Umjetna inteligencija

OpenAI ChatGPT, Anthropic Claude, Google Gemini, Meta AI Llama, Grok, Stable Diffusion, MidJurney...
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

<iframe width="853" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/z8fYer8G3Y8" title="The Future of Auto Manufacturing: AI Driven Design" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share"></iframe>
Labav prijevod sa 18te minute ,u narednim godinama AI ce moci dizajnirati kopleksne komponente vece razine kompleksnosti nego sto ljudi mogu zamisliti u samo nekoliko sekundi sto ce redifinirati uloge inzinjera i dizajnera.
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

Poceli su otkazi zbog AI!
Slucaj graficki dizajner!
<iframe width="670" height="377" src="https://www.youtube.com/embed/U2vq9LUbDGs" title="I lost my job to AI this week..." frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin"></iframe>
Sljedeci po redu su web dizajneri navodno...
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Stari poslovi nestaju, novi nastaju.
Neka mu AI bude alat kao grafičkom dizajneru.
Nije još blizu vrijeme kada će AI biti u svemu bolja i jeftinija od ljudi.
Kada i dođe taj dan, nitko sretniji od nas, pa to se čekalo cijelu povijest, da ne moramo ništa raditi :D
Osim ako nas ne pregazi k'o mrave! :tikovi:
stjepan

Post Postao/la stjepan »

Upravo tako Ogi. Sad dok raste, AI mora biti alat čovjeku. Meni osobno je alat svakodnevno. Omogućava mi da rješavam programerske probleme daleko brže nego do sada i da prihvaćam poslove koje do sada ne bi prihvatio jer su na rubu mog znanja ili iskustva.
A ako ikad dođemo do toga da budu bolji od nas u svemu, kao što kažeš, onda ćemo po prvi puta u povijesti naše vrste, imati više vremena baviti se sobom nego preživljavanjem.....
Osima ako:
slika
zega
Kontakt:

Post Postao/la zega »

stjepan je napisao/la:Upravo tako Ogi. Sad dok raste, AI mora biti alat čovjeku. Meni osobno je alat svakodnevno. Omogućava mi da rješavam programerske probleme daleko brže nego do sada i da prihvaćam poslove koje do sada ne bi prihvatio jer su na rubu mog znanja ili iskustva.
A ako ikad dođemo do toga da budu bolji od nas u svemu, kao što kažeš, onda ćemo po prvi puta u povijesti naše vrste, imati više vremena baviti se sobom nego preživljavanjem.....
Osima ako:
Da 100% u sridu, samo ide to brzo ha?
Thermonator
$9,420.00

https://throwflame.com/products/thermonator-robodog/
slika
<iframe width="1050" height="611" src="https://www.youtube.com/embed/rj9JSkSpRlM" title="The Robot Dog With A Flamethrower | Thermonator" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin"></iframe>
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Ma jel to on šumu zapalio?!
Dobro da mu nisu našrafili ovo ili nešto jače od toga:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/YZ7mXO70Xhs?si=G31WljPSQnpZ9qac" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin"></iframe>
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

stjepan je napisao/la:A ako ikad dođemo do toga da budu bolji od nas u svemu, kao što kažeš, onda ćemo po prvi puta u povijesti naše vrste, imati više vremena baviti se sobom nego preživljavanjem.....
To je već odavno moguće!
Problem je negdje drugdje, svi znamo otprilike gdje.

Tako da nisam previše optimističan da će razvoj AI to promijeniti.
U biti čekaju nas mnogi novi problemi i izazovi.
Nikad u povijesti nije bilo lako i vjerojatno će biti sve teže.

Btw, od GPT4o, i meni je to postao glavni svakodnevni alat.
Trenutno ga koristim po cijele dane i odrađujem nezamisliv posao još prije samo nekoliko mjeseci.
stjepan

Post Postao/la stjepan »

zega je napisao/la:...
Da 100% u sridu, samo ide to brzo ha?....
Jako, jako brzo. A sranja u Ukrajini još ubrzavaju radove i povećavaju količinu novaca koja se slijeva u razvoj takvih aplikacija....
stjepan

Post Postao/la stjepan »

ogi je napisao/la:....
To je već odavno moguće!
Problem je negdje drugdje, svi znamo otprilike gdje.

Tako da nisam previše optimističan da će razvoj AI to promijeniti....
Sada kao vrsta u prosjeku živimo daleko bolje nego prije industrijske revolucije. Živimo, opet u prosjeku, iznad razine na kojoj je živjela predindustrijska aristokracija (i ne mislim tu sad na kvadrate stana, već općenito na pristup hrani, medicini, znanju, dužini života itd.).
Ne vidim niti jedan jedini razlog zašto AI revolucija ne bi digla minimalnu granicu daleko iznad sadašnje.

Ono što je sigurno je da nam niti tada to neće biti dovoljno i da ćemo misliti da je loše.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

stjepan je napisao/la:Sada kao vrsta u prosjeku živimo daleko bolje nego prije industrijske revolucije. Živimo, opet u prosjeku, iznad razine na kojoj je živjela predindustrijska aristokracija (i ne mislim tu sad na kvadrate stana, već općenito na pristup hrani, medicini, znanju, dužini života itd.).
Ne vidim niti jedan jedini razlog zašto AI revolucija ne bi digla minimalnu granicu daleko iznad sadašnje.

Ono što je sigurno je da nam niti tada to neće biti dovoljno i da ćemo misliti da je loše.
Možda je pravo pitanje što će AI, roboti i ostale nove tehnologije donijeti svojim vlasnicima, mislim na centre moći.

Kakvi kvadrati stana? Krletke od betona?
Kakva hrana? Kakvu kontrolu imamo nad onime što stavljamo u usta? Što jedu i što će jesti naša djeca?
Kakva medicina? Antibiotici za svako sranje, kaže, pokupio virozu pa dobio antibiotike :D
https://www.vecernji.hr/sport/doznajemo ... lo-1774034

Koliki su prezaduženi, koliki su usamljeni, koliki su pod stresom, koliki krpaju dan po dan sa antidepresivima...
Nešto je duboko trulo u ovom svijetu jer ne živimo ni blizu dobro koliko bi mogli s obzirom na realne mogućnosti.
Uzmi samo ovaj rat u susjedstvu...

Duga je to priča, nemamo vremena, čeka nas robot, idemo delati :D
stjepan

Post Postao/la stjepan »

ogi je napisao/la:
stjepan je napisao/la:Sada kao vrsta u prosjeku živimo daleko bolje nego prije industrijske revolucije. Živimo, opet u prosjeku, iznad razine na kojoj je živjela predindustrijska aristokracija (i ne mislim tu sad na kvadrate stana, već općenito na pristup hrani, medicini, znanju, dužini života itd.).

Možda je pravo pitanje što će AI, roboti i ostale nove tehnologije donijeti svojim vlasnicima, mislim na centre moći.

Kakvi kvadrati stana? Krletke od betona?
Kakva hrana? Kakvu kontrolu imamo nad onime što stavljamo u usta? Što jedu i što će jesti naša djeca?
Kakva medicina? Antibiotici za svako sranje, kaže, pokupio virozu pa dobio antibiotike :D
https://www.vecernji.hr/sport/doznajemo ... lo-1774034

Koliki su prezaduženi, koliki su usamljeni, koliki su pod stresom, koliki krpaju dan po dan sa antidepresivima...
Nešto je duboko trulo u ovom svijetu jer ne živimo ni blizu dobro koliko bi mogli s obzirom na realne mogućnosti.
Uzmi samo ovaj rat u susjedstvu...

Duga je to priča, nemamo vremena, čeka nas robot, idemo delati :D
- što bi predindustrijski ljudi dali za "krletke od betona" i kvaliteti života koje te krletke nude naspram nastamba u kojima su oni živjeli. Što bi dali za opcije stanovanja koje danas imamo, gdje za malen novac možeš u uređenom kontejneru za nikakav novac imati 10x kvalitetniji i zdraviji život nego što su oni imali u predindustrijsko doba u svojim vilama i dvorcima
- što bi predindustrijski ljudi dali za cijenu, količinu, lakoću nabave i samu hranu (naročito kalorije) koja nam je danas dostupna
- što bi predindustrijski ljudi dali za prosječnu dob života koji imamo danas zahvaljujući medicini, a da ne pričam o analgeticima i svemu ostalom što je danas pod normalno i nečuveno ako nema.
- prezadužen je onaj tko ne zna upravljati vrijednostima
- praktički je nemoguće biti usamljen ako se stvarno želiš družiti s nekim uz iznimku onih koji su toliko ekstremno različiti no čak i takvi danas (za razliku od prošlosti) mogu pronaći istomišljenike. U prošlosti bi bili sami i jadni jer bi ih društvo u potpunosti odbacilo.
- pod stresom smo daleko manje nego prije ako gledamo razloge zbog kojih su oni tada bili pod stresom. Tada ti je nagovještaj kiše ili manjak iste mogao donijeti godinu dana gladi jada i bijede. Danas se pada u depresiju jer u Lidlu nema one vrste jabuka koju baš ti voliš.....u 2. mjesecu
- droge za skrivanje od stvarnosti smo koristili tada jednako kao i danas, ako ne i više, samo druge vrste

To je ustvari jedna jako kratka priča a ide ovako: Što god da imamo ili smo ikad imali u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, u prosjeku nikad neće biti "dobro" ali će sa dovoljnim razmakom biti objektivno bolje nego što je bilo u prošlosti.

Većina onih koji danas pričaju "kako je nekad bilo bolje" bi riknuli unutar godinu dvije da ih se nekom magijom prebaci 200-300 godina u prošlost u prosječan život iz tog vremena, a vjerojatno bi nudili prvo i drugorođenu djecu da ih se vrati u današnji prosjek ili ne daj bože zapadni prosjek, u te "krletke od betona", "loše doktore", "nezdravu hranu" i sve ostalo što si nabrajao.

I da se razumijemo. Meni danas nije "dobro". Ja bi htio "bolje". Kad pogledam državu u kojoj živim, povraća mi se. Kad pogledam što veliki rade po svijetu (npr. Rusija u Ukrajini i sl.) sledi mi se krv u žilama, ali sam svjestan da je u prosjeku na ovoj planeti danas bolje nego ikad u prošlosti tog istog planeta.

AI će odraditi svoje, ali će odraditi i države. Ne treba tu ništa posebno puno mašte. Nije da nikad do sada nismo imali promjenu poreznog sistema. Da se umjesto x% krumpira i krava, državi mora platiti za ovo ili ono. Neće roboti proći bez toga. Vlasnici će na ovaj ili onaj način morati nadomiriti rupu koju stvore.
Evo pogledaj EU. Bez pardona uzimaju pare firmama koje uopće nisu Europske i koje ne nude ništa fizički u EU. Ne nude rad, ne nude fizički proizvod. Misliš da će vlasnicima robota koji će morati raditi na tlu EU, koristiti određeni postotak EU resursa itd. progledati kroz prste? Nema šanse.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

stjepan je napisao/la:Meni danas nije "dobro". Ja bi htio "bolje".
Meni je dobro, radim što volim, imam slobodu, mir i stvarno uživam :) i zahvalan sam Bogu i ljudima na tome.

Ne znam kako je ljudima danas ali volim glazbu i slušam tekstove, npr pop glazba.
Prvo ide klasika: seks, droga i rock n' roll
Zatim crna kronika, crnjaci za poludjeti, samo kmeče, slomljeni, jadni, izgubljeni, uplašeni, depresivni...neslušljivo!
Stvarno nije lako naći normalnu pozitivnu pjesmu u kojoj se ljudi ne bore sa nekim svojim demonima.
Možda to ima neke veze sa stanjem u svijetu?

Neznam kako se živjelo prije 200-300g, većini sigurno nije bilo lako ali nisu imali izazove kakve mi imamo danas.
Uzmi npr samo genetski inženjering, više ne modificiraju samo našu hranu, počeli su i nas same.

Šteta, jer moglo bi nam svima biti puno bolje i ljepše.
Obožavam znanost i nove tehnologije ali sve se može koristiti za dobro ili zlo.
Kratka priča ide ovako: kome služiš, Bogu ili sotoni, jer nekome moraš služiti, kako ide ona stara poznata pjesma.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

stjepan

Post Postao/la stjepan »

Da ti je netko rekao da ćeš voditi ovakav razgovor sa računalom prije 5 godina, da ćeš mu pisati tako dugačke rečenice i da ćeš dobiti više manje smislen odgovor, što bi mu rekao? :D
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

stjepan je napisao/la:Da ti je netko rekao da ćeš voditi ovakav razgovor sa računalom prije 5 godina, da ćeš mu pisati tako dugačke rečenice i da ćeš dobiti više manje smislen odgovor, što bi mu rekao? :D
Rekao bi mu brate nema šanse! :D
Živimo SF a i ova 2024. mi tako izgleda :shock:
Što će biti za idućih 5g?! Zamisli da omoguće trajnu memoriju svih razgovora!
Btw ova tema na forumu postoji već 17g! :shock:

Koji je tvoj komentar na ovo: "Oni funkcioniraju na temelju matematičkih modela i statističkih obrazaca bez pravog razumijevanja"

Ne mogu zamisliti da je ona sve te odgovore dala na temelju vjerojatnosti, bez stvarnog razumijevanja o čemu govori.
Možda im je to brija da zbune konkurenciju :D
Odgovori

Natrag na “Umjetna inteligencija”