<br />Električna vozila i obnovljiva energija - Početna<br /> Električna vozila i obnovljiva energija

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

mikro kogeneracija
Idite na Prethodna  1, 2

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Ostalo
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gec

PostPostano: 13.1.2022. čet. 22:05    Naslov: Citirajte i odgovorite

stjepan je napisao/la:
Mislim da ulazak u EU i utjecaj EU-a i te kako treba uzeti u obzir. K tome, i dugovanja države i ulazak u eurozonu.
Manevarske sposobnosti svakako će biti sve manje i manje.

K tome, kad uzmeš efikasnost toplinskih pumpi, mogućnost proizvodnje struje bilo gdje i bilo kada....ne znam....meni plin uopće ne izgleda kao dugoročno dobar odabir.

Evo baš čitam, kažu da bi plin mogao poskupiti i do 40% (a tržišno gledajući, trebalo bi ići 3x).
Pa kažem ti, kad najjača ekonomija u EU radi na većoj dobavi plina onda ga tako skoro neće odbaciti, sa juga ide turski tok, otvaraju se LNG terminali, plina na tržištu ima dovoljno ali ga treba dobaviti. Ova povećanja cijena su plod mešetarenja i neplaniranja na raznim razinama, Rusi igraju svoju igru jer EU nije dovoljno poradila na drugim dobavnim pravcima iz Kavkaza i Afrike. Nijemci igraju prljavu igru i gledaju samo svoje interese.
Mi uvozimo već sad 20% struje i to se neće tako brzo promijeniti, struja za firme ide 100% gore, koliko će biti za kućanstva ovisi o tome što će napraviti vlada. Trenutno je kaos a biti će i veći kad se sad zarati u Ukrajini, moglo bi ove zime sve biti dobro za grijanje
Sad
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
stjepan

PostPostano: 13.1.2022. čet. 22:37    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne znam zašto Njemci gase svoje nuklearke i osuđuju sebe na uvoz plina iz Rusije (bilo kakvo osuđivanje sebe na uvoz nečega iz druge zemlje, a ponajmanje iz Rusije ne izgleda mi kao pametna odluka), no mi struje možemo proizvesti koliko god nas je volja i to u vrlo kratkom roku. Naravno, kad bi htjeli. Jedina prljava igra o kojoj se mi moramo brinuti je igra koju igra naša vlada.
S druge strane, plina ne možemo stvoriti koliko nas je volja niti ga možemo koristiti u toliko različitih aplikacija kao struju.

Kad bi htjeli, tih 20% što uvozimo bi se jako brzo pretvorilo u izvoz uz minimalna ulaganja i ekstremno brzo pokretanje proizvodnje. To najbolje pokazuju Francuzi (ne po cijeni, već po omjeru uvoza i izvoza).
https://www.worldometers.info/electricity/france-electricity/
Citat:

France imported 19,903,000 MWh of electricity in 2016
France exported 61,404,000 MWh of electricity in 2016.

Very Happy

Što se cijene plina tiče:
https://ycharts.com/indicators/europe_natural_gas_price

Probleme sa energentima nema samo Europa. Ima ih i Rusija i Kina. U Kini su rolling blackouts postala najnormalnija stvar.

Baš zato jer je sranje i kaos, ja sam odlučio prebaciti se na nešto što mogu sam proizvesti. Ako se sranje zakuha baš jako, onda u sistem idu dodatni paneli i baterije a ja idem off grid. To sa plinom jednostavno ne bih mogao.
Ne vjerujem dovoljno niti Njemcima niti našoj vladi da bih se vezao uz plin, kakva god mu cijena bila danas.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gec

PostPostano: 13.1.2022. čet. 23:15    Naslov: Citirajte i odgovorite

Francuzi imaju viška struje ali njihove firme kupuju na tržištu gdje je cijena niža, to rade i drugi. Ameri uvoze dio nafte iako imaju viška zbog nekih drugih razloga itd.
Slažem se da treba imati više mogućnosti ako negdje zagusti, pogotovo kod nas gdje na višem nivou ne postoji nikakva dugoročna energetska strategija.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
riba

PostPostano: 13.1.2022. čet. 23:53    Naslov: Citirajte i odgovorite

stjepan je napisao/la:
riba je napisao/la:
Kako šljaka podno hlađenje, jel im tko iskustva?

Nemam osobnog iskustva. Čitao sam nešto malo o tome. Prva stvar koja mi pada na pamet je da je to isto kao i stropno grijanje. Jednostavno, kriva podloga.
Pod je za grijanje dobar, jer toplina ide prema gore. Za hlađenje bi zbog toga bio bolji strop nego pod.
Dodatno, želiš li po ljeti hodati bos po podlozi koja je dovoljno hladna da rashladi zrak? To mi ne izgleda baš ugodno. Osim hladne podloge za hodanje, tu je i kondezacija. Po ljeti kad je vani najogavnije, kad je sparina, malo ako otvoriš bilo šta, vrata, prozor...eto vlage po podu.

Gledam baš svoju klimu. Kad ju stavim na automatiku na hlađenje, onda digne "pera" prema gore, i puše hladni zrak što više može, kako bi "pao" kad ga pogura topli zrak. Isto tako, kad grije na automatiku, "pera" pomakne maksimalno prema dolje, kako bi zrak ostao nisko što je duže moguće.

Podno hlađenje mi je nekako skroz "obrnuti" koncept, no moguće da me moja logika u ovom slučaju vara jer nemam dovoljno iskustva.

Slažem se, u teoriji ne zvuči nešto ali eto ako netko ima iskustvo tko zna Very Happy

BTW ovdje se slažem sa ekipom struja, ne bih se kladio na plin u današnjoj situaciju, a kamoli za budućnost.
[Vrh]
OldDog

PostPostano: 14.1.2022. pet. 06:33    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jenoga dana, kad bude dosta FN panela na krpvovima, Političari će uvesti solarni porez. plazi jezik
[Vrh]
stjepan

PostPostano: 14.1.2022. pet. 09:24    Naslov: Citirajte i odgovorite

OldDog je napisao/la:
Jenoga dana, kad bude dosta FN panela na krpvovima, Političari će uvesti solarni porez. plazi jezik

Jednog dana, narod će birati političare koji to neće napraviti ili političare koji će ukinuti uvedeni porez. Vidimo sada na određenim primjerima da smo sposobni birati nekoga tko je spreman pojesti govno i napraviti nepopularne stvari. No, tu se ne radi o energentu, dostupnosti energenta ili mogućnosti proizvodnje, već o narodu, inteligenciji prosječnog građana i korupciji. Na to ne možeš utjecati no možeš pomoći sam sebi.
Prvi korak će biti off grid. A ako mi budu htjeli uzeti novac i za to, onda se selim u zemlju sa pametnijim narodom.
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    
Električna vozila i obnovljiva energija - Početna
-> Ostalo
Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodna  1, 2
Stranica 2 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.