Naši solarni sustavi

Solarni sustavi, vjetrenjače, male hidroelektrane, toplinske pumpe...
Odgovori
papicdu1

Post Postao/la papicdu1 »

lijepo izgleda :palac:
drug mile
Kontakt:

Post Postao/la drug mile »

Hvala svim članovima foruma koji su me proteklih mjeseci savjetovali oko dizajniranja novog off-grid sustava. Radovi ovako napreduju. Sva oprema (osim panela) smještena je u željeznu kutiju, dobro zaštićeno od krađe. Jer stari je sustav odnio lopov, pa mi je sad najvažnije da se to ne ponovi.
slika
16 ćelija od 230 Ah složeno u 2P8S konfiguraciju za 24V. Izvana na kutiji je sklopka na koju ide jedan pol baterije (+) preko osigurača 300A. Tu je također i rupa taman dovoljna da gurnem prst u nju i isključim inverter. Jer sve će biti zatvoreno i vrlo teško dostupno kasnije.

slika

slika

Bus barove sam sam radio od bakrene šipke 20x3mm, polirao ju do visokog sjaja tj. zrcalne površine. Valjda bude ok, vidjet ću uskoro.

slika
BMS je JK aktivni sa 2A balansom. Glavni vodovi su 2x 35 mm2. Žice za nadzor ćelija su stopicama spojene na posebna mjesta na bus barovima, nisam htio spajati pod maticu za ćelije. Također, na svaku žicu sam dodao i 3A osigurač.

slika
BMS termometri su zalijepljeni na vrh jedne ćelije te na jedan bus bar.
slika
Preko tog "donjeg" reda je pregrada, pa gore ide MPP Solar charger-inverter. Također, tu je i jedan stari MPPT punjač na 12V. Koristim ga za pretvaranje 24V u 12V jer mi je sva stara instalacija na 12V.
Grana

Post Postao/la Grana »

Ne vidim najbolje al mi se čini da nemate nikakav mehanizam koji ćelije drži pod pritiskom? Koliko se sjećam takve ćelije moraju biti stisnute, obično s cca 300kg pritiska da se ne bi napuhale?
sarakuzza

Post Postao/la sarakuzza »

Veći je problem što nema flexi bus-bar koji će kompenzirati malo napuhavanje ćelija. Ovako je sav teret na terminalima.
drug mile
Kontakt:

Post Postao/la drug mile »

Imaju ćelije 1-2mm prostora između. Nisam ih još stavio pod kompresiju jer me nije jako brinulo hoću li dobiti 2000 ili 3000 ciklusa. Ne očekujem više od 50 ciklusa godišnje, u najgorem slučaju 2000 ciklusa je 40 godina. Kada bi trebale imati 80% kapaciteta. A sada ih gnječiti odgovarajućim pristiskom, pa se ljeti više zagriju, više napune, pristisak poraste, oštetim ćelije... sve da bih hipotetski dobio još 20 godina koje se neće nikad dogoditi jer će ih prije toga pojesti prirodno starenje ćelija.

To su moji razlozi što ih nisam pristisnuo. Možda griješim, ne znam. Zato pišem ovdje da nešto naučim.
Alex1

Post Postao/la Alex1 »

Ostavi slobodno do 3mm mjesta između čelija, ako imaš možeš i više, kao što su napisali čalije će ti expandirati i bit če ti pritisak na terminale. Pazi samo da ih ne prepuniš.
Odgovori

Natrag na “Samogradnje solarnih elektrana”