Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
MP
Pridružen/a: 22. 08. 2011. Postovi: 2765 Lokacija: Sesvetski Kraljevec
|
Postano: 29.11.2013. pet. 12:31 Naslov: |
|
|
da zaokružimo - za 1h glisiranja bi trebao piknuti 15k eurića , sa 300kg tereta u baterijama , i to sve za tjedan dana korištenja godišnje
pa ko voli . ja vozim dok ide , a poslije može i jedna mala jedrilica klase optimist.
jednu sam slagao prije p.k.godina - mogao bih to ponovit |
|
[Vrh] |
|
|
Gec
Pridružen/a: 27. 12. 2007. Postovi: 1728 Lokacija: Zagreb - zapad
|
Postano: 29.11.2013. pet. 16:03 Naslov: |
|
|
nedavno je jedan JK prodavao puno kompletnih Lasera za 5000 kuna komad. |
|
[Vrh] |
|
|
sivi
Pridružen/a: 23. 11. 2013. Postovi: 9 Lokacija: Sesvetski Kraljevec
|
|
[Vrh] |
|
|
MP
Pridružen/a: 22. 08. 2011. Postovi: 2765 Lokacija: Sesvetski Kraljevec
|
Postano: 29.11.2013. pet. 23:59 Naslov: |
|
|
piknul sam podatke od čamca u formulu i željenu brzinu , no to je za glisiranje.
ono što vjerojatno budem stavil nekaj na struju ukoliko motor zvizne da se doteglim nazad , sad dali budem kupio gotov vanbrodski na struju kao Zex , ili nešto iskemijal za neš manje love budem si još razmislil.
potražit ću sutra link na taj pdf - negdje mi je na lapu pa ti pošaljem. |
|
[Vrh] |
|
|
riba
|
|
[Vrh] |
|
|
balbazor
|
Postano: 27.6.2014. pet. 23:18 Naslov: |
|
|
bok svima,
da skratim pricu..
jedrilica elan 19, 6m, trenutno gore tomos 4 (pred izdisajem)
po vasem misljenju, da li bi se umjesto pente mogao staviti el.motor npr.
osapian 80 (840 W - 1200 W, 35 A- 50 A / 24 V), 2 baterije, panel 80w) a da bude ok vecinom za giravanje po luci, bonaci i tako...).
Jel ima taj motor dovoljno snage za npr. djitu od Splita do Braca bez jedara?
Koliki bi trebao biti kapacitet baterija, te da li su ove za solarne sustave ok za ovo? Mozda prijedlog nekog drugog motora? Max. budjet je 1000 eura.
Posto cu ionako trebat mijenjati tomosa cini mi se da ovo moglo biti ok rijesenje..
Hvala svima na pomoci
LP |
|
[Vrh] |
|
|
Tomy
|
Postano: 28.6.2014. sub. 06:00 Naslov: |
|
|
Što se tiče snage za 19m jedrilicu ne znam je dovoljna, ali čisto po setupu... Panel od 80W ti neće puniti baterije od 24V bez nekog stepup konvertera,a i slabo ti je to za 2 baterije puniti. Ako uzmeš baterije 2x100Ah imaš 2sata vožnje sa 35-50A,ali to je već na granici uništavanja baterija u jednoj sezoni(za olovo) pa realno 1-1.5sata. Taj panel ti puni strujom od oko 5A,uzmeš 1A na razne gubitke pa ispada da baterije puniš sa 4A. Polupraznu bateriju bi punio 12,5sati ako je brod idealno okrenuti cijelo vrijeme prema suncu tj.2sunčana dana za 1sat vožnje. Na moru sam pa imam vremena teoretizirati, pogotovo rano ujutro... |
|
[Vrh] |
|
|
balbazor
|
Postano: 28.6.2014. sub. 08:22 Naslov: |
|
|
Ma jedrilica je elan 19, a ima 6 metara.
Khmm malo mi to zvuci. Kaj ne bi mogao sa 2x120 ah baterijama duratabar 4-5 sati sa pola gasa??
Thnx |
|
[Vrh] |
|
|
Tomy
|
Postano: 28.6.2014. sub. 09:44 Naslov: |
|
|
Nisam skužio ovih 6m mogao bi tjerati na pola snage duplo više s istim komponentama,a sa 120Ah bi dobio kojih 15min ukupno oko 2 sata i 15. Radije uzmi panel više nego veći akumulator i produljiti će ti se vrijeme vožnje, a možeš i direktno samo na solar. Ne znam koliko snage treba za toliku jedrilicu pa ne znam reci koliko snage panela bi trebalo za direktni pogon,ali više je bolje. |
|
[Vrh] |
|
|
hitnapcsluzba
|
Postano: 28.6.2014. sub. 11:10 Naslov: Re: Vanbrodski motor ! |
|
|
sivi je napisao/la: | Pozdrav svima! zovem se Denis iz okolice Zagreba.
Kakvo vrijeme dolazi počeo sam gledati i prilagođavati se njemu.Kako cijene rastu tako sve više gledam na to da se pokrijem kak mogu, pa tako sam malo njuškao po ovom forumu kako da se zadovoljim.
Plovilo je Kepol 410 trimaran, 4.10 m d, 1.65 š, 0.75 v. oko 130 kg težine.Kodristio bi ga za more i kako zakon nalaže do 3 Nm od kopna.
Ideja je ta da preuredim Tomos T-10 vanbrodski motor u e-motor. Od vas znalaca bi trebao pomoč oko toga da li je to isplativo?.Koji motor bi bio najisplativiji s ostalom opremom. |
Zašto je to dobro?
Brodovi i traktori i kamioni pa čak i vlakovi ako nisu elektrificirane pruge će vjerojatno još jako dugo biti na masni diesel pogon i zarađivat će arapima za vodu. |
|
[Vrh] |
|
|
paramarin
|
|
[Vrh] |
|
|
Cose
|
Postano: 14.10.2017. sub. 20:47 Naslov: Re: Pasara KP + Protruar 4.0. ? |
|
|
Vidim da je cijena blizu 1k EUR sto je vec ozbiljna cijena jer za malo vise mozes kupiti provjereni Torqueedo (http://www.torqeedo.com). Sto se snage tice nisam se uspio snaci na ovom poljskom Webu ali bi trebalo vidjeti kolika je iskoristivost motora (snaga iz baterija u potisnu snagu) - Torqueedo ima blizu 50% i za motor 1000W (iz baterija) kazu da je usporediv sa 3KS benzincem.
Na jednom svapskom forumu kazu da bi trebao biti vise nego dosta - mozda cak i prejak za ovo sto tebi treba (mozda neki slabiji model?):
"Haswing 4 HP is a high-end model with a power of 130lbs at 1100 rpm. It has high performance and high torque, comparable to the 6PS internal combustion engine. For use on boats with a weight of up to 4000kg."
Druga stvar koje se sjecam dok sam to proucavao je da moras paziti da motor koji uzmes bude bas za more - ovi slatkovodni brzo odu k vragu.
Treca stvar su baterije - 100Ah olovne baterije iz kojih vadis struju 50A (2/3 max snage motora od 75A) ce ti moci raditi malo preko 1h, pa racunaj da ti je to ogranicavajuci faktor. Dobra stvar je sto na brodu mozes staviti panele na krov/tendu, pa to bitno mijenja racunicu. |
|
[Vrh] |
|
|
paramarin
|
Postano: 14.10.2017. sub. 21:55 Naslov: |
|
|
Hvala na odgovoru, da mi se netko javi i odgovori...
Nego, na jednom američkom forumu piše mi lik, zaposlenik firme Caroute:
You can consider that our Caroute 24V-160lbs, 2000W brushless motor. Caroute brushless motor is no reducer and higher efficiency. You can find them in eBay with Key words Caroute brushless trolling motor. For your 4.5m boat, 120lbs can reach 4 to 5 mph, 160lbs can reach 5 to 6mph.
Nešto je skuplji ali s obzirom da bi gutao još više bateriju mislim da mi nije potreban. Ponudili su mi cijenu od $950 sa poštarinom. Torq je sigurno bolji ali mislim i dosta skuplji...
Najviše me brine baterija, ako stavim 4 kom od 75Ah u kombinaciji serija paralela, bojim se da neću izvući 2 sata na maksimalnom gasu...još moram preračunato, prerano mi je 😁 |
|
[Vrh] |
|
|
BB
|
Postano: 16.10.2017. pon. 12:23 Naslov: |
|
|
paramarin je napisao/la: | Hvala na odgovoru, da mi se netko javi i odgovori...
Nego, na jednom američkom forumu piše mi lik, zaposlenik firme Caroute:
You can consider that our Caroute 24V-160lbs, 2000W brushless motor. Caroute brushless motor is no reducer and higher efficiency. You can find them in eBay with Key words Caroute brushless trolling motor. For your 4.5m boat, 120lbs can reach 4 to 5 mph, 160lbs can reach 5 to 6mph.
Nešto je skuplji ali s obzirom da bi gutao još više bateriju mislim da mi nije potreban. Ponudili su mi cijenu od $950 sa poštarinom. Torq je sigurno bolji ali mislim i dosta skuplji...
Najviše me brine baterija, ako stavim 4 kom od 75Ah u kombinaciji serija paralela, bojim se da neću izvući 2 sata na maksimalnom gasu...još moram preračunato, prerano mi je 😁 |
maksimalan gas i 75% gas su obično ogromna razlika u potrošnji a minimalna u brzini. Tu dosta zavisi od vrste plovila, gdje obično dužina predstavlja limitirajući faktor.
Ali pošto već imaš pasaru, ti to već znaš kako je na benzinu, slično je i na struji samo što ne smrdi... |
|
[Vrh] |
|
|
|