<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Volkswagen ID.3
Idite na Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Europski
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gec

PostPostano: 13.2.2024. uto. 07:44    Naslov: Citirajte i odgovorite

Grana je napisao/la:
Svaka roba ima svog kupca. Meni je do posla i natrag 160km. Firma mi uplaćiva skoro pa nečiju plaću samo za putne troškove. Maloprije sam mijenjao ulje i mjenjat cu ga još dva puta do petog mjeseca. Veliki servis svake godine. Servis plina svako 3 mjeseca...
Mene bi super zadovoljilo auto dometa 250km pri brzini od 90kmh po pravcu. Ljudi koji prilaze trećinu moje kilometraže godišnje uredno pričaju da im je ispod 500km dometa i punjenje od 10min za 400km neisplativo kupiti el auto lol
Tebi je električar odličan izbor a sa tim dometom ima hrpu modela.
Plin je dobar ali na žalost proizvođači nisu do kraja iskoristili njegov potencijal, infrastruktura postoji, daleko manje zagađuje od dizela i benzina, jeftin je itd, no to je tako kad ekonomiju ne vode razumni ljudi.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
sarakuzza

PostPostano: 13.2.2024. uto. 09:46    Naslov: Citirajte i odgovorite

Grana je napisao/la:
Svaka roba ima svog kupca. Meni je do posla i natrag 160km. Firma mi uplaćiva skoro pa nečiju plaću samo za putne troškove. Maloprije sam mijenjao ulje i mjenjat cu ga još dva puta do petog mjeseca. Veliki servis svake godine. Servis plina svako 3 mjeseca...
Mene bi super zadovoljilo auto dometa 250km pri brzini od 90kmh po pravcu. Ljudi koji prilaze trećinu moje kilometraže godišnje uredno pričaju da im je ispod 500km dometa i punjenje od 10min za 400km neisplativo kupiti el auto lol

Jel i ti furaš za ST stalno? Very Happy

Točno takve uvjete sam i ja tražio, našao ih u Koni 64kwh kao best buy.
Isplativost i dalje loša. Bolje uzeti tdi-a i terati dok ide. (za 5-6-7-8k eura)
Troši 5.5l takve vožnje.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Grana

PostPostano: 13.2.2024. uto. 16:36    Naslov: Citirajte i odgovorite

sarakuzza je napisao/la:

Jel i ti furaš za ST stalno? Very Happy

Jesam evo oko 7 godina Very Happy

Koje god auto uzeli za ovakav put treba bit svjestan da ce mu vrijednost padat strmovito. Svake godine ja nabijem oko 50tkm u škodu al me ne brige jer je ne mislim ni prodavat ni voziti na servis.
Uzet auto od 20k € ili više pa mu nabijati tu kilometražu, placati kasko i službene servise nema smisla po meni. Puno se više gubi na vrijednosti nego uštedi na gorivu čak da struja ne košta ništa, na kraju krajeva.
Prerade dok se još mogu raditi da se uštedit, al treba dobro napraviti preradu.
[Vrh]
sarakuzza

PostPostano: 14.2.2024. sri. 10:35    Naslov: Citirajte i odgovorite

U cijeloj kalkulaciji je Kona jedina koja ima smisla, ima ih rabljenih 21-23k eura.
Tesla je 30k.
Servis za teslu je jedino u ZG, dakle kao i da ga nema.

Postprodajna vrijednost za oba je 0 nakon odrađenih 250tkm.
Kad sve ukalkuliraš, isplativost je manja od očekivane za "radno" vozilo.

Voziš blabla?
[Vrh]
Grana

PostPostano: 14.2.2024. sri. 19:48    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne vozim, volim imat mir u autu. Tu i tamo prevezem neki sir ili stvari nekome al uglavnom sam sam u autu. Uz to radim za dvi firme, imam i fleksibilno radno vrjeme pa mi više odgovara da ne ovisim o nikome
[Vrh]
Osa

PostPostano: 14.2.2024. sri. 23:24    Naslov: Citirajte i odgovorite

Čitam temu pa čisto da spomenem, MG ima oko 440km dometa. Jel ima ovdje jos korisnika MG-a EV verzija? Djeluje kao solidan obiteljski auto.

I eto baš je danas jedan Youtuber izbacio svoje mišljenje nakon nekog vremena korištenja. Po njegovom iskustvu u zimskim uvjetima auto ima oko 350km dometa. On nije netko tko radi recezije pa je možda baš zato zanimljivo čuti mišljenje nekog običnog korisnika koji putuje svakodnevno Karlovac-Zagreb-Karlovac. Sad pošto je dobio prvo auto na test možda malo i gura reklamu, al opet daje mišljenje. Zanimljivi je dio gdje priča baš o stilu vožnje i dometu, jer možeš prijeći i puno više nego što auto preračuna, a dakako i puno manje. Kao i kod svakog drugog vozila. Pa eto, neko vaše mišljenje o MG-u tko ga je imao prilike vidjeti, probati

https://youtu.be/3qNbqkQRiRQ?si=vbOMh1kolqCTg-yr
[Vrh]
Tomy B.

PostPostano: 15.2.2024. čet. 09:58    Naslov: Citirajte i odgovorite

Čovjek sasvim realno priča i vidi se da je oduševljen, potpuno se slažem s njim i njegovim iskustvom. I supruga isto!
A mi imamo najveći treš od auta, Dacia i još na struju... smijeh1
Ajd, možda je Tico na struju veći treš plazi jezik

Što se tiče dometa i straha od dometa, evo pristojna količina korisnih informacija na jednom mjestu:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1V6ucyFGKWuSQzvI8lMzvvWJHrBS82echMVJH37kwgjE/edit#gid=735351678

To su podaci od: https://www.youtube.com/@bjornnyland

Lijepo se vidi potrošnja u Wh/km za svaki testirani model u određenim vremenskim uvjetima pri brzini od 90 i 120 kmph.
Koga zanima kolika je potrošnja na 142,79 kmph si može lako preračunati.

npr. MG ZS EV na 2 °C po mokrom na 120 kmph troši 260 Wh/km
142,79 kmph / 120 kmph = 1,18991666
1,189... na kvadrat = 1,41590167361
1,415... puta 260 Wh/km = 368,13 Wh/km
67,6 kWh --> 67600 Wh / 368,13 Wh/km = 183,62857 km

Znači u tim uvjetima MG ZS EV s većom baterijom može preći 183 km.

Za usporedbu novi model 3 s manjom baterijom (uzeo sam 57 kWh, ne znam je li to točan podatak) u istim uvjetima troši 226 Wh/km, znači na 142,79 kmph može prijeći 178 km, veća baterija 75 kWh može 234 km.
[Vrh]
stipe_zd

PostPostano: 15.2.2024. čet. 10:26    Naslov: Citirajte i odgovorite

Grana je napisao/la:

ja sam 3 miseca (studeni, prosinac i sijecanj) radio dostave i svako jutro od 3 do 5ipo napravio 100km, zatim ga stavio puniti i isao skuterom na drugi posao, a supruga bi u 7ipo krenula na posao i do kraja dana napravila jos 50tak km - znaci svakodnevno 150km sa autom koji realno ima domet cca 120 po zimi. nikakvih problema. samo triba vjecno biti spojen Very Happy golf sa cca 18kwh baterijom...
[Vrh]
sarakuzza

PostPostano: 15.2.2024. čet. 15:06    Naslov: Citirajte i odgovorite

Problem je što ima 160km nepovoljnih uvjeta bez mogućnosti punjenja prije tih 160km
[Vrh]
miko

PostPostano: 16.2.2024. pet. 09:56    Naslov: Citirajte i odgovorite

Osa je napisao/la:
Čitam temu pa čisto da spomenem, MG ima oko 440km dometa. Jel ima ovdje jos korisnika MG-a EV verzija? Djeluje kao solidan obiteljski auto.

I eto baš je danas jedan Youtuber izbacio svoje mišljenje nakon nekog vremena korištenja. Po njegovom iskustvu u zimskim uvjetima auto ima oko 350km dometa. On nije netko tko radi recezije pa je možda baš zato zanimljivo čuti mišljenje nekog običnog korisnika koji putuje svakodnevno Karlovac-Zagreb-Karlovac. Sad pošto je dobio prvo auto na test možda malo i gura reklamu, al opet daje mišljenje. Zanimljivi je dio gdje priča baš o stilu vožnje i dometu, jer možeš prijeći i puno više nego što auto preračuna, a dakako i puno manje. Kao i kod svakog drugog vozila. Pa eto, neko vaše mišljenje o MG-u tko ga je imao prilike vidjeti, probati

https://youtu.be/3qNbqkQRiRQ?si=vbOMh1kolqCTg-yr

Vozim MG prve generacije (njegov je druge generacije), tada je bila samo baterija od 44kw. Vozim ga već tri godine za sada hvala bogu nikakvih problema (66.000 km). Vezano za prlog, čini mi se kao malo "sponzoriran prilog".

Neznam kako netko može izražavati potrošnju u km a ne u watima, nisam nikoga čuo tko vozi benzin/dizel da kaže moj auto troši po papirima 4,5l ali kad ga vozim na auto cesti potroši mi 150km na pređenih 100 km.

Kod mene je brzina ograničena na mislim 140 ili 150 km/h, vozio sam ga 10km iznad elektroničke blokade (neznam kako je moglo ali je išao) i auto se ponaša jako čudno, on u prilogu govori da ga je vozio 183 km/h, možda njegova generacija može brže ali čisto sumljam.

Kada je izašla druga generacija rekli su da troši 10% manje od prve generacije.
moj po lošim uvjetima (kiša, temp oko 0-5, grijanje, auto cesta 130km/h) troši 30 kw/100 km
po idealnim uvjetima auto cesta, bez klime, 100km/h troši 18 kw/100 km
Najmanja potrošnja je po selima 50-80 km/h bez klime potrošnja 13 kw/100 km

Inače preostali domet auto računa na temelju prethodno prijeđenih kilometara, tek kada se resetira putno računalo onda uspoređuje sa tvorničkim postavkama, ali opet kad nakupi par km on računa na temelju tih pređenih km, tako da ta usporedba je čsita glupost. Recimo ujutro ga upalim da se ugrije 10 min pa mi piše da je potrošnja 25kw/100 km jer auto stoji kad bi resetirao potrošnja bi bila sasvim drugačija...

Moje iskustvo je za po gradu auto super, za ovo njegovo također super, za na more moraš biti spreman na kompromis ali tamo ionako ideš jednom dvaput godišnje a i na godišnjem si pa nije problem.
[Vrh]
rkahler

PostPostano: 17.3.2024. ned. 08:51    Naslov: Citirajte i odgovorite

https://autonet.bug.hr/elektricna-vozila/dvostruka-premijera-volkswageni-id3-i-id7-dobili-gtx-izvedbe-39314
[Vrh]
Cose

PostPostano: 17.3.2024. ned. 19:03    Naslov: Citirajte i odgovorite

miko je napisao/la:
Kada je izašla druga generacija rekli su da troši 10% manje od prve generacije.
moj po lošim uvjetima (kiša, temp oko 0-5, grijanje, auto cesta 130km/h) troši 30 kw/100 km
po idealnim uvjetima auto cesta, bez klime, 100km/h troši 18 kw/100 km
Najmanja potrošnja je po selima 50-80 km/h bez klime potrošnja 13 kw/100 km

Nasa Kona na autoputu 100km/h sa klimom trosi oko 13.5kWh/100km (mjereno vise puta na relaciji Zg-Bec-Zg). Pri 110km/h u slicnim uvjetima potrosnja je vec 15kWh. Drugi su mjerili pri 130km/h i vele da je potrosnja oko 20-21kWh.

Proslo ljeto smo se vracali doma s mora i uz obalu po staroj cesti, presli 435km i pisalo je da ima jos za 75 - potrosnja oko 12.5kWh/100km, s time da smo se lijepo vozili do 90-100km/h i preticali.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
rkahler

PostPostano: 14.4.2024. ned. 07:58    Naslov: Citirajte i odgovorite

Redizajn
https://autonet.bug.hr/test/volkswagen-id3-na-brojne-kritike-kupaca-reagiralo-se-redizajnom-sto-se-40061
[Vrh]
rkahler

PostPostano: 3.5.2024. pet. 12:06    Naslov: Citirajte i odgovorite

PRO S
https://autonet.bug.hr/elektricna-vozila/volkswagen-id3-pro-s-donosi-vise-snage-brze-punjenje-i-bolji-infotainment-40604
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Europski
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6
Stranica 6 / 6.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.