Cose
|
Postano: 17.6.2023. sub. 11:42 Naslov: Garmin navigacija (stand-alone) |
|
|
Nakon par godina odlucio sam da je vrijeme za upgrade dobrog starog Garmina, pa sam ubo aktualni GARMIN DriveSmart 76 MT-S Europe - i ostao ugodno iznenadjen odlicnim ekranom, brzinom, boljom grafikom, UI poboljsanjima i opcenito cijelim iskustvom koristenja.
Zna se spojiti i na Wifi, pa sam povuce update za karte i firmware (prije se moralo preko aplikacije na PC), ima povezivanje na mob za dodatne mogucnosti i informacije (notifikacije s moba prikazuje, povuce prognozu, traffic info, itd.).
Uglavnom, sve pohvale!
(dolje slijedi malo dulje objasnjenje)
P.S. Da preduhitrim pitanja "zasto to a ne mobitel, tablet, nesto" - volim dedicirane sprave za jednu specificnu namjenu koje svoj posao rade kako treba, a k tome ne ovise niti o internetu, roamingu i cemu vec ne.
-----
Moram krenuti od pocetka jer sve je pocelo prije vise od 15 godina kada smo krenuli kamperom i proputovali dosta toga po EU. Kao sto se neki od nas sjecaju, u to vrijeme su internet paketi na mobitelima bili slabasni i jako skupi, internet roaming troskovi za prodati bubreg, nije bilo pre-paid internet SIM kartica kao danas, a i same internet usluge vezane za putovanje, Google maps i slicno su tek bile u povojima.
Zbog svega toga - i warm-fuzzy-feelinga vezanog uz nase pocetke putovanja - imam pozitivni bias prema stand alone navigaciji tj. konkretno Garminu i svim njegovim bubicama i specificnostima na koje smo navikli.
Tada smo sa Garminom bez problema proputovali tisuce kilometara po Italiji, Francuskoj, Njemackoj i na sjever sve do Amsterdama. Uvijek - ali bas uvijek - nas je dobro doveo na zeljeno odrediste bez ikakvih problema putem (naravno, treba popikati prave opcije da te ne krene voditi makadamom, sumskim putevima ili kroz vinograde).
Zadnje putovanje kamperom je bilo 2017. taman mjesec i pol prije nego je ukinut EU roaming - tada smo po Italiji napravili oko 4000km u nekih tjedan dana. Imali smo internet SIM u drugom mobitelu koji je glumio hotspot i aplikaciju sa informacijama o mjestima za parkiranje i nocenje kampera, ali nakon sto smo nasli zeljenu informaciju prebacili smo odrediste na Garmina i dalje nas je on sigurno vodio bez ikakvih problema.
Fast forward u danasnje doba - i dalje puno putujemo, cesto idemo u dijelove gdje je pokrivenost mobitel signalom losa ili nikakva (planinarenje), idemo u zemlje izvan EU gdje nema roaminga a signal je jako los cim se maknes iz naseljenih mjesta. Zato nam je Garmin primarno sredstvo navigacije, kao takav svugdje radi odlicno i zadovoljava 95% nasih potreba. Ovih preostalih 5% dopunimo mobitelom i kartama na njemu (Google maps, OSMAND...). Isto tako je zgodno sto se lako seli iz auta u auto, pa ga mogu prebaciti ako netko ide na put - sto sa mobitelom bas ne hoda i lakse je nego nekome instalirati dodatne karte i navigaciju na mob. Isto tako mi je plus kada navigacija cuci na vjetrobranu i radi svoje (prica kamo skrenuti i prikazuje sliku koje je ponekad jednako bitna kada imas vise skretanja jedna za drugim), a za to vrijeme mozes drkati po mobitelu i traziti dodatne informacije ili alternativne puteve.
Sto se konkretnih primjedbi tice:
- Garmin ima update karata 1-2 puta godisnje, sto se (nama) pokazalo cisto dovoljno
- od kada se moglo nabaviti imamo Garmin TMC prijemnik gdje se u normalnom svijetu (citaj: izvan Hrvatske) putem FM radio signala emitiraju bitne prometne informacije o radovima i zastojima - i to radi skroz dobro
- prije 2 tjedna u Austriji mi je TMC na vrijeme javio guzvu na autocesti i ponudio zaobilazni put koji stedi 30 minuta, a zimus u Italiji je upozorio na radove u nasem smjeru - kako je bila procjena 10 minuta usporenja, nismo trazili alternativu
- u povratku iz Austrije mi nije javio nista, a guzvu pred Mariborom sam izbjegao slucajno kada sam na mobitelu trazio punionice pa je Google upozorio na zastoj i ponudio alternativu - jbg, vjerojatno u Austriji jos nije ulovio slovenske informacije
- ovaj novi Garmin preko mobitela moze primati dosta toga, sto tek moram probati kako radi recimo za prometne informacije |
|