Kako bi se podigla upotrijebljenost vozila kod nas u firmi već par godina djeluje princip "car pulling" gdje jedna osoba svojim autom kupi po trasi druge osobe I onda idu skupa na posao. Ta osoba dobije beneficiju besplatnog parkiranja auta u garaži firme. No problem je u tome što to uvijek radi osoba najdalja na trasi; npr. Vozač iz Velike Gorice kupi putnika u Sloboštini, pa u Utrinama pa Folnegovićevom naselju I idu skupa na posao u Radničku cestu. Iako svi imaju automobile uvijek vozi onaj iz VG jer je suludo da onaj iz Folnegovićevog naselja odlazi po putnika u VG jer mu nije usput. Znači uvijek vozi samo jedan, a kako oni dijele troškove goriva, održavanja vozila itd to je na njima.
Zato je meni kao inženjeru prometa zanimljiva priča o "samoupravljanju" I odlasku po klijenta koji je naručio prijevoz mobom. No ujutro kada je špica svi bi naručivali u isto vrijeme za odlazak na posao. OK moglo bi se natrpati pet osoba u auto koji ide istim smjerom I time bi se umanjile gužve za pet puta ali nisu svi na istim adresama I nisu svi samoupravnim autima usput pa bi bilo šaranja simo tamo. Sa druge strane neki ljudi se nebi niti željeli voziti sa druge četiri nepoznate osobe ako plaćaju prijevoz. Tako da mi baš nije jasno kako bi to moglo dobro funkcionirati bez promjene navika I mentaliteta ljudi. Čitao sam u jednom znanstvenom radu kako su u jednom gradu u svijetu nudili ljudima besplatan javni prijevoz samo da ne stvaraju gužvu svojim autima. No međutim nije bio očekivani odjek jer ljudi cijene svoju privatnost I slobodu u svom autu iako za to skupo plaćaju. A ako bi samoupravni auti vozili po jednog putnika onda ništa od smanjenja gužvi u špicama jedino bi bila manja nervoza jer samoupravni auti nebi trubili I šizili jedan na drugog

Kakvo je vaše mišljenje o tome. Mate, ako si pročitao reci nam I ti svoje viđenje rješenja problema.