Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Gec
Pridružen/a: 27. 12. 2007. Postovi: 1727 Lokacija: Zagreb - zapad
|
Postano: 10.3.2024. ned. 11:06 Naslov: |
|
|
Tomy B. je napisao/la: | meni je 11k €, dovoljno snage za ono za što se koristi auto, više nego dovoljno dometa za dnevne potrebe, loša kvaliteta svega, troši valjda oko 1.5 € na 100 km.
jel ima ICE od 400 PS da troši litru na 100 km? | Košta te 11 k zato što smo ti mi ostali donirali 9 k. Za punu cijenu od 20 k kupiš Toyotu Yaris cross koja troši 5l i za C3 i tvoju Daciju je svemirski brod po svemu. Za cijenu bolje opreme kod ovog C3 kupi se isto Toyota najbolji hibrid a kvaliteta neupitna. Kakav se rabljeni ICE premium kupi za te novce ne treba trošiti riječi. Mali kvalitetni gradski ICE autići se kreču od 12-16k, znači kada električari sa upotrebljivim dometom i sličnom kvalitetom padnu na tu cijenu biti će konkurentni, do tada piši kući propalo. Još kada slijedeće godine ukinu poticaje stvarno ne znam kome će to biti isplativo kupovati?
Što se tiče uštede, ukoliko puniš na brzim punionicama ne štediš ništa, ako se voziš sa biciklom štediš još i više. Meni žena vozi Swifta iz 2006 svaki dan i mjesečno tanka cca 60 eura, auto imamo 10 godina i nikakvih extra kvarova nismo imali, kupila ga je za 5100 eura a sada ga bez problema prodamo za 2500. Noviji benzinci troše dosta manje, pa tko ima računicu gnjaviti se sa električarom za 50-60 eura mjesečno? Zaboravlja se koliko plačate kasko, mi za Swifta ne plačamo ništa. Naravno ukoliko si dostavljač pizze ili sl. računica se mijenja.
Sada gledam da se za 2k više od bolje opremljenog C3 nudi Lexus LBX hybrid, svi znamo koja je to kvaliteta prema Citroenu.
Ovaj bazni C3 nema ništa, da bi upalio radio moraš na mob instalirati aplikaciju preko koje upališ radio i neke druge stvari i to oni prodaju za 26k |
|
[Vrh] |
|
|
debeli
|
Postano: 10.3.2024. ned. 14:38 Naslov: |
|
|
Puna cijena nove Dacije je oko 9000. Ostalo je politika koju su državljani voljni tolerirati.
Auto sa novom 60 kwh baterijom doma se složi za 7000, a sa 90 kwh za 9200 Eur.
Samogradnja/ prerada je i dalje najisplativija, ako imate opremljenu garažu i alat |
|
[Vrh] |
|
|
dfranc
|
Postano: 10.3.2024. ned. 15:37 Naslov: |
|
|
Auto sa novom 60 kwh baterijom doma se složi za 7000, a sa 90 kwh za 9200 Eur
Evo ja dajem 10k€,ali kako to izvesti? |
|
[Vrh] |
|
|
debeli
|
Postano: 10.3.2024. ned. 15:42 Naslov: |
|
|
dodji, pa ću ti pokazat- |
|
[Vrh] |
|
|
Tomy B.
|
Postano: 10.3.2024. ned. 18:39 Naslov: |
|
|
Gec je napisao/la: | Košta te 11 k zato što smo ti mi ostali donirali 9 k. |
Hvala svima koji su mi donirali za Springa!
Gec je napisao/la: | Za punu cijenu od 20 k kupiš Toyotu Yaris cross koja troši 5l i za C3 i tvoju Daciju je svemirski brod po svemu. Za cijenu bolje opreme kod ovog C3 kupi se isto Toyota najbolji hibrid a kvaliteta neupitna. Kakav se rabljeni ICE premium kupi za te novce ne treba trošiti riječi. Mali kvalitetni gradski ICE autići se kreču od 12-16k, znači kada električari sa upotrebljivim dometom i sličnom kvalitetom padnu na tu cijenu biti će konkurentni, do tada piši kući propalo. Još kada slijedeće godine ukinu poticaje stvarno ne znam kome će to biti isplativo kupovati? |
A kako je isplativo kupiti ICE?
Gec je napisao/la: | Što se tiče uštede, ukoliko puniš na brzim punionicama ne štediš ništa, ako se voziš sa biciklom štediš još i više. Meni žena vozi Swifta iz 2006 svaki dan i mjesečno tanka cca 60 eura, auto imamo 10 godina i nikakvih extra kvarova nismo imali, kupila ga je za 5100 eura a sada ga bez problema prodamo za 2500. Noviji benzinci troše dosta manje, pa tko ima računicu gnjaviti se sa električarom za 50-60 eura mjesečno? Zaboravlja se koliko plačate kasko, mi za Swifta ne plačamo ništa |
A koliko te košta gorivo kad točiš kod kuće? Postoji li bunar za takve stvari?
Mislim možemo izmišljati argumente koliko god hoćemo, činjenica da meni Spring napravi u prosjeku 200 km sa 26 kWh, pa si računajte kome što kako paše ili ne paše.
Gec je napisao/la: | Naravno ukoliko si dostavljač pizze ili sl. računica se mijenja.
Sada gledam da se za 2k više od bolje opremljenog C3 nudi Lexus LBX hybrid, svi znamo koja je to kvaliteta prema Citroenu.
Ovaj bazni C3 nema ništa, da bi upalio radio moraš na mob instalirati aplikaciju preko koje upališ radio i neke druge stvari i to oni prodaju za 26k |
I u čemu je problem što si netko kupi krš od auto?
Još na struju i još Dacia...
Evo moj primjer je da nam je trebao drugi auto za lokalno odbijanje, kupili Springa zato što su bili poticaji (i mnogi drugi razlozi, ali to je glavni) i oduševljeni smo vozilom i samo nam se povlači pitanje zašto i pri nismo kupili tako neki na struju.
Nama odlično služi za ono za što nam treba, pa vi sad mene uvjeravajte koliko god hoćete u premium ICE ili 400 PS ili hibride ili nešto treće...
BTW: kakvu navigaciju koristiš u rabljenom ICE premium vozilu?
(nije šala, ozbiljno me zanima) |
|
[Vrh] |
|
|
Gec
|
Postano: 10.3.2024. ned. 21:09 Naslov: |
|
|
Tomy B. je napisao/la: |
I u čemu je problem što si netko kupi krš od auto?
Još na struju i još Dacia...
Evo moj primjer je da nam je trebao drugi auto za lokalno odbijanje, kupili Springa zato što su bili poticaji (i mnogi drugi razlozi, ali to je glavni) i oduševljeni smo vozilom i samo nam se povlači pitanje zašto i pri nismo kupili tako neki na struju.
Nama odlično služi za ono za što nam treba, pa vi sad mene uvjeravajte koliko god hoćete u premium ICE ili 400 PS ili hibride ili nešto treće...
BTW: kakvu navigaciju koristiš u rabljenom ICE premium vozilu?
(nije šala, ozbiljno me zanima) |
Puna cijena tog tvog Springa je cca 24k, Ice bolje kvalitete kupiš već za 12-13k a razliku u potrošnji ćeš isplatiti na gorivu za 14 godina ako se voziš 10 kkm godišnje i besplatno sa Dacijom a ne voziš. Znači taj krš bez poticaja nema nikakvog smisla ni ekonomske računice. Stvarno ne vidim zašto bi tebe itko uvjeravao da kupiš ovo ili ono samo pišem zašto je po meni EV još uvijek preskupi izbor u usporedbi sa ICE.
Navigaciju rijetko koristim, ako baš idem negdje dalje koristim Audi MMI ili google na mobu a nekad zajedno obje navigacije. |
|
[Vrh] |
|
|
Tomy B.
|
Postano: 10.3.2024. ned. 21:24 Naslov: |
|
|
da, moraš biti lud kupiti Spring bez poticaja!
e-C3 još i možda ako netko zna da će dnevno raditi pristojno kilometara pa tu možda ima neke računice.
kažem možda, jer nisam nikada računao tu neku isplativost u detalje.
kilometre prijeđene s ICE bi prepolovio da imam e-C3, zbog 50% većeg dometa nego Spring. |
|
[Vrh] |
|
|
fire
|
Postano: 11.3.2024. pon. 09:24 Naslov: |
|
|
Kolko gledam po mobile.de el auti obicni gube vrijednost oko 1E po 1km ili vise.
To je zapravo najskuplji dio price. |
|
[Vrh] |
|
|
josip024
|
Postano: 11.3.2024. pon. 15:45 Naslov: |
|
|
samo je pitanje interesa, vidjeti ćemo cijene kada se kinezi probiju konačno u EU. osobno bi mi citroen i dacia i BYD bili odlični da koštaju ispod 10k za 50tak km dnevno, a kome trebaju ekrani, senzori čuda to neka plati.
po meni vozilo bi trebalo biti električno s nevelikom baterijom 10-20kw (PHEV) i generatorom koji bi radio na konstantnoj brzini vrtnje gdje mu je max moment. naravno pogojen na LPG ili vodik. trošio bi 3-4l imao konstantne emisije ispušnih plinova i spoj dvije tehnologije gdje koristi prednosti jedne i druge.
najviše vožnji se odvija lokalno tu se vozi na bateriju. ako ideš negdje dalje s 20l "goriva" možeš daleko dogurati. |
|
[Vrh] |
|
|
Tomy B.
|
Postano: 11.3.2024. pon. 15:48 Naslov: |
|
|
fire je napisao/la: | Kolko gledam po mobile.de el auti obicni gube vrijednost oko 1E po 1km ili vise.
To je zapravo najskuplji dio price. |
Spring je bila 19k € kada sam kupovao, znači da sad moram platiti nekome da kupit ovaj korišteni poluproizvod.
Možda i bolje tako nego da moram kupovati novu bateriju. |
|
[Vrh] |
|
|
Gec
|
Postano: 11.3.2024. pon. 16:43 Naslov: |
|
|
josip024 je napisao/la: | samo je pitanje interesa, vidjeti ćemo cijene kada se kinezi probiju konačno u EU. osobno bi mi citroen i dacia i BYD bili odlični da koštaju ispod 10k za 50tak km dnevno, a kome trebaju ekrani, senzori čuda to neka plati.
po meni vozilo bi trebalo biti električno s nevelikom baterijom 10-20kw (PHEV) i generatorom koji bi radio na konstantnoj brzini vrtnje gdje mu je max moment. naravno pogojen na LPG ili vodik. trošio bi 3-4l imao konstantne emisije ispušnih plinova i spoj dvije tehnologije gdje koristi prednosti jedne i druge.
najviše vožnji se odvija lokalno tu se vozi na bateriju. ako ideš negdje dalje s 20l "goriva" možeš daleko dogurati. | Slično razmišljamo, mislim da trenutno BEV nije rješenje već hybrid, ovo što opisuješ je upravo moderni hybrid, trenutno benzinci rade u tzv. atkinsonovom ciklusu gdje je iskoristivost veća od klasičnih benzinaca, mana je što imaju manji okretni moment a tu uskače elektro motor, tako da je ta kombinacija odlična. Vozio sam Toyotu CHR i iznenadio se kako lijepo potegne, potrošnja u gradu do 4L, na otvorenom nešto više, ima fantastičan ECVT mjenjač, uglavnom su to japanci doveli do savršenstva a cijene su prihvatljivije od električara.
Slažem se za cijene malih gradskih auta oko 10k, može i sa manje opreme a ne da nam pokušavaju uvaliti lošu kvalitetu svega za 25-30 k. |
|
[Vrh] |
|
|
zvonimir
Pridružen/a: 25. 11. 2014. Postovi: 147 Lokacija: slavonski brod
|
Postano: 11.3.2024. pon. 20:20 Naslov: |
|
|
Tomy B. je napisao/la: | Kakvu navigaciju imaš u premium rabljenom ICE?
Da, Spring je malo žešći krš, ali evo žena i ja zadovoljno s uloženo/dobiveno, cijena "goriva", servisa... i maksimalno izbjegavamo vožnju ICE.
Moje iskustvo je da u priča o elektro revoluciji ljudi ne vjeruju koliko košta struja za punjenje, koliki je domet, da još nisam mijenjao bateriju, da se smijem voziti po kiši...
Ljudi imaju svoje mišljenje i guraju svoje "argumente" tipa: EV se ne isplati, više zagađuje, kvari se... |
Baš sam s tim kršem danas prešao 450 km, odvezao 25 kartona piva u zg.
U manje od 2 godine sam prešao 74000 km.
Redovni servisi u toj kilometraži su koštali oko 150 Eura.
Domet na tvorničkim postavkama pri 100 posto napunjenosti pao za 9 km i to po ovakvom hladnom vremenu.
Blaženi krš. |
|
[Vrh] |
|
|
stjepan
|
Postano: 11.3.2024. pon. 22:19 Naslov: |
|
|
josip024 je napisao/la: | samo je pitanje interesa, vidjeti ćemo cijene kada se kinezi probiju konačno u EU. osobno bi mi citroen i dacia i BYD bili odlični da koštaju ispod 10k za 50tak km dnevno, a kome trebaju ekrani, senzori čuda to neka plati.
najviše vožnji se odvija lokalno tu se vozi na bateriju. ako ideš negdje dalje s 20l "goriva" možeš daleko dogurati. |
Uz bonus takvog sistema imaš i negativnu stranu. Više različitih dijelova koji se mogu pokvariti. Težina. Prostor. I što si dobio? Ništa posebno. Nit vrit, nit mimo.
Radije onda kupiti nekog benzinca koji malo troši nego te vamo tmao pizdarije. |
|
[Vrh] |
|
|
Cose
|
Postano: 12.3.2024. uto. 13:00 Naslov: |
|
|
OldDog je napisao/la: | Što je auto?
Prijevozno sredstvo-alat ili statusni simbol?
- Kako kome. I jedni i drugi su u pravu.
-Svako je u pravu sa svoje točke gledišta. (izreka koja se pripisuje Aristotelu.)
Meni ne treba najbolji auto.
Meni treba auto koji je dovoljno dobar za moje potrebe i ništa bolji.
Sve što je bolje i više od toga, za mene je bacanje novaca.
Svako tko misli drugačije - u pravu je, i ne treba to ničim dokazivati. |
Upravo to - i zato ne vidim smisla uvjeravati bilo koga da nesto je ili nije dobro.
|
|
[Vrh] |
|
|
rkahler
|
|
[Vrh] |
|
|
|