<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Modificiranje dimenzija solarnih panela

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Solarni moduli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
stjepan

PostPostano: 31.3.2024. ned. 11:49    Naslov: Modificiranje dimenzija solarnih panela Citirajte i odgovorite

Od kad sam dobio ponudu za proširenje elektrane i od kad sam shvatio koliko su paneli pojeftinili, nikako da si izbijem iz glave opciju da ih počnem stavljati umjesto ograda i nadstrešnica po kući.
Izgledom su mi ljepši od krova i ograde, a kad sam dobio ponude za ograde i nadstrešnice, ispada da su i jeftiniji! Ispada da mi je jeftinije po kvadratu staviti panel koji mi se i više sviđa od ograde, taman da taj panel nikada ne proizveo niti watta korisne struje.

No ono što me sprječava su naravno dimenzije. Uvijek negdje fali pol metra, ili ima viša pol metra ili ovo ili ono.
Postoje li neki paneli koji se mogu "rezati" ili na neki drugi način redimenzionirati a da i dalje mogu proizvesti nešto struje?

Mislim si, ako ih ugradim dovoljno, napravio bi neki mali baterijski sistem za rasvjetu oko kuće ili neko drugo trošilo koje može biti samostalno. To bi bila neka win/win situacija. Em jeftinija ograda, em meni ljepša, em jeftinija nadstrešnica, em opet, meni, ljepša, em nešto struje za rasvjetu / što god.

Viđao sam na Ebay-u prije sad već podosta godina da ekipa prodaje one pojedinačne komade koji se nalaze u panelima (ne znam kako se to zove), neki od njih pokazani kao potrgani no tvrde da i dalje proizvode struju, pa si mislim, ako to može raditi kad je potrgano, zašto ne možda i panel kojeg skratim za 20cm?

Jel itko razmišljao o tome? Ima li to ikakvog smisla? Koje su alternative ako ih ima?
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ogi
Site Admin

PostPostano: 31.3.2024. ned. 16:38    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa tih pola metra stavi lim, ne mora biti sve savršeno.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
stjepan

PostPostano: 31.3.2024. ned. 17:32    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da, na ravnim površinama nije bed. Uzmeš panele optimalnijih dimenzija i rupe popuniš sa limom, ofarbaš u istu boju i ludilo.

Ali recimo, stepenište, trebao bih odrezati panel pod 45 (ili kolko već) stupnjeva sa jedne i druge strane panela jer ga ne mogu ostaviti u obliku pravokutnika i imati rupe u obliku trokuta sa svake strane. To bi baš stršalo.

Guglam po netu vezano uz to i teoretski, trebalo bi se moci to napraviti, no zahtjeva i ponovno spajanje određenih serija u panelu koje bi bile prerezane pa je pitanje koliko je to sigurno i pimplavo.
Vidim da čak ekipa radi i svoje panele custom dimenzija od samih ćelija.
Nisam baš naletio na puno primjera tih rezanih, pa pretpostavljam da je neisplativo zajebavati se s time.

Nadao sam se da je već bilo priče o tome pa da netko ima kakav "gotov" info.

Cijene panela su takve da bi najradije promijenio i vanjsku ogradu u njih....definitivno bi bilo jeftinije od onoga što dobivam kao ponude za tu istu ogradu Very Happy
[Vrh]
ogi
Site Admin

PostPostano: 31.3.2024. ned. 21:57    Naslov: Citirajte i odgovorite

Najbolja rješenja su najjednostavnija, samo opušteno palac
Ako su ti rubovi/trokuti toliki estetski problem, zatvori ih limom.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
josip024

PostPostano: 5.4.2024. pet. 13:22    Naslov: Citirajte i odgovorite

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/novi-trend-solarni-paneli-toliko-su-pojeftinili-da-neki-njima-ograduju-svoje-kuce-20240404

ja si isto razmišljam na južnu stranu kuće izolaciju i panele. jeftiniji su od fasade Very Happy
[Vrh]
stjepan

PostPostano: 5.4.2024. pet. 14:34    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja sam baš sa ženom pričao napraviti to za južni zid garaže. Al bi ona na taj zid posadila jagode i chili papričice pa onda nema baš nekog smisla previše, ali da ima neki jednostavan način za prekrojiti ih, ko ga j.... stavio bi ih pa da barem zimi imam ekstra struje kad najviše i treba, taman po ljeti sve propalo.
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Solarni moduli
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.