<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Kupnja polovnog vozila - savjeti
Idite na 1, 2, 3  Sljedeća

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Kupovina rabljenih vozila i servis
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
stipe_zd

PostPostano: 3.1.2022. pon. 08:51    Naslov: Kupnja polovnog vozila - savjeti Citirajte i odgovorite

evo, vec dugo imam zelju uzeti nesto na struju, pa izgleda da je konacno dosao red i na to Smile

molio bih vas za savjete, jer sam laik oko svega ovoga, pa da vidim sto se da napraviti, izvuci...

radi se o gradskoj voznji, dnevno 50tak km, uz tu i tamo izlete do 150-200njak km, godisnje oko 15.000km

spreman sam izdvojiti 15.000 eura, ciljam na klasu velicine vw golfa ili nissan leafa (nas je petero u obitelji) pa me zanimaju vasa misljenja...

da li je to moguce izvesti, na sto trebam paziti, gdje uzeti i da li je to dovoljna cifra za tako nesto?

imate neku ideju koje drugo vozilo bi zadovoljavalo te uvjete?

svaki savjet dobrodosao Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Cose

PostPostano: 4.1.2022. uto. 15:17    Naslov: Re: Kupnja polovnog vozila - savjeti Citirajte i odgovorite

stipe_zd je napisao/la:
imate neku ideju koje drugo vozilo bi zadovoljavalo te uvjete?

svaki savjet dobrodosao Smile

Renault Zoe je mrvicu manji, ali stane 5 putnika ako je barem 1-2 dijete i ima zacudjujuce velik prtljaznik (veci nego Hyundai Kona).

Imas verziju sa slabijom baterijom (10-11k EUR) koja moze prijeci 150km (po zimi cca. 120km) i verziju ZE40 sa jacom baterijom (17-19k EUR) koja moze prijeci 300km (po zimi nesto preko 200km).
Ovi sa jacom baterijom su novijih godista (2017-2019), a slabije baterije su vecinom 2013-2016.

Moj stari Zoe je bio 2014.g. 85k km i baterija 97% zdravlja, a stari novi je 2013.g. je 95k km i 98% zdravlje baterije.
Ti stariji modeli su se pokazali jako dobro po pitanju baterija i vecinom je njihovo zdravlje preko 95% ako nisu cesto punjeni na brzim punjacima.

Kod novijih ZE40 baterija nesto brze prijavljuje manje zdravlje, tako da sam vidio primjerak 2017.g. sa 104k km gdje je baterija bila 88%, a 2018.g. sa oko 70k km je mislim bio nekih 93%.

Zdravlje baterije kao i pojedinacni naponi celija i njihovo razilazenje se mogu jednostavno provjeriti pomocu OBD2 BT adaptera i CanZE aplikacije za mobitel.
Za tocniji podatak o tome koliko se celije razilaze bi bilo dobro da je ispraznjen na cca. 30% jer se onda bolje pokazu razlike.

Kod svih njih znaju otici inverteri (tj. najcesce nekakav dio za punjenje), ali to u ovlastenom servisu ne popravljaju nego mijenjaju sve skupa za oko 4k EUR.
Moze se staviti i rabljeni za manje love, ali ne znam detalje.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
stipe_zd

PostPostano: 18.1.2022. uto. 09:45    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala na savjetima...

nasao sam se sa clanom Roman, popili smo kavicu i lipo mi je objasnio sve sto me zanimalo.

zahvaljujem jos jednom i ispricavam se ako sam malo zapilao, imao sam milijun pitanja!
[Vrh]
Mrax

PostPostano: 16.1.2024. uto. 20:22    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imam do posla pko 50 km. Vožnja prosječnom brzinom oko 80 km/h.
Vozim Forda 2011 godinu sa 320000 km kojemu sam prije par dana stavio novi motor od 200 000.
Znači mjesečno blizu 3000 km.
Pošto sam off-grid mogao bih puniti kod kuće vozilo od travnja do listopada.
Na solarnom sistemu od 7,5 kw imam neiskorištenih oko 5 MWh struje godišnje. Potrošnja godišnja mi je oko 1,8 MWh.
Htio bih uzeti auto koji bi mogao preći 300+ km na punjenju, a zimi bih ga mogao iskoristiti nakon punjenja na javnom punjaču za pomoć kući . " Vehicle to load" ... Pa bih smanjio rad agregata pošto imam oko 5-6 kwh dnevnu potrošnju...
Tražim za sada polovne opcije iako vjerojatno ove godine neću ući u tu realizaciju.
[Vrh]
Cose

PostPostano: 17.1.2024. sri. 11:08    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mrax je napisao/la:
Imam do posla pko 50 km. Vožnja prosječnom brzinom oko 80 km/h.
Vozim Forda 2011 godinu sa 320000 km kojemu sam prije par dana stavio novi motor od 200 000.
Znači mjesečno blizu 3000 km.
Pošto sam off-grid mogao bih puniti kod kuće vozilo od travnja do listopada.
Na solarnom sistemu od 7,5 kw imam neiskorištenih oko 5 MWh struje godišnje. Potrošnja godišnja mi je oko 1,8 MWh.
Htio bih uzeti auto koji bi mogao preći 300+ km na punjenju, a zimi bih ga mogao iskoristiti nakon punjenja na javnom punjaču za pomoć kući . " Vehicle to load" ... Pa bih smanjio rad agregata pošto imam oko 5-6 kwh dnevnu potrošnju...
Tražim za sada polovne opcije iako vjerojatno ove godine neću ući u tu realizaciju.

Do posla i natrag ce Zoe prve generacije za 22kWh baterijom biti dovoljan i usred zime.

...ali...

Kako ces ga puniti ako si tijekom dana - kada ima sunca i solari rade punom snagom - na poslu? Trebao bi jako velike baterije, pa se bas i ne isplati.

Sto se tice V2L, racunaj da je cijena kWh iz javnog punjaca (ako placas) 0.4-0.5 EUR / kWh, sto mislim da je slicno koliko te kosta agregat - mozda radije pogledati opciju agregata na plin, to bi bilo znatno jeftinije od benzina a nemas ni problem skladistenja jer se plin ne pokvari od duljeg stajanja.

Plus sto tek rijetki noviji modeli uopce i imaju V2L opciju, pa nemres birati medju ovim povoljnijim varijantama - osim ako ides preko 12V sustava gdje si limitiran snagom (brijem 600-800W max), imas gubitke i na kraju riskiras skuriti DC/DC pretvarac u autu.
[Vrh]
Mrax

PostPostano: 17.1.2024. sri. 11:23    Naslov: Citirajte i odgovorite

Citat:

Kako ces ga puniti ako si tijekom dana - kada ima sunca i solari rade punom snagom - na poslu? Trebao bi jako velike baterije, pa se bas i ne isplati.

Nekako mislim da bi sa autom dometa 300 km ako radim prvu smjenu( znači punjenje iza 15h dopunio svaki dan dovoljno ili barem pola kapaciteta dovoljnog za 100 km.
Dopodne imam vremena samo do podna.
Batreije na kući su 20 kwh, pa bih u jutro imao sigurnih 15 kwh raspoloživih za punjenje ( možda 10 kwh)

Sve je to teorija, a za punjać od 7,5 kw trebam imati i zasebni inverter za to jer bih previše opteretio kućni od 8kw.

Koliki je napon tih baterija u autu? Pitam zbog ugradnje vlastitog DC/AC za potrebe VTL punjenja.

Ovio su sve moja teoretska naklapanja. Ali s obzirom kako sam počeo sa OFF grid analizama , a sada živim taj život, vjerujem da ćemo zajedno naći neko riješenje.
[Vrh]
OldDog

PostPostano: 17.1.2024. sri. 13:19    Naslov: Citirajte i odgovorite

Citat:
Sve je to teorija, a za punjać od 7,5 kw trebam imati i zasebni inverter za to jer bih previše opteretio kućni od 8kw.

Ako već imaš cijelu noć za punjenje, ne treba ti 7,5 kW. Dovoljno ti je 2~3 kW, za dopuniti 20~30 kWh.
[Vrh]
Cose

PostPostano: 17.1.2024. sri. 16:35    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mrax je napisao/la:
Nekako mislim da bi sa autom dometa 300 km ako radim prvu smjenu( znači punjenje iza 15h dopunio svaki dan dovoljno ili barem pola kapaciteta dovoljnog za 100 km.
Dopodne imam vremena samo do podna.
Batreije na kući su 20 kwh, pa bih u jutro imao sigurnih 15 kwh raspoloživih za punjenje ( možda 10 kwh)

Koliki je napon tih baterija u autu? Pitam zbog ugradnje vlastitog DC/AC za potrebe VTL punjenja.

Ovio su sve moja teoretska naklapanja. Ali s obzirom kako sam počeo sa OFF grid analizama , a sada živim taj život, vjerujem da ćemo zajedno naći neko riješenje.

Baterije su vecinom 400V, ali tu vidim samo probleme sa spajanjem direkt na bateriju - od mogucih gresaka koje bi auto mogao izbaciti, preko mjerenja tako potrosenog kapaciteta i tko zna jos sto...

Sto je @OldDog napisao, za punjenje ima 3.6kW Schuko punjac sa kojim preko noci napunis 35-40kW i ne trebas jaci.

Ali i dalje ostaje problem zime i isplativosti punjenja na punionicama koje se placaju - jedino ako imas opciju negdje puniti besplatno ili da platis stvarni trosak struje (ako bi tako nesto mogao dogovoriti na poslu) - cak i ako je sporije, samo 2.5-3kW, onda ima puno vise smisla cijela prica da "nosis doma" struju.
[Vrh]
Mrax

PostPostano: 10.2.2024. sub. 08:55    Naslov: Citirajte i odgovorite

Upravo mi ford završio drugi put na dizalici u mjesec dana.
Koštao me od nove godine već 2000€.

Mislim da idem u nabavu novog.

Teoretsko pitanje:
, nisam još preplaćen na strujni krug pa ne vidim zaključane rubrike, ali kojiko imam stvarne koristi od pretplate ako bih kupio polovni auto sa svim davanjima do 20 000€.

I mogu li sa time kupiti obiteljsko vozilo sa dometom od barem 350km?
Dnevno radim 100-120 km
Ima li smisla?
[Vrh]
Cose

PostPostano: 10.2.2024. sub. 10:12    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mrax je napisao/la:

Teoretsko pitanje:
, nisam još preplaćen na strujni krug pa ne vidim zaključane rubrike, ali kojiko imam stvarne koristi od pretplate ako bih kupio polovni auto sa svim davanjima do 20 000€.

Dnevno radim 100-120 km
Ima li smisla?

Renault Zoe ZE40 sa 40kWh baterijom i stvarnim dometom 250-300km se moze naci za oko 16k, ovisno o stanju i kilometrazi.
[Vrh]
eltico

PostPostano: 12.2.2024. pon. 07:00    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mrax je napisao/la:

Teoretsko pitanje:

Dnevno radim 100-120 km
Ima li smisla?

Tako bi cca trebala biti računica, dnevne potrebe * 2,5
Član sam Strujnog kruga i nema tu neke velike koristi. Moja financijska korist je popust u Croatia os. za kasko koje trenutno imam, ali zapravo mi nije običaj. Osiguranje se vrlo često u direktnom dogovoru može dobiti za sličnu cijenu i sljedeće godine ču odabrati dodatke uz obavezno bez kaska.
Nadalje imaš popuste kod partnera, meni ne zanimljive, npr.kupovina guma, ljepljenje folija, kupovina novih auta (koje zapravo ne trebaš),...
I nadalje ču ostati član jer smatram da je u redu i želim vjerovati da od toga EV vozači u HR ipak imaju koristi. Meni fale druženja "u živo", ali samo zato što takav model ima Slovenska udruga DeMS čiji sam član još duže, pa to budu najmanje dva susreta, sa predavanjima,... DeMS funkcionira uz pomoć sponzora i članarina 20€.
[Vrh]
dfranc

PostPostano: 19.9.2024. čet. 10:52    Naslov: https://rm-auctions-europe.com/ Citirajte i odgovorite

Dali je netko informiran o ovome?

https://rm-auctions-europe.com/
[Vrh]
zega

PostPostano: 19.9.2024. čet. 14:26    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hm
Citat:
Reserve price has not been met.

https://rm-auctions-europe.com/product/2018-kia-optima-2-0-gdi-spirit-hybrid-automatic-205-hp-168-500-km/
Klasicni bid website kao ebay nekad, ili Doug De Murov cars&bids https://carsandbids.com/
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice MSNM
debeli

PostPostano: 19.9.2024. čet. 14:33    Naslov: Citirajte i odgovorite

Tvornički električni Peugeot Partner ili Citroen Berlingo odlične su osnove, ako imaš majstora ili sam znaš što radiš.
Nađe ih se po 3000-4000 eur, plus još toliko za bateriju
i miran si 10-15 godina.
[Vrh]
Gec

PostPostano: 24.9.2024. uto. 15:49    Naslov: Re: https://rm-auctions-europe.com/ Citirajte i odgovorite

dfranc je napisao/la:
Dali je netko informiran o ovome?

https://rm-auctions-europe.com/
Dakle ovaj sajt je fejk, pazite se!
Nisam srećom izgubio nikakvu lovu ali sam izgubio vrijeme Smile Sve funkcionira do potpisa ugovora, dobiješ i račun sa žigom, kada pošalješ potpisani ugovor ekipa se više ne javlja. Znači ne izvuku lovu nego tvoj potpis i osobne podatke (presliku osobne), nije mi jasno što mogu sa tim? Kako stvari stoje morati ću prijaviti gubitak osobne da dobijem novu da netko ne napravi neku frku Very Happy
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Kupovina rabljenih vozila i servis
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2, 3  Sljedeća
Stranica 1 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.