<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Punionice vodika
Idite na Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Punionice
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
josip024

PostPostano: 29.3.2024. pet. 12:09    Naslov: Citirajte i odgovorite

to što si naveo ima smisla, ali si zaoravio jednu čijenicu, a to je da kad određeni ljudi stanu nešto gurati oni će to izgurati.

zamisli ovo da imaš na krovu panele i sav višak koji ne potrošiš za kuću radiš neku vrstu elektrolize i vodik spremaš u spremnik i kad ti treba natočiš u vozilo.

od 2030g zabrana ugradnje grijanja na plin u nove kuće, ima li tu logike, i ima i plin alternativu? grijanje na struju, hm.
ali će izgurati oni koji to mogu, tako i s vodikom.

tako da ja vjerujem da će u narednih 10tak godina vodik biti u nekom postotku kao EV prije par godina, a za 20 na 50% vozila.
svatko će viditi za sebe računicu i glupo je uspoređivati i tumačiti nekom što njemu treba.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
stjepan

PostPostano: 29.3.2024. pet. 14:45    Naslov: Citirajte i odgovorite

josip024 je napisao/la:
to što si naveo ima smisla, ali si zaoravio jednu čijenicu, a to je da kad određeni ljudi stanu nešto gurati oni će to izgurati.

zamisli ovo da imaš na krovu panele i sav višak koji ne potrošiš za kuću radiš neku vrstu elektrolize i vodik spremaš u spremnik i kad ti treba natočiš u vozilo.

od 2030g zabrana ugradnje grijanja na plin u nove kuće, ima li tu logike, i ima i plin alternativu? grijanje na struju, hm.
ali će izgurati oni koji to mogu, tako i s vodikom.

tako da ja vjerujem da će u narednih 10tak godina vodik biti u nekom postotku kao EV prije par godina, a za 20 na 50% vozila.
svatko će viditi za sebe računicu i glupo je uspoređivati i tumačiti nekom što njemu treba.

Disclaimer: kad u tekstu napišem baterija, mislim na baterijski pack, ne na pojedinačnu ćeliju. Čisto da se netko ne uhvati, jer se znalo dešavati na razno raznim mjestima.

Za sada veći broj ljudi gura baterije i struju i izgleda da će ih i izgurati. Razlog zašto veći broj ljudi gura baterije i struju je vrlo jednostavan. Efikasnost.

I tu se odmah nadovezujemo za drugu tvoju rečenicu. Paneli->višak->vodik. Alternativa Paneli->višak->baterija. Zbog efikasnosti koju možeš vidjeti i u linku koji sam ti dao u pršlom postu, ova druga opcija ti daje 2-3x više energije. Zašto bi itko pobogu radio prvu ako baš nema alternativu? To je jednostavno suludo. Ulagati u prekomjerno velik solarni sistem samo kako bi višak struje potrošio na vodik, dok tu istu struju mogu prodati svojim susjedima kojima struje fali (uvozimo ogromne količine) ili ju spremiti u baterije i koristiti kasnije.

Grijanje na struju je svakako ne samo alternativa nego i ekonomski isplativo za sve osim za proizvođače i prodavače plina. Grijati se na toplinske dizalice (od obične klime pa na dalje) je DALEKO efikasnije od plina. Umjesto da plin spaljujemo u malim pećima u kući efikasnije bi bilo spaljivati ga u elektranama i grijati kuće na toplinske dizalice, da ne spomenem da se u tom slučaju možemo grijati i na solare itd. Kad pogledaš kakva je stvarna tržišna cijena plina, čudno je što se svi ne grijemo već na struju. No, onda pogledaš koliko se plin subvencionira od države pa ti je sve jasno. Da se prepustimo tržišnoj utakmici, bilo bi i daleko više panela po krovovima i daleko više toplinskih pumpi dok bi plin koristili samo oni koji nemaju drugi izbor. Nešto kao i grijanje na lož ulje.

Računica zbog efikasnosti jednostavno nikada neće dozvoliti da vodik dođe u neke visoke postotke, jer je pre skup sa svim trenutnim tehnologijama dobivanja vodika. Evo gledam trenutne cijene. 15.75€ po kg vodika (u Njemačkoj koja ima najrazgranatiju mrežu stanica i k tome je u zadnjih godinu dvije poskupio a ne pojeftinio kako bi se možda moglo zaključiti). To je kod Mirai cca 180km dometa. Koliko košta kwh? Koliko km može napraviti BEV za toliko struje? Možda su usporedivi na autocesti ako BEV puniš na ekstra skupim punjačima, i to je to. Ako puniš bilo gdje drugdje, nisu uopće u istoj ligi. Upravo zbog toga Vodik sa trenutnom tehnologijom dobivanja vodika ne može biti zamjena za bateriju.

Svi koji žele što manju energetsku neovisnost (od pojedinca pa do države ili zajednice država) će više gurati BEV-ove nego vodik za osobna vozila i dok ne smislimo kako PUNO jeftinije vući vodik iz zraka ili iz vode, tu se ništa neće promijeniti. Ne radi se o volji, već o tehnologiji. Mogao si imati kakvu god volju prije masovne proizvodnje jeftinih litijskih baterija, ali nisi mogao ekonomski isplativo proizvoditi električne aute jer gustoća baterija jednostavno nije bila tu.

Praktički imaš utrku dvije tehnologija. S jedne strane je tehnologija spremanja struje u baterije (što veća gustoća energije a da je ekonomski isplativo) a s druge strane tehnologiju dobivanja vodika (da troši što manje struje ili nekog drugog energenta). Za sada su baterije (opet, napominjem, za osobna vozila, ne za radne strojeve) u debeloj prednosti.

I kao što sam rekao prije sad već par postova, ako se baterije poboljšaju po pitanju gustoće energije, još će jače zagristi u segmente gdje sada vodik ima realnu šansu i primjenu.

Vodik ima šansu samo ako napravimo neki breaktrough u njegovom dobivanju što bi mu ekstremno smanjilo cijenu.
[Vrh]
zega

PostPostano: 29.3.2024. pet. 15:48    Naslov: Citirajte i odgovorite

Gec je napisao/la:
Auto scout, Mobile.de itd. ovi naši na njuškalu spadaju u kategoriju "naivac godine" Smile

Moze, ti mi ga dofuras fino?
Koje su to fore "auto ti je preko bare"...
Ajmo budi konkretan, nadji na njuski auto koji je 2 godine star a da m je cjena -30000eur a da nije totalka!
Izvalio si glupost i sad ko lasica "Je, cijene novih su pale"...
Fino podrzi sto si rekao, nadji auto kao sto si rekao da su, a ne spominjem prosjek trzista, da li je pola auta na njuskalu kako si opisao!
Lako se izracuna prosjek za 2 god staro vozilo ('22) nema ih tako puno!
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice MSNM
Gec

PostPostano: 29.3.2024. pet. 16:12    Naslov: Citirajte i odgovorite

zega je napisao/la:
Gec je napisao/la:
Auto scout, Mobile.de itd. ovi naši na njuškalu spadaju u kategoriju "naivac godine" Smile

Moze, ti mi ga dofuras fino?
Koje su to fore "auto ti je preko bare"...
Ajmo budi konkretan, nadji na njuski auto koji je 2 godine star a da m je cjena -30000eur a da nije totalka!
Izvalio si glupost i sad ko lasica...
Koje fore, što ti nije jasno, auto koštao nov 66-72k eura krajem 2021 kad ga je čovjek kupio a sada za 35-37k ih imaš brdo, nikakva totalka ispravni auti sa malo kilometara, epski gubitak cijene za aute sa par desetaka tisuća km i do 3 godine starosti. Zašto bi za isti auto kod nas dao 10k eura više? Unos električnih auta bilo gdje iz EU ti je sa simboličnim davanjima, nemaš nikakvih velikih davanja, kod nas imaš brdo prijevoznika koji ti dofuraju auto u Hr za 600-700 Eura. Največi izbor hibrida i električara imaš u Italiji sa najboljim cijenama.
Auto Scout, filtriraj:Model Y od 2021g., cijena do 40K i imaš ih 60 komada pa biraj, na Mobile.De ih ima 29 komada. To su ti "asking price" kad se pojaviš sa cashom ide to još dole. Rolling Eyes
https://www.index.hr/auto/clanak/tesla-model-y-dostupna-u-hrvatskoj-poznate-cijene-i-termini-dolaska/2289776.aspx
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
stjepan

PostPostano: 29.3.2024. pet. 17:05    Naslov: Citirajte i odgovorite

Samo što nova sada kreće od 45.
[Vrh]
Gec

PostPostano: 29.3.2024. pet. 19:32    Naslov: Citirajte i odgovorite

stjepan je napisao/la:
Samo što nova sada kreće od 45.
Napisao sam da si ti izgubio 30k na vrijednosti. Kolike su sada cijene novih me ne zanima. Stavio sam link gdje se prodaje Performance model koji je izgubio pola vrijednosti za 27kkm , što tu nije jasno, da vam kupim kalkulator?
[Vrh]
stjepan

PostPostano: 29.3.2024. pet. 22:00    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako prodam sada svoj i želim kupiti najnoviji model istih performansi, ne moram nadoplatiti 30k, već 5-10k max što je skroz prihvatljivo za kupnju novog auta. Da sam kupio neki ICE istih ili sličnih performansi, izgubio bih još i više.

BTW auto se ne kupuje kao investicija, pa da gledamo koliko cash-a mogu dobiti za njega. Nije to Bitcoin ili dionice.
[Vrh]
sarakuzza

PostPostano: 29.3.2024. pet. 22:25    Naslov: Citirajte i odgovorite

Misliš da svoju možeš prodati za 35k eura? Buahaha
[Vrh]
Gec

PostPostano: 29.3.2024. pet. 23:26    Naslov: Citirajte i odgovorite

stjepan je napisao/la:
Ako prodam sada svoj i želim kupiti najnoviji model istih performansi, ne moram nadoplatiti 30k, već 5-10k max što je skroz prihvatljivo za kupnju novog auta. Da sam kupio neki ICE istih ili sličnih performansi, izgubio bih još i više.

BTW auto se ne kupuje kao investicija, pa da gledamo koliko cash-a mogu dobiti za njega. Nije to Bitcoin ili dionice.
Supeer, a ovaj novi će za dvije godine pasti na 25k tako da si za 4 godine spalio 50k eura.
Još nešto, nemoj ni slučajno ovu svoju Teslu uspoređivati sa premium ICE, TESLA još mora puno žganaca pojesti da po kvaliteti stigne sveto trojstvo...BMW, AUDI i Mečku Smile
[Vrh]
stjepan

PostPostano: 30.3.2024. sub. 00:06    Naslov: Citirajte i odgovorite

sarakuzza je napisao/la:
Misliš da svoju možeš prodati za 35k eura? Buahaha

Prije 4 mjeseca sam imao ponudu za 34k. Kako će vrijeme prolaziti, cijena će svakako padati naspram novoga, no to očekujem o praktički bilo kojeg novog auta i ne bi kupio novi auto da nisam spreman na to.

Gec je napisao/la:
stjepan je napisao/la:

Supeer, a ovaj novi će za dvije godine pasti na 25k tako da si za 4 godine spalio 50k eura.
Još nešto, nemoj ni slučajno ovu svoju Teslu uspoređivati sa premium ICE, TESLA još mora puno žganaca pojesti da po kvaliteti stigne sveto trojstvo...BMW, AUDI i Mečku Smile

Sanjaj. Za novac koji sam ja dao, nisam mogao kupiti niti BMW, niti Audi niti Mercedesi sličnih performansi. Mogao sam kupiti neke njihove šrotove koji ne bi bili usporedivi sa ovim što sada imam. Kad Y još dodatno pojeftini, sumnjam da ću moći i tada kupiti nešto od navedenih po sličnoj cijeni a da ima takve performanse. Naročito sada kad mi dođe FSD i speed boost.

BMW, Audi i Mercedes moraju pojesti još jaaaaaako puno žganaca da ponude konkurentan auto mom za cijenu novoga modela. Nisu bili konkurentni (slična cijena za slične performanse) tada, nisu sada, a prema najavama koje imaju za slijedećih par godina, neće biti niti u toj bližoj budućnosti.
Da sada idem mijenjati auto, kupio bi ponovno Y sa svim novotarijama koje nudi i nadoplata ne bi bila niti blizu brojaka o kojima ti pišeš.

A i činjenica da smo prešli sa vodika na to koliko košta moj auto govori sve o ostatku diskusije.

Nego, čisto onako, znaš li koja je marka auta sa najviše recall-ova u europi u 2023?
https://car-recalls.eu/2023-most-recall-car-europe/
Nemoj se oznojit sa klikanjem da pronađeš Teslu na listi.

Sveto trojstvo smijeh2
Audi im spašava prosjek. Mercedes na prvom mjestu. BMW ne tako daleko iza.
Nemoj mi ih niti slučaju uspoređivati sa najprodavanijim modelom u svijetu i u Europi u 2023.

Nego, da se probamo vratiti na temu, kako mislite da se sa sadašnjom tehnologijom vodik probije pokraj BEV-ova u klasi osobnih automobila, kad troši 2-3x više energije po km?
[Vrh]
stjepan

PostPostano: 30.3.2024. sub. 13:18    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo i potpuni povratak na temu:

https://lidermedia.hr/zeleno-i-digitalno/samo-neka-se-trosi-nemamo-automobila-na-vodik-ali-gradimo-deset-punionica-156291

Ja osobno nemam problem što gradimo punionice a nemamo niti jedan auto na vodik. Da bi ih mogao imati, moraš imati prvo nekakvu osnovnu infrastrukturu.
Da li bih volio da su u infrastrukturu uložili Toyota i oni koji tvrde da su njihovi auti budućnost (kao što je Tesla uložila u svoje Superchargere u početku), bi, ali i ovo mi je ok.

Ono što mi nije ok je sama ideja da je ovo budućnost u kategoriji osobnih automobila.

Citat:
Zdeslav Matić, energetski stručnjak kaže kako je primjena vodika u prometu neučinkovita.

Za tu namjenu je potrebno izgraditi kontinentalnu mrežu distribucije vodika na vrlo visokim tlakovima od 700 bara, daleko višim od tipičnih tlakova s kojima industrija ima iskustva. Vozila na vodik su u naravi električna vozila u kojem se električna energija proizvodi u gorivim ćelijama, koja zatim puni bateriju i koristi se za električni pogon. U usporedbi s baterijskim električnim vozilima, učinkovitost vozila na vodik je 3 do 4 puta manja ako se vodik na početku proizveo iz električne energije, tlačio na visoke tlakove ili ukapljivao, te distribuirao do punionice i u vozilu ponovio iskoristio u gorivoj ćeliji za proizvodnju električne energije.

Dakle, kad uspoređujemo struju i vodik, gubimo JAKO PUNO energije samo zato da netko ne bi stao na 15-20 min negdje i napunio bateriju par puta godišnje dok se vozi na duge staze.

Tu je još i ovo:
Citat:
Tehnološka složenost a samim time i cijena vozila na vodik, te potrebe za održavanjem, su značajno veći od baterijskog električnog vozila

To je isto valjda svima jasno. Vozila na vodik su ustvari električna vozila + sve potrebno da se vodik pretvori u struju koja će napuniti bateriju / se iskoristiti tijekom vožnje.

Kako itko vidi ovo kao budućnost u sektoru osobnog prijevoza?

Čovjek poentira sa:
Citat:
Nikakav razvoj tehnologije ne može promijeniti osnovne kemijske i fizikalne zakone. Danas je direktna primjena vodika jednostavno ekonomski i tehnički neodrživa

Ne borimo se mi sa vodikom protiv nafte ili baterija, borimo se protiv svemira i fizike.
Prema podacima Hydrogen Insight-a:
- registracija novih vozila s vodikom je u velikom padu na većini europskih tržišta.
- Njemačka, zabilježilo je smanjenje od gotovo 70 posto novih registracija vozila na vodik u 2023. godini.
U Švicarskoj koja ima najveću koncentraciju punionica na vodik, u 2023. godini registrirano tek 28 osobnih automobila i deset gospodarskih vozila, prema podacima švicarskog Saveznog ureda za statistiku, dok je u istoj godini registrirano 40 tisuća električara.
- U mnogim zemljama se zatvaraju punionice jer jednostavno nisu isplative. U Danskoj je flota od 100 taksija na vodik ostala na cjedilu kada je je operater Everfuel zatvorio sva tri HRS-a u zemlji zbog nedostatka profitabilnosti.

Vodik je na žalost (ili sreću?) u takvoj situaciji da teško da će ikakvo forsiranje ikoga uspjeti od njega napraviti alternativu BEV-ovima u osobnom prijevozu.

Ja osobno bih volio da napravimo promjenu na nešto što koristi energent koji imamo ili možemo stvoriti na vlastitom kontinentu, ali isto tako ne bi htio da napravimo prelazak na nešto što zahtjeva 2-3x više energije od alternative. Ako ćemo se tako razbacivati energijom, onda možemo pumpati co2 iz zraka i od njega stvarati benzin i tako se voziti i ne mijenjati ništa.

Citat:
The Royal Society estimates that synthetic fuels from both biomass and carbon dioxide are currently more expensive than fossil fuels, for example around €4.50/ litre for diesel equivalent e-fuel

Citat:
A technical and economic analysis conducted for a pathway that converts CO2 released from fossil fuel-burning power plants to diesel fuel via electrochemical reduction of CO2 to CO and the Fischer–Tropsch process suggests that the final cost varies from 3.80 to 9.20 dollars per gallon in 2010 US dollars
(ovo zadnje je dakle cijena iz 2010 + inflacija)

Dakle, opcije su nam:
struja - povećava potrošnju struje na razini države cca 20%
vodik - povećava potrošnju struje za daleko veći postotak pošto je potrebno 2-3x više struje za vožnju na vodik naspram vožnje direktno na struju
co2->benzin/dizel - još više struje nego vodik

Svaki puta kad vam prođe kroz glavu da je voziti se na struju nemoguće jer to zahtjeva jako puno struje koje nemamo i jako puno infrastrukture koje nemamo, sjetite se da ove druge dvije alternative zahtijevaju još i više.
[Vrh]
zega

PostPostano: 31.3.2024. ned. 19:53    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovo koristim od 2006, stvari se nisu puno promijenile vezano uz efikasnost exploatacije vodika u odnosu na BEV od onda, uglavnom ova slika sve govori, razlika u efikasnosti lanca je 3x (3 puta) u najboljem slucaju!
https://phys.org/news/2006-12-hydrogen-economy-doesnt.html

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice MSNM
ogi
Site Admin

PostPostano: 31.3.2024. ned. 21:51    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pritisak na razvoj baterija će biti sve veći i prije da će baterije biti proširene mikro nuklearnim generatorima nego gorivim ćelijama.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
stjepan

PostPostano: 1.4.2024. pon. 00:59    Naslov: Citirajte i odgovorite

zega je napisao/la:
Ovo koristim od 2006, stvari se nisu puno promijenile vezano uz efikasnost exploatacije vodika u odnosu na BEV od onda, uglavnom ova slika sve govori, razlika u efikasnosti lanca je 3x (3 puta) u najboljem slucaju!....

Da, sve što sam u istraživanju pronašao po pitanju te teme govori više manje istu stvar. Neki kažu 3x, neki si uzimaju malo "sigurnosnog odmaka" pa kažu od 2x-3x. To nije neka pizdarija od 10%-20% pa da možemo reći da će se to nadomjestiti na nekom drugom mjestu, ili da tih 10%-20% vrijedi žrtvovati za brzo punjenje i za povećanu kompliciranost sistema.
2x.....3x.....to je ogromna razlika.

I dobro Ogi kaže....pritisak na baterije je ogroman. Potražnja je velika, ulupava se ogromna lova u razvoj. Nije da se ne radi i na vodiku, ali je količina love sigurno na strani razvoja baterija.
To nikako ne znači da se ne može desiti neki: "hm, to je zanimljivo..." event koji će klackalicu jako brzo okrenuti na stranu vodika, no do tada misliti da vodik ima šanse u osobnom prijevozu nije baš bazirano na trenutno dostupnim podacima.

Ako tko ima drugačije podatke, bilo bi ih lijepo vidjeti. Ja do sada nisam pronašao ništa što bi išlo na tu stranu. Bilo je nešto oko korištenja direktno vodika bez baterija ali ispada da ni to nije rješenje:
https://www.youtube.com/watch?v=vJjKwSF9gT8
https://www.youtube.com/watch?v=AouW9_jyZck
Neću se praviti da sam provjerava matematiku koju radi, ali nisam vidio nešto kontradiktornih informacija naokolo.
[Vrh]
fire

PostPostano: 1.4.2024. pon. 09:40    Naslov: Citirajte i odgovorite

Vodik je vrlo los sto se tice efikasnosti, a jos losiji kad se tice kapaciteta kojeg mozes staviti u auto.

Po mome su poceli vodik forsirati jer su ljudi vidli jako velike probleme s BEV vozilima(stvarne domete, troskove, popravke, stvarne cijene) i sada forsiraju nesto novo sto ljudi nisu probali. Opet se brojke jako preuvelicavaju da bi se potaklo da se kupi ta losa tehnologija i izvuku novci s "zelenu" tehnologiju.

Kazu" the second-generation Mirai set a world record of traveling 1,360 km (845 mi) with a full tank of 5.65 kg (12.5 lb) of hydrogen."

vodik ima samo 2.5 puta vise energije nego benzin po masi. Znaci ispada da auto moze napraviti 1360km s 14kg benzina(18l). Kome to zvuci realno?
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Punionice
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Stranica 4 / 6.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.