom. (steering by wire)
Ako može Tesla Cybertruck zašto nebih mogao i ja. To bi bio svojevrsni servo volana. No za to mi je potreban električni linearni aktuator kojim bi skretao pedalinu. Što vi mislite o tome.
Mene najviše muči brzina izvlačenja/uvlačenja tog linearnog aktuatora. Jer ako je prespor onda nebi bio praktičan za vožnju jer nebih mogao dovoljno brzo skrenuti i vratiti kotače da prođem zavoj ili bih morao smanjiti brzinu u zavoju skoro na nulu. Ako je prebrz onda bih mogao šarati po cesti jer joystikom nebih mogao dovoljno precizno voditi pedalinu po cesti.
Ako netko ima linearni aktuator viška rado bih ga otkupio za testiranja na proljeće. Recite mi vaše dojmove o tome. Zahvaljujem. |
|
[Vrh] |
|
|
Pranja
|
Postano: 22.1.2024. pon. 00:38 Naslov: |
|
|
Ne mogu ti previše pomoći, ali ako se linerani aktuatori mogu koristiti za prebacivanje brzina na motociklima kada se prerađuju za invalide, onda ne vidim zašto ne bi mogli i za ovo što ti želiš. |
|
[Vrh] |
|
|
Roman
|
Postano: 3.8.2024. sub. 11:55 Naslov: |
|
|
Nažalost, projekt elektropedalina je obustavljen zbog nemogućnosti držanja iste na nekom mjestu. Susjedi nisu imali razumijevanja za moje "gluposti" pa sam pedalinu morao prodati skupa sa vanbrodskim motorićem. Zanimljivo je to da je pedalina našla novi dom u Varaždinu pa će ploviti po Varaždinskom jezeru. No ipak će ploviti pa mi je to ipak neko zadovoljstvo da ne završi na otpadu već će netko nastaviti moj projekt.
Sada je ostao cestovni pogon za koji ću smisliti neko rješenje za njega kako bih ga korisno upotrijebio. |
|
[Vrh] |
|
|
creatin
|
Postano: 8.8.2024. čet. 19:44 Naslov: |
|
|
Sranje, svaki puta kad vidim pedalinu sjetim se tvoje pedaline |
|
[Vrh] |