Gec je napisao/la:.....Problem nije punjenje u velikom gradu kao Zagreb sada sa 0,3% BEV-ova, pretprošli vikend sam bio do Krka i malo pratio stanje na punionici na odmorištu Kupjak - Ravna Gora, u oba smjera je bilo puno a treći je mjesec pa sada ti meni reci da ima dovoljno punjača...balade i basne.
Prije nego doneseš neki zaključak na nešto što si vidio iz daljine, trebao bi se ipak malo informirati.
Naime, Kupjak ima 2 punjača od po 50kw. To je tragikomično. Tragikomično po količini stall-ova i po snazi. Pa naravno da je gužva! Tko se je samo sjetio staviti 2x50kw na autocestu!?
Naime, kao i kod svega, postoje dobri i loši u svom poslu. Ovi koje si naveo su jako loši, i zbog svoje kvalitete će kad dođe konkurencija propasti. Dobri će nadživjeti i pobijediti loše.
To što si ti našao loš primjer, ne znači ništa za ostale. Da si bacio pogled na Superchargere (Karlovački ti je usput sigurno i mislim da se vidi sa AC jer je odmah do izlaza) ili Ionity (ako nekoga smeta zatvorenost Superchargera) i zaključio kako uopće nema gužve i da nema problema?
Superchargeri su oko 1MW, Ionity 1MW+ (4-6 stallova od po 250kw). Gužve? Nema. Zašto? Pa zato jer je na takvim punjačima daleko veći protok auta nego kod 50kw punjača. 50kw je za u gradu kod Kauflanda ili u nekom shopping centru, a ne na autocesti.
Tesla i Ionity dokazuju da nije potrebno imati nuklearnu elektranu pokraj punjača za brzo punjenje a i da se može očito i zaraditi, jer se ne bi širili brzinom kojom se šire (iskreno Ionity me je ugodno iznenadio kad sam vidio što su napravili po HR).
Gec je napisao/la:
Što će biti kada bude 93% električara, kakva to infrastruktura treba pratiti? Tesla trenutno ulaže u svoju infrastrukturu, kako se to njima isplati moraš pitati Muska....ili vas debelo deru na cijeni tih auta ili neke stvari rade sa gubitkom, trečega nema.
Ili imamo financijska izvješća u svakom kvartalu koja moraju dati svojim dioničarima i koja su javna a po kojima znamo da zarađuju na Superchargerima. Previše si uvjeren u nešto o čemu izgleda da znaš jaaaako malo.
Npr.
In total, this segment contributed $8.3 billion to Tesla's $96.8 billion in 2023 revenue. Uz to što su bili profitabilni do sada, po novom imaju ugovore sa svim većim proizvođačima auta koji će moći puniti na SuC-ovima po naravno većim cijenama. Uzmu pare od proizvođača za ugovor, pa onda još i pare od samih vozača tih istih proizvođača, a već zarađuju i od vlasnika Tesli koje se pune na Superchargerima.
Gec je napisao/la:
Osobno mislim da će Tesla riknuti kao i večina proizvođača jer će ih pokopati Kinezi. Što se tiče baterija veče gustoće, to slušam zadnjih 15 godina i ništa značajno se tu nije dogodilo niti će se dogoditi a ako se nešto i desi to će biti još veči problem za punjenje. Stalno spominješ punjenje doma, to je dobro za mali gradski auto i ništa više. Ti si oduševljen što puniš doma i besplatno u Kauflandu, meni žena utoči mjesečno 60 Eura u Swifta i ne razmišlja o punjenju. Ti si za tu "štednju" ulupao 50-60 k Eura a ona je Swifta platila 5k, ti češ za 2-3 godine izgubiti 20-30 k eura, pa sad tko u cijeloj priči štedi?

Zanimljivo je da Tesla i dalje ima veću zaradu po automobilu od Kineza. Čak i u samoj Kini. Kao što Japanci nisu pokopali Amerikance, neće niti Kinezi pokopati sve. Uzet će im dio tržišta i to je to. Svatko sa imalo mozga zna da Tesla ne može držati 100% tržišta. Tržište tako ne funkcionira. Kinezi će odgristi donji dio tržišta (koje je količinski veće, ali po zaradi manje), to sigurno. Da li će Tesla riknuti zbog toga? Hoće, kao što će BMW riknuti zbog Dacie.
Što se punjenja doma tiče, ne, to nije za "mali gradski auto". To je za apsolutno bilo koji obiteljski auto koji radi dnevno ispod 150km i tu mislim na obično punjenje preko utičnice od 220V. Znači bez ikakvog posebnog ulaganja. Ako auto puniš 8 sati, to je 24kwh svake noći. To je više kilometara nego 90% stanovništva radi na dnevnoj bazi. Rekao bih i 95%, ali ajde da ne tjeram mak na konac. Za tih zadnjih 10% stanovništva imamo wall chargere koji nisu ništa posebno skupi, a koji će bez problema ubaciti potrebnu kilometražu....doma. Tako da, punjenje doma je skroz realna stvar i nije "samo za".
Što se štednje tiče, auto se ne kupuje zbog štednje. Ja sam kupio svoj auto zato jer sam ga htio imati, ne zato da bi uštedio. No ja JESAM uštedio sada već 6000€ (računajući čak i punjenja na skupim Superchargerima) u 2 godine i 40000+ km naspram toga da sam kupio ICE ekvivalent svom autu. I ne samo da sam uštedio nego sam platio auto manje nego što su usporediva ICE vozila sa sličnim performansama tada koštala. Kome je 6000€ malo, dobro, ja ću samo za djelić tih para nadograditi solarnu elektranu i smanjiti si račun za struju od kuće.