<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Montažne kuće 2.0
Idite na Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Štedljive kuće
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Daddy_o7

PostPostano: 22.7.2021. čet. 23:06    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne znam jeli paše u temu ali čini se kao zanimljiv projekt. Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
zega

PostPostano: 23.7.2021. pet. 22:50    Naslov: Citirajte i odgovorite

Performanse...meh COP je isti kao kod tipicnog klima uredjaja 3-3.5 (SEER 13-14), stovise napredni inverter split sustavi imaju COP preko 5 pa i 6 (SEER 38-42 napomena ovo su odokativne vrijednosti ne izracunate, za detalje imate https://en.wikipedia.org/wiki/Seasonal_energy_efficiency_ratio#Relationship_of_SEER_to_EER_and_COP) ali ono sto mi je upalo u oko, a to je da sustav u biti "cisti zrak", i ubija bakterije, i to radi prilicno efikasno...
Tipican klima uredjaj je po pitanju toga koma...
Sto se tice performansi, to se da jos doraditi samo ne znam koliko. no vec je koristio DC turbinske fanove jer ono sa cime sam ja dosad radio samo jedan fan je preko 150W on ima 3 komada hmmm onda na sunce nemres racunat stalno (oblaci)...to sve skupa treba dobro doraditi...

Dok konkurencija ima SEER 38-42
https://www.amazon.com/Gree-SAP09HP230V1A-Sapphire-Ductless-Conditioner/dp/B076BYRFWM
https://hvacdirect.com/9-000-btu-42-seer-wall-mounted-carrier-mini-split-infinity-series-single-zone-heat-pump-40mphaq09xa3-38mpraq09aa3.html
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice MSNM
Daddy_o7

PostPostano: 24.7.2021. sub. 08:13    Naslov: Citirajte i odgovorite

zega je napisao/la:
Performanse...meh COP je isti kao kod tipicnog klima uredjaja 3-3.5 (SEER 13-14), stovise napredni inverter split sustavi imaju COP preko 5 pa i 6 (SEER 38-42 napomena ovo su odokativne vrijednosti ne izracunate, za detalje imate https://en.wikipedia.org/wiki/Seasonal_energy_efficiency_ratio#Relationship_of_SEER_to_EER_and_COP) ali ono sto mi je upalo u oko, a to je da sustav u biti "cisti zrak", i ubija bakterije, i to radi prilicno efikasno...
Tipican klima uredjaj je po pitanju toga koma...
Sto se tice performansi, to se da jos doraditi samo ne znam koliko. no vec je koristio DC turbinske fanove jer ono sa cime sam ja dosad radio samo jedan fan je preko 150W on ima 3 komada hmmm onda na sunce nemres racunat stalno (oblaci)...to sve skupa treba dobro doraditi...

Dok konkurencija ima SEER 38-42
https://www.amazon.com/Gree-SAP09HP230V1A-Sapphire-Ductless-Conditioner/dp/B076BYRFWM
https://hvacdirect.com/9-000-btu-42-seer-wall-mounted-carrier-mini-split-infinity-series-single-zone-heat-pump-40mphaq09xa3-38mpraq09aa3.html

Hmm za ovako na brzinu sklepani sistem mi se čini ok a potrošnja mu je ukupno 165W što je izmjerio pa s obzirom da koristiš najviše po ljeti kada ima najviše sunca mi se čini kao dobra opcija iako naravno može biti poboljšanja. Uglavnom lik mi se sviđa kako objašnjava stvari a i ostali videi u kanalu su mu zanimljivi. Wink
[Vrh]
zega

PostPostano: 24.7.2021. sub. 13:36    Naslov: Citirajte i odgovorite

A Tech Ingridients je zakon, ja sam ga skuzio par mjeseci prije onog problema sa PPE kad je pocela korona, malo sam ga gledao sa onim rezonantnim zvucnicima, jedan ako ne i najbolji kanal na YT onako mjesavina znanstveno-hands on, odlican je sto se tica objasnjavanja... Znam da je 165W gledao sam video, zato kazem, vec je on napravio prilicno efikasan sustav, da ne pazis na te detalje zacas imas 500W samo u turbinama i pumpama...
[Vrh]
m2

PostPostano: 18.8.2021. sri. 13:59    Naslov: Citirajte i odgovorite

Stirling Heat Engine to Stirling Heat Pump : How is it done?
[Vrh]
Cose

PostPostano: 19.8.2021. čet. 09:22    Naslov: Citirajte i odgovorite

m2 je napisao/la:

Cini mi se prilicna komplikacija za dobiti koliko je rekao - nekih 30% u odnosu na klasicnu toplinsku pumpu kakve se danas koriste.

Kada bi se sve klime i rashladni uredjaji na svijetu zamijenili sa tako necim onda bi tih 30% bila znacajna stavka, ovako ce ustedjeti samo nekome tko to instalira (pod uvjetom da ne bude basnoslovna cijena).

Svidja mi se taj "Just have a think" kanal, nadje se ful zanimljivih stvari.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
m2

PostPostano: 19.8.2021. čet. 13:34    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovdje je bitno i koji plin (ne)koriste...

Cose je napisao/la:
m2 je napisao/la:

Cini mi se prilicna komplikacija za dobiti koliko je rekao - nekih 30% u odnosu na klasicnu toplinsku pumpu kakve se danas koriste.

Kada bi se sve klime i rashladni uredjaji na svijetu zamijenili sa tako necim onda bi tih 30% bila znacajna stavka, ovako ce ustedjeti samo nekome tko to instalira (pod uvjetom da ne bude basnoslovna cijena).

Svidja mi se taj "Just have a think" kanal, nadje se ful zanimljivih stvari.
[Vrh]
Cose

PostPostano: 19.8.2021. čet. 14:40    Naslov: Citirajte i odgovorite

m2 je napisao/la:
Ovdje je bitno i koji plin (ne)koriste...

Kuzim, ali opet je mali efekt dokle god to ne bude u nekom zamjetnijem udjelu.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
stjepan

PostPostano: 19.8.2021. čet. 16:44    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako u potpunosti zanemarimo ekologiju, 30% je ogromno povećanje efikasnosti. Pitanje je koliko treba uložiti u takav sustav i kada će se tih 30% vratiti. Ako će takvi sustavi biti ekonomičniji (efikasnost vs. cijena uvođenja), bez imalo problema ih vidim posvuda, baš kao što danas viđam posvuda klime koje se polagano počinju koristiti sve više i više i za grijanje i za hlađenje.

Đaba ekologija (plinovi, vamo tamo), ako nema ekonomske računice. Ako je ima, uopće nije upitno da li će se koristiti ili ne.
[Vrh]
zega

PostPostano: 20.8.2021. pet. 02:48    Naslov: Citirajte i odgovorite

30% je super, ali jos bolje je da COP ne varira kod preladnog/pretoplog vremena, to bino mjenja situaciju upotrebljivosti (za grijanje npr) gdje do prije klime nisu bile neko kvalitetno rijesenje (ne mozes koristiti za grijanje ispod -20c npr) ovdje sam primjetio da je COP na takvim ekstremima dupli!
[Vrh]
ogi
Site Admin

PostPostano: 2.8.2024. pet. 21:02    Naslov: Citirajte i odgovorite

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Štedljive kuće
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Stranica 7 / 7.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.