Postano: 31.7.2023. pon. 12:08 Naslov:
tražio sam malo cijene punjenja na supercharger-ima i ne vidim to nigdje, kažu da se to vidi u autu, ima li netko volje baciti koju sliku sa cijenama u Hrvatskoj?
Postano: 31.7.2023. pon. 18:45 Naslov:
Tomy B. je napisao/la:
tražio sam malo cijene punjenja na supercharger-ima i ne vidim to nigdje, kažu da se to vidi u autu, ima li netko volje baciti koju sliku sa cijenama u Hrvatskoj?
hvala!
I u autu i na mobu u app-u
Zavise od doba dana i od zemlje do zemlje. Kod nas je trenutno 0.4€ od 22 do 18, 0.44 od 18 do 22
Mijenjali su ih u zadnjih par mjeseci više puta pa nemoj računati na to kao na nešto fiksno.
Ovo je samo solarno punjenje Tesle dok se kampira - s time da vecina auta ne moze puniti ispod 6A, tako da ne znam da li bi radilo.
Imam slican camping setup sa 200W panelom, ali mi ne pada na pamet pokusavati tako puniti auto - mali inverter agregat 2kW mi se ipak cini kao manje gnjavaze i mjesta, te pouzdanije ako bas treba puniti auto u off-grid situaciji.
Negdje u komentarima sam naisao na ovo dvoje koji su sa EV Skodom 4x4 prosli od Danske do juga Afrike i sa sobom nosili 60m2 solarnih panela / 10kW sa kojima su se punili na mjestima bez struje (skoro cijela zapadna obala). U jednom danu su tako mogli napuniti oko 40kWh sto je dosta za 200-250km. Svaka cast!
Ovo je samo solarno punjenje Tesle dok se kampira - s time da vecina auta ne moze puniti ispod 6A, tako da ne znam da li bi radilo.
Imam slican camping setup sa 200W panelom, ali mi ne pada na pamet pokusavati tako puniti auto - mali inverter agregat 2kW mi se ipak cini kao manje gnjavaze i mjesta, te pouzdanije ako bas treba puniti auto u off-grid situaciji.
Pa vidiš da radi. Pokazuje ti u jednom trenutku sa kojom snagom setup puni. Samo malo odskrolaj na njegove druge postove u tom thread-u. Pokazuje koliko se puni kad je oblačno, kad je sunčano i sl.
Ideja je da možeš dugo kampirati bez da ideš na punjenje, ne da puniš tijekom puta, za to svakako ta mala snaga nije isplativa. Sam Y ima kamping dodatke koje možeš kupiti, od madraca do grijanih / hlađenih šatora (koristi camping mod od auta) i sl.
Na samom dnu je i čovjek napisao:
Citat:
Important note:
This investment was justified by camping in remote locations, not by solar charging.
Solar charging with just 1kW solar is fun but useless, as you add only 5km per hour.
However, when camping, I need climate during the night and induction cooktops / fridge for cooking. That's where solar makes sense.
With this in mind, having an a battery / charging the car by solar is a nice cherry on top in an emergency situation. Just the battery can add 20km of range in 1 hour.
Po ljeti možeš praktički biti neograničeno negdje i imati bonuse koje ti nudi jedan auto kao Y.
Postano: 11.8.2023. pet. 08:13 Naslov:
stjepan je napisao/la:
Pa vidiš da radi. Pokazuje ti u jednom trenutku sa kojom snagom setup puni. Samo malo odskrolaj na njegove druge postove u tom thread-u. Pokazuje koliko se puni kad je oblačno, kad je sunčano i sl.
Ideja je da možeš dugo kampirati bez da ideš na punjenje, ne da puniš tijekom puta, za to svakako ta mala snaga nije isplativa. Sam Y ima kamping dodatke koje možeš kupiti, od madraca do grijanih / hlađenih šatora (koristi camping mod od auta) i sl.
Po ljeti možeš praktički biti neograničeno negdje i imati bonuse koje ti nudi jedan auto kao Y.
Sve jasno - vidm da radi na Tesli, a rekao sam da je upitno za druge aute koji uglavnom trebaju min 6A / 1400W.
Isto tako na manjim autima nije opcija spavati unutra, a za kompresorski camping frizider i svjetlo je dosta mali power-bank i 200W panel.
Postano: 11.8.2023. pet. 12:29 Naslov:
Odlicna analiza u kojoj se spominje i Tesla - kako zapravo nikoga nije bilo briga sto paneli na autima nisu bili savrseno poravnati jer su kreirali skroz novu paradigmu za usporedbu u kojoj nisu imali konkurencije:
"When faced with nearly identical products in the same genre, they'll seemingly start comparing ever-more minute and subtle differences.
But give them something entirely different, and suddenly half the shopping parameters go out the window."
Postano: 12.8.2023. sub. 16:10 Naslov:
Cose je napisao/la:
...
Sve jasno - vidm da radi na Tesli, a rekao sam da je upitno za druge aute koji uglavnom trebaju min 6A / 1400W....
My bad, nisam skuzio taj dio. Ja sam konkretno mislio samo na Y....ako kazem da je cudo od auta po tom pitanju (mogucnost kampiranja dvije odrasle osobe a da nije kamper), reci ce ljudi da hvalim svog konja
Postano: 12.8.2023. sub. 19:30 Naslov:
Cose je napisao/la:
Odlicna analiza u kojoj se spominje i Tesla - kako zapravo nikoga nije bilo briga sto paneli na autima nisu bili savrseno poravnati jer su kreirali skroz novu paradigmu za usporedbu u kojoj nisu imali konkurencije:
"When faced with nearly identical products in the same genre, they'll seemingly start comparing ever-more minute and subtle differences.
But give them something entirely different, and suddenly half the shopping parameters go out the window."
Ovo u navodnicima mogu i sam potvrditi. Stvari koje sam tražio / gledao u prijašnjim autima, i stvari koje tražim i gledam na sadašnjim autima zahvaljujući nekim novim opcijama koje je ponudila Tesla (još prije nego sam ju kupio) jednostavno nisu ista kategorija. Kad si prvi puta čuo: "A koji procesor ima vaš auto?" Ma kakav vražji procesor, nisam niti znao da ima procesor! E pa sad razmišljam o tome i spreman sam žrtvovati razmake za npr. bolji sistem, ili procesor ili kamere, mogućnost ovoga ili onoga....stvari koje prije uopće nisu bile u rječniku prilikom kupnje auta. Npr. sada nikada ne bih kupio auto od proizvođača za kojeg znam da ga neće redovito update-ati preko interneta. Update preko interneta? To prije nije uopće bila opcija!
No po podacima iz prve polovice ove godine, nisam jedini. Y je najprodavaniji model u prvih 6 mjeseci....u svijetu....u konkurenciji BEV-ova i ICE vozila. To je nevjerojatan uspjeh. Em BEV em skup.
Bilo bi zanimljivo znati da li se radi o planiranju ili jednostavno sreći. Jesu li svjesno žrtvovali te standarde znajući da nisu bitni, ili je bilo app.
Postano: 13.8.2023. ned. 09:28 Naslov:
stjepan je napisao/la:
Bilo bi zanimljivo znati da li se radi o planiranju ili jednostavno sreći. Jesu li svjesno žrtvovali te standarde znajući da nisu bitni, ili je bilo app.
Mislim da je to samo splet okolnosti u kojima su znali da se ne mogu baviti svime i fokus je bio na onome u cemu su postali standard - elektricni pogon tj. skateboard platform, gdje su ispred drugih jos uvijek mozda i desetak godina.
Postano: 13.8.2023. ned. 10:50 Naslov:
I cijena je veliki faktor.
Osobno sam prošle godine kad su bili poticaji gledao MG 5 i čak sam bio spreman na kompromise za razliku u cijeni.
S trenutnim cijenama mislim da moraš biti lud kupiti nešto drugo osim Tesle.
Naravno, ako pričamo o ozbiljnijem EV-u i ako se planira izdvojiti toliki iznos, a ne malo gradsko vozilo, naravno da je druga krajnost kupiti Teslu kao drugo vozilo.
Postano: 14.8.2023. pon. 11:31 Naslov:
Da. Tesla izvrsno koristi svoju mast koju ima u obliku ogromnih marži a koje pak ima zbog specijalizacije i in house rješenja i reže cijene kako bi ostala "best buy" u svojoj kategoriji, dok drugi moraju raditi sa nulom ili minusom da bi bili konkurentni. VW plače da "pada potražnja za njihovim autima", Ford smanjuje proizvodnju, kinezi rade sa nikakvim maržama već duže vrijeme (BYD ima nekakvu sitnu) iako imaju pristup jeftinim resursima. Konkurencija za razliku od Tesle teško može voditi cjenovni rat i na određenim razinama više ne mogu spuštati cijenu.
I upravo je to razlog trenutne situacije u kojoj stvarno moraš biti lud da kupiš nešto što nije Tesla u tom cjenovnom rangu. Tesla je spustila cijene jer može i na taj način udara na konkurente a konkurencija ili nije ili je spustila malo.
Što će se desiti kad zagaze u ovaj niži rang sa "modelom 2"?
Postano: 7.11.2023. uto. 00:52 Naslov: X GROK
Ovo je vise X ali je od Muska (Tesla)...
GROK, AI pristup koji ima revenue model za vlasnike tesla vozila da zarade dopustajuci svojem vozilu da sharea computing power kad idle'a...kao SETI
Da ne spominjem da je Grok bolji od chat GPT jedno 100x nevjerovatno!
Ne možete otvarati nove teme. Ne možete odgovarati na postove. Ne možete uređivati Vaše postove. Ne možete izbrisati Vaše postove. Ne možete glasovati u anketama.