Razna pitanja

Električni motori i generatori
dc74

Post Postao/la dc74 »

staklar je napisao/la:
Pero je napisao/la:Je li to motor dupla zvijezda / trokut?
Najvjerojatnije dvobrzinski...

Ako je to dupla zvijezda / trokut, ima dvije brzine (odnos 2:1).
Ako ti treba fina regulacija okretaja, onda moraš ugraditi VSD (variable speed drive), nema drugih mogućnosti jer je to kavezni motor.
Ne znam kakav je motor. Trebao bi mi bilo kakav AC motor na koji mogu staviti brusni kotač za staklo. Ovo je ručno napravljen stroj i drugi motor više nije dobar. Trebam drugi ali bi htio da mogu regulirati okretaje od npr 1400 do 2800 ili tako nešto. Sad moram mijenjati bruseve da mogu više debljina stakla a htio bi imat 2 motora da ne moram mijenjat.
Taj motor ima 3 brzine (tzv. dalanderov spoj), prebacuju se s preklopkom 0,1,2,3 ili kombinacijom sklopnika, (kad skineš poklopac imaš klembert s 9 priključnica). Pokušat ću pronaći sheme, pa ti pošaljem na e-mail.
Kolika snaga ti treba za taj stroj?
Ako ti je motor od vešmašine dovoljno jak najjednostavnije ti je njegovu brzinu regulirati s regulatorom snage od usisavača, a ako je slab rješenje je možda bušilica s regulatorom brzine.
Postoji i mogućnost ugradnje kontrolera i upravljanje brzine trofaznog motora, ali se tad preporuča ugradnja ventilatora koji će hladiti motor pogotovo kad radi na frekvencijama manjim od nazivne, pogledaj si kontrolere Hitachi SJ100 i Omron MX....
staklar

Post Postao/la staklar »

dc74 je napisao/la: Taj motor ima 3 brzine (tzv. dalanderov spoj), prebacuju se s preklopkom 0,1,2,3 ili kombinacijom sklopnika, (kad skineš poklopac imaš klembert s 9 priključnica). Pokušat ću pronaći sheme, pa ti pošaljem na e-mail.
Kolika snaga ti treba za taj stroj?
Ako ti je motor od vešmašine dovoljno jak najjednostavnije ti je njegovu brzinu regulirati s regulatorom snage od usisavača, a ako je slab rješenje je možda bušilica s regulatorom brzine.
Postoji i mogućnost ugradnje kontrolera i upravljanje brzine trofaznog motora, ali se tad preporuča ugradnja ventilatora koji će hladiti motor pogotovo kad radi na frekvencijama manjim od nazivne, pogledaj si kontrolere Hitachi SJ100 i Omron MX....
Potrebno je 1.5 kw na nekakvim profi strojevima. Čak je i previše snage za to. Više mi je bitnije reguliranje okretaja jer onda mogu fino narikati koliko mi je potrebno.

Budem vidio kako radi sa motorom od veš mašine, mislim da imam kod bake negdje motor. Regulator snage ću već negdje naći. Hvala na odgovorima
dc74

Post Postao/la dc74 »

Motor od vešmašine mora imati četkice da mu se može regulirati brzina. Snaga tih motora ti je manja od 500 W.
staklar

Post Postao/la staklar »

Nema veze ako je mala snaga. Nema tu jakog otpora tako da ću probat sa tim motorom
BB

Post Postao/la BB »

ako hoćeš profi stvar i finu regulaciju, onda ugradiš frekvennti regulator, frekvencijski pretvarač ili variable frequency drive (VFD)- uobičajena fraza na engleskom (mada mislim da je Pero mislio na isto) ili kako ga ko još zove...

ovdje ne vidim o kojoj snazi se radi ali ako je do 2,2 kW onda možeš koristiti monofazni (spojiš ga u trokut umjesto u zvijezdu). Razlog za ovo jeste što ti je monofazni jeftiniji od trofaznog. Ovo je moguće do snage 2,2 kW (ponegdje i 3kW). ima milion videa na tu temu, jedan od njih https://www.youtube.com/watch?v=XNkg9uGem_Y

ovo pričam uopšteno jer ne vidim šta piše na ovoj pločici...

Možeš staviti i potenciometar pa sa njim reguisati broj obrtaja, a to možeš raditi i sa tastaturom (strelicama gore-dole).
Mana ovih uređaja je cijena, ali ako hoćeš pravo rješenje, to je to
pkristo
Kontakt:

Post Postao/la pkristo »

Plamenko

Pozdravi i lijepe želje cijenjenom društvu i jedno pitanje

Post Postao/la Plamenko »

Oduševljen sam činjenicom da postoji ovakav forum i ovakvo društvo, krasno mjesto gdje se da družiti i naučiti i vrijeme ne provoditi bez veze.

Forum je prebogat temama i sadržajem, ozbiljnim i stručnim stvarima, sve stvari koje me zanimaju, hvala svima koji su ulagali svoje vrijeme i dijelili iskustva, istina je da su ovakve ćelije društva mnogo bitnije za napredak čovječanstva nego političke stranke.

Provao sam dosta vremena na nekim engleskim forumima koji se i ovdje spominju, naravno slične teme i problemi se diskutiraju, ali kao laik nigdje pa ni ovdje ne nađoh odgovor za jedan problem koji muči mene, a vidio sam da ne samo mene.

Interesantno da na to pitanje nije reagirao nitko, kao da čovjek i nije bio tu.

Evo godinu dana se vozim na struju, i mogu reći da je to avantura koja ti život zgadi ili se oduševiš, na sreću ja sam se oduševio, i naravno sve činim da i druge oko mene oduševim, ako je moguće.

Živim u brdovitu kraju i naravno vozeći jeftinu kinesku tehnologiju spalio sam hrpicu kontrolera, i kad mi je dojadilo lokalnom dileru plaćati pet puta skuplje za iste stvari, odlučim se kupiti nekoliko komada na ebay.

Dobijem za tjedan dana i sve na kineskom, i sve drugačije, zamolim za kakvu shemu što ide na što, i dobijem ovu sliku, nadam se da ću je uspjeti ovdje ugurati.

Nekako na sreću povežem kontroler, nađem i rikverc koji mi je nepotreban a nikako da povežem da mi koči.

Naime, iz kontrolera ima jedna bijela žica koja je kao za jako kočenje, i na drugom konektoru crna i bijela to je kao za slabo kočenje. A ja na kočnicama imam dva prekidača koji kad kočim prekinu struju, kako sad to sa ovim izlazima spojiti.

Ja se zaista ispričavam što vam pišem roman, ali u mislima imam i druge kojima bi ovo moglo pomoći.

Svakome od vas koji bi mi pomogao sam više nego zahvalan, sigurni budite da ću sve učiniti da stvar izbalansiramo.

:)

Iz ljepote ovih najljepših dana u godini vas pozdravljam i želim krasan dan!

https://drive.google.com/file/d/0B9B7u3 ... sp=sharing
grrga

Post Postao/la grrga »

Dobrodošao na forum.

Odgovorit ću ti ukratko. Nema žice za jako ili slabo kočenje već za "low level i High level"

Ako izmjeriš sa mjernim instrumentom vidjet ćeš da crna žica iz low level konektora ide na masu.

Low level znači da se žica spaja na masu (to je za bicikle). Dakle trebaš te dvije žice povezati na prekidač (taster u ručici kočnice) tako da kad stisneš ručicu sde povežu ta bijela i crna žica.

Ona bijela što je sama se koristi kod skutera i poveže se na + pol kočionog svijetla pa kad kočiono svijetlo svijetli kontroler koči. Koristi se jedan ili drugi način a rade potpuno isto.
Plamenko

Hvala Grrga :)

Hvala Grga do Neba, nisam očekivao tako brzu reakciju. Danas ću to isprobati, a mislim si, kakva šteta za ovaj narod da ovakvih ljudi nema u politici, da jasno o jasnim stvarima govore. :palac:
Plamenko

Isprobah, sve dobro i pravo reče Grrga!

Ali meni radi samo djelimično, naime, samo mi prekine struju na motoru, što je u odnosu na ranije uspjeh i već sasvim dobro.

Mogući razlozi su prije svega to što sam ga čačkao i povezivao svakojako, možda sam što god spalio. Radi se o scooteru i krstio sam se nad tim kad sam vidio da su mu i svjetla i sve na istom naponu, ...pokušao zamjeniti naivno sijalicu u faru, napravim eksploziju dvaput prije nego mi je kapnulo pogledati, i vidim da sijalice nisu 12V

Drugi razlog može možda biti to da na tu bijelu žicu controler očekuje napon 12V a ne 60V.

Probat ću s novim kontrolerom i svom ovom pameću :) i iskustvom :smijeh2: na drugom skuteru i javiti rezultate.

Pozdrav svima i dobra vibra iz ovoga krasnog dana! :smijeh2:
grrga

Post Postao/la grrga »

Razlog je što kontroler ne podržava regenerativno kočenje.
Plamenko

Vjerujem grrga da si u pravu opet, no obzirom kako mi goni motor, i ne grije se, 20$ nisam bacio.

Sve mi je ovo i zabava i škola, a naravno da sve vodi traženju trajnijih i boljih reješenja, zato sam tu.

:)
Grana

Post Postao/la Grana »

jedno pitanje nevezano za vozila al o kaveznom motoru...imao sam dva motora od hidrofora, jedan izgoren a drugi je izgledao oke samo mu pumpa fali...prebacio sam stator s ispravnog na izgoreni, promjenio jedan lezaj i kondezator...rotor se lagano vrti al kad ukljucim motor vuce 20A u praznom hodu?
naravno grije se ko lud tada...kondezator je nov, radni a ne startni, od 25uF...hidrofor je obicni onaj elektrokovina mislim 1 ili 1ipo kw monofazni...
dali je i drugi stator neispravan ili je mozda problem u rotoru koji je dosta crn od proslog statora koji je izgorio?
mihaelj

Post Postao/la mihaelj »

Ljudi, koliko vrijedi ovaj motor:
slikaclick image upload

ELEKTROKOVINA
Trofazni motor 10HP
16,5A
cosF 0.79
1460/min
S motorom dolazi trokut zvijezda sklopka i remenica za 4 remena.
Motor je nekad pogonio dreš tj. ono što se koristilo prije kombajna :D

Hvala!
BB

Post Postao/la BB »

Za pogon auta vjerovatno ništa. to je motor starije kontrkukcije, težak, vjerovatno ima slabiju izolaciju namotaja (problem ako ide na inverter a mora).

jedino ako se premota na manji napon kao što je Dompa uradio, onda ti određuješ i izolaciju, onda bi moglo.

s tim da mi se čini da je Dompa koristio dvopolni motor, radi brzine , u principu to se riješi frekvencijom ali zalazi u neoptimalno područje a i čini mi se da je dvopolni u startu laganije konstrukcije...

a ako je za nešto drugo, onda vjerovatno vrijedi...
Odgovori

Natrag na “Motori”