Postano: 17.6.2023. sub. 11:02 Naslov:
Kao korisnik AP-a mogu potvrditi da je ovaj stari Autopilot (Ameri od prije mjesec dva imaju FSD verziju istog) govno. Glorificirani lane assist sa mogućnošću prebacivanja trake ali uz dvije akcije vozača (upali žmigavac i potvrdi sa apliciranjem sile na volan).
Iako je loš naspram FSD-a, i dalje je koristan. Ja si ne mogu zamisliti vožnju autocestom bez njega. Ne pada mi na pamet kupiti auto koji nema slično rješenje (takvih ima, nije Tesla jedina).
Problem je kod ljudi što vide: "Autopilot" i misle da se radi o FSD-u pa ga koriste na način na koji ga ne bi smjeli koristiti (niti FSD se ne može koristiti kao lvl3 sistem iako je DALEKO moćniji od AP). Kao, sad ga upalim i ne moram više gledati, mogu sad zujati okolo.
Iako vozača auto upozori prilikom paljenja AP da mora držati ruke na volanu i da prati promet i provjerava svako tolko na način da zahtjeva potvrdu sa apliciranjem sile na volan, to izgleda jednostavno nije dovoljno. Po novome koriste i unutarnju kameru pa prate kud vozač gleda itd. Postoje snimke u kojima ekipa stavlja utege na volan i sl. kako bi zaobišli to da moraju aktivno pratiti promet i onda čitaju mobitel, spavaju itd.....praktički samoubojstvo.
EU je ubrzala rad na regulaciji, pa se od 1.1 očekuje mogućnost pristupa (pravna) i europljanima samom FSD-u i AP-u baziranom na FSD-u. Čak štoviše, nadam se da će Teslinim programerima dopizditi održavanje starog i novog sistema, pa da će i u EU prije gurnuti AP baziran na FSD-u uz naravno sva ograničenja koja trenutni propisi postavljaju.
Paralelnost rada i bolja detekcija stvari bi značila već puno toga.
Iako Teslu imam tek dva tjedna, mogao bih dodati da me isprepadao vec i "tempomat". Ghost braking ni od kuda. A prica se da se to dogada samo na FSD-u.
Postano: 26.6.2023. pon. 13:37 Naslov:
Pranja je napisao/la:
Iako Teslu imam tek dva tjedna, mogao bih dodati da me isprepadao vec i "tempomat". Ghost braking ni od kuda. A prica se da se to dogada samo na FSD-u.
Vjarojatno zato i vracaju radar sa HW4 vozilima.
Krivo se priča.
Ghost breaking se dešavao i na LA i na AP i na FSD, samo se na FSD-u dešava sada puno puno manje, jer je FSD, za razliku od Europskog LA i AP (ne zaboraviti da mi imamo sistem koji je zbog EU regulacije limitiran) razvijao.
Čak je i ovaj EU LA i AP dobio nešto updateova i danas radi po pitanju ghost breakinga daleko bolje nego što je radio. Imao sam redovito kočenje npr. na ulasku u podvožnjak ispod rotora i sva slična mjesta, no to se više ne dešava. Samo updatovi su toliko rijetki da čovjek više i zaboravi, dok FSD updatovi stižu nemilice.
Sadašnji FSD korisnici javljaju da ghost breaking i dalje postoji no da nije niti sjena prošlosti i da kad se i dešava, da se dešava blago (nije neko naglo kočenje zbog kojeg bi ti se netko zabio u guzicu itd.).
Mi možemo očekivati novi software baziran na FSD-u od početka slijedeće godine kad dolazi nova EU regulativa koje će omogućiti i FSD u EU. Ja jedva čekam da ga probam pošto sam ga platio prilikom kupnje.....ne sjećam se kad me je tako neka tehnologija veselila.
Postano: 29.6.2023. čet. 16:33 Naslov:
Pranja je napisao/la:
Postano: 20.7.2023. čet. 13:06 Naslov:
Musk kaže da pregovaraju sa nekim od velikih proizvođača oko licence za FSD. Ako je istina, to je velika stvar za budućnost.
Uz to, onda imamo i ovo:
https://twitter.com/NADAUpdate/status/1681763923630907394
Znači sada imamo Ford, GM, Apteru, Rivian, Volvo, Polestar, Mercedes i Nissan koji će ne samo prigrliti sam standard (koji je otvoren pa ga može prigrliti tko hoće i kad hoće) već su napravili i dogovor sa Teslom za punjenje.
Uz to, tu je i zarada od energetskog biznisa.
Tko misli da je Tesla "samo još jedan proizvođač auta" taj će se morati probuditi za koju godinu.
Koji proizvođač automobila uopće može sanjati da nadoknadi tu ogromnu rupu? Još po kilometraži da, ali programeri, ML hardware, hardware za korištenje tog ML-a u autima....
Iako nema nikakvih detalja o tome s kim pregovaraju i/ili potvrda van te izjave, mislim da je više nego očito da će, kao i kod Supercharger mreže, prije ili poslije, većina pokleknuti i uzeti licence za FSD.
Postano: 28.7.2023. pet. 08:22 Naslov:
Zanimljiv clanak sa dosta detalja o tome kako Tesla SW u autu pretjeruje sa procjenama dometa, imaju cijeli odjel za odbijanje servisnih zahtijeva po pitanju manjeg dosega od deklariranog - a u Koreji su dobili i kaznu radi toga.
Recimo tek kad batt padne ispod 50% SoC onda pocne realnije pokazivati, a procjena dometa na karti kada planiras put je puno blize realnom od onoga sto auto pokaze kao brojku.
Ili da zbog svega toga auti imaju skrivenu rezervu gdje kada domet padne na nulu zapravo se moze prijeci jos preko 20km.
Postano: 28.7.2023. pet. 10:42 Naslov:
Došao mi je taj članak jučer u feed. Kao vlasnik sam ga išao pročitati sa velikim zanimanjem i ostao debelo razočaran. Malo bolje pročitaj članak, pa ćeš vidjeti da je to hrpa bullshita. Ja kao vlasnik koji se vozi evo više od godinu i pol i imam 33k km ti mogu garantirati da to u Teslama tako ne radi, te da je putno računalo poprilično točno po pitanju dometa, čak i na autocestama na kojima potrošnja može divlje varirati, zavisno dal se voziš 130, 140, 150...
Sam članak odajte da se radi o hrpi bullshita na više mjesta:
Citat:
At the time Tesla programmed in the rosy range projections, it was selling only two models: the two-door Roadster, its first vehicle, which was later discontinued; and the Model S, a luxury sport sedan launched in 2012.
I sad si misliš, wow, to traje jako dugo već! I onda:
Citat:
Reuters could not determine whether Tesla still uses algorithms that boost in-dash range estimates.
Čak što?!
Zašto uopće onda ovaj članak postoji? Gdje je dokaz da je to uopće ikada i postojalo?
Članak čak završava sa nečim što zvuči loše za svakoga tko ne zna ništa o baterijama i struji koju one mogu spremiti vezano uz temperaturu:
Citat:
After doing more research into range estimates, he said he ultimately concluded there is nothing wrong with his car. The problem, he said, was that Tesla is overstating its performance. He believes Tesla “should be a lot more explicit about the variation in the range,” especially in very cold weather.
a za ekipu koja je vidjela na vlastite oči kako im mobitel gubi postotke na hladnom i ponovo dobije postotke na toplom je sve jasno.
Temperatura utječe na domet. Ma ko bi reko!
Ako išta, opet, ja kao vlasnik koji je prošao kroz dvije zime, mogu garantirati da je Tesla, od kad ju samo ja imam, više puta poboljšavala algoritam za domet po zimi. Uzimaju u obzir sve i svašta, od vanjske temperature, do činjenice da si se prebacio na zimske gume, vlage, ovoga ili onoga i da su vrlo točni. Toliko točni da ako mi auto kaže pri kretanju da ću negdje doći sa x% da mu ja bezrezervno vjerujem i da se to stvarno i desi.
Isti ovakav bullshit članak su mogli napisati i za potrošnju ICE vozila. "Proizvođači pišu pre roze brojke po pitanju potrošnje". "Postoji hrpa ljudi čija potrošnja nije kao ona koju je proizvođač napisao". Pa ono....dobro jutro da nije. Jer potrošnja ovisi o tisuću faktora, od načina vožnje do toga gdje voziš, a proizvođači testiraju u fiksnim uvjetima.
Ono što mene zanima je, da li je novinar glup i ne razumije što sve i kako utječe na domet bilo kojeg auta, pa tako i BEV-a, što sve utječe na kapacitet baterije, ili se radi o plaćenom "hit piece"-u od strane ekipe kao što je Dan O’Dowd i njemu slični koji javno plaćaju anti Tesla reklame i time se hvale na Twitter-u i po novinama.
Ono što mene zanima je, da li je novinar glup i ne razumije što sve i kako utječe na domet bilo kojeg auta, pa tako i BEV-a, što sve utječe na kapacitet baterije, ili se radi o plaćenom "hit piece"-u od strane ekipe kao što je Dan O’Dowd i njemu slični koji javno plaćaju anti Tesla reklame i time se hvale na Twitter-u i po novinama.
To ti mogu ja odgovoriti: nije glup. Reuters je firma koja vrlo rado uzima lovu kako bi po nečemu pljuvali. Prisjeti se samo COVID-a: Pfizer im je platio milijarde dolara kako bi pljuvali po drugima i hvalili Pfizer. Napisali su preko 20000 članaka o njihovim konkurentima i svaki put kad je netko imao komplikacije ili umro nakon cijepljenja Astrom ili Modernom ili bilo čim drugim isticali bi to na sva zvona, a kad netko umre od Pfizera (za red veličine veća brojka nego kod konkurenata) ni riječi. Isključivo pozitivne stvari o Pfizeru. Nešto preko 2000 (vrlo pozitivnih) članaka su napisali o Pfizeru. Rezultat? Redovi za cijepljenje su bili puuuno veći ako se cijepilo Pfizerom, a puuuno manji u redu gdje se cijepilo Johnsonom ili Astrom i sl. I sad si ti misliš: pa kako oni to mogu raditi nekažnjeno? Mislim time i na Pfizer i na Reuters. Pa isplati im se! Žrtve su već ispod zemlje. A ako si preživio sretno ti u dokazivanju da si baš od njihovog cjepiva dobili komplikaciju. Pogodi tko ima bolje odvjetnike. Situacija malo podsjeća na onaj slučaj kad je Mosanto tražio od farmera (negdje u Kanadi) da im plaća tantijeme jer je njegova soja (ili kukuruz...nije više ni važno) dobila preko vjetra i kukaca "bolje" gene jer mu susjed uzgaja s Monsanto sjemenom. Naravno da je čovjek poludio na samu ideju i nije htio ništa platiti. Monsanto ga je tužio. Čovjek je izgubio cijelu farmu. Sve legalno.
Onaj tko želi slušati Reuters u njihovim pranjima mozga samo neka izvoli. Ali prvo se čovjek treba zapitati: kome je ovo u interesu? I onda ti odjednom postane jasnije.
Ne možete otvarati nove teme. Ne možete odgovarati na postove. Ne možete uređivati Vaše postove. Ne možete izbrisati Vaše postove. Ne možete glasovati u anketama.