Putopisi, đirevi, rute, putašestvije :)

Električni bicikli, trocikli, četverocikli
Odgovori
Boris123

Post Postao/la Boris123 »

Pozdrav,
u 5 mj se spremamo za rutu ZG - >Vodice.
Planirano trajanje puta 3 dana.
Znaci oko 100 km dnevno.

Bit ce samo 1 el bic, moj, i ostali cestovnjaci.

Zanimaju me iskustva vas koji ste isli na takve rute.

Dali ce mi energija u bateriji biti dovoljna da kompenzira dodatnu tezinu koju vozim sa sobom ?

Neminovno ce mi svaki dan nestati struje, samo je pitanje kada.

Dali , ukupno gledajuci, moram uloziti vise snage (kad mi nestane struje) u odnosu na normlani bic, negoli sto cu manje snage utrositi dok imam struje ?

Nadam se da kuzite pitanje :)

Planiram svaki dan puniti, tako da racunam nekih 50 km uz pomoc, a ostalih 50 sam u losijoj situaciji u odnosu na cestovnjake.
grrga

Post Postao/la grrga »

Ako to planišaš sa DD hub motorom mislim da slobodno možeš zaboraviti na tu ideju. Motori bez getribe prave veliki otpor prilikom pedaliranja što ti nije teško ustanoviti. Uzmi svoj bicikl i napravi 10-15 km s njim bez upotrebe motora i sve će ti biti jasno. Mogućnosti su dvije, prva da pažljivo raspolažeš sa strujom i rastegneš je na cijeli dnevni put ili druga - promjeni motor.
Boris123

grrga je napisao/la:Ako to planišaš sa DD hub motorom mislim da slobodno možeš zaboraviti na tu ideju. Motori bez getribe prave veliki otpor prilikom pedaliranja što ti nije teško ustanoviti. Uzmi svoj bicikl i napravi 10-15 km s njim bez upotrebe motora i sve će ti biti jasno. Mogućnosti su dvije, prva da pažljivo raspolažeš sa strujom i rastegneš je na cijeli dnevni put ili druga - promjeni motor.
Imam standardni artasov set. Nemam pojma kakv je to motor ?

Posto se pripremam, radim 50 km oko jaruna u zg - znaci iskljucivo ravno.

prosjek mi je 15 kmh i onda to mogu uredno izdrzati tih 5h sati bez d akoristim struju. (sa odmorima)

E sad ovi cestovnjaci pedaliraju prosjekom od 20 po ravnom.
Znaci struju bi koristio na nacin da uz moje pedaliranje struja pomogne da bih ukupno vozio s njima u tempu od 20.

E sad takvim rezimom nemam pojma kad ce nestati struje ?!
eugen

Post Postao/la eugen »

MP je napisao/la:jesi se to popeo po toj strmini što se vidi u pozadini prema gore :palac:
da popeo sam se a i spustio bajkom..ima to snage "u of road modu" :D

uspon je i manji problem od samog puta kad ti kotac upada u sljunak..ali i to je izvuklo uspjesno uzbrdo ..ipak je to CBM monster bike :palac:
grrga

Post Postao/la grrga »

Boris123 je napisao/la:
grrga je napisao/la:Ako to planišaš sa DD hub motorom mislim da slobodno možeš zaboraviti na tu ideju. Motori bez getribe prave veliki otpor prilikom pedaliranja što ti nije teško ustanoviti. Uzmi svoj bicikl i napravi 10-15 km s njim bez upotrebe motora i sve će ti biti jasno. Mogućnosti su dvije, prva da pažljivo raspolažeš sa strujom i rastegneš je na cijeli dnevni put ili druga - promjeni motor.
Imam standardni artasov set. Nemam pojma kakv je to motor ?

Posto se pripremam, radim 50 km oko jaruna u zg - znaci iskljucivo ravno.

prosjek mi je 15 kmh i onda to mogu uredno izdrzati tih 5h sati bez d akoristim struju. (sa odmorima)

E sad ovi cestovnjaci pedaliraju prosjekom od 20 po ravnom.
Znaci struju bi koristio na nacin da uz moje pedaliranje struja pomogne da bih ukupno vozio s njima u tempu od 20.

E sad takvim rezimom nemam pojma kad ce nestati struje ?!
To je slučaj jedan - da rastegneš struju za cijelu dnevnu rutu. Što je brzina manja manji je i otpor pedaliranja, pri toj brzini i uz pomoć pedala trebao bi imati dosta struje.
Jedino moraš uzeti u obzir da nema ravne ceste a i obilčno se vozi 20-30 kg stvari.

Artasov motor je DD hub :)
Boris123

Hvala :)
Evo jos jedno mozda smijesno pitanje, ali s mojim ogranicenim znanjem fizike, negokuciv mi je odgovor :)

Ako uzmemo uzbrdicu od recimo 20 stupnjeva koja je duga 1 km,
i nakon toga nizbrdicu pod istim kutem od 20stup, dugu 1 km.

Gledajuci vremenski prosjek, dali ce se vise vremena izgubiti na penjanje (od prosjeka pedaliranja po ravnom), nego sto ce se dobiti ubrzanim spustanjem (od prosjeka) ?

Kada se predje tih 2 km ceste, dali ce to vremenski iznositi vise vremena ili manje od primjera kad bi tih 2km vozili po ravnom ?
Aurelius

Post Postao/la Aurelius »

Prosječne brzine ne zanimaju uzbrdnice i nizbrdice. Samo prijeđeni put i vrijeme...

Vremenski prosjek je teško definirati :)
Ako je srednja brzina za dva kilometra po ravnom jedanka srednjoj brzini uzbrdo i nizbrdo dva kilometra, tada će i brdo i ravno biti pređeno za isto vrijeme - naravno uzbrdo treba više vremena nego nizbrdo, ali ukupno jednako kao i po ravnom.
Boris123

Aurelius je napisao/la:Prosječne brzine ne zanimaju uzbrdnice i nizbrdice. Samo prijeđeni put i vrijeme...

Vremenski prosjek je teško definirati :)
Ako je srednja brzina za dva kilometra po ravnom jedanka srednjoj brzini uzbrdo i nizbrdo dva kilometra, tada će i brdo i ravno biti pređeno za isto vrijeme - naravno uzbrdo treba više vremena nego nizbrdo, ali ukupno jednako kao i po ravnom.
ma ne razumijes sto zelim pitati.

Dali ti ista uzbrdica uzme vise vremena dok se penjes po njoj, nego sto ti doda ta nizbrdica kad se spustas ?

Ono penjes se na sljeme 1 sat, a spustis se za 5 minuta.

Da je to ravno, dali bi ro ptosao za 1 sat i 5 min ?
eugen

Post Postao/la eugen »

uzbrdo uzme masu vremena i ako przis po ravnome si brzi nego prosjek uzbrdo nizbrdo .....u prosjeku :D
Boris123

eugen je napisao/la:uzbrdo uzme masu vremena i ako przis po ravnome si brzi nego prosjek uzbrdo nizbrdo .....u prosjeku :D
oa to te pitam prijatelju :) znaci ako imam otprilike jedan uspon i pad, mogu tu rutu racunati pod prosjecnim vremenom kakvo imam inace, odnosno cak i manje !
eugen

Post Postao/la eugen »

kako ja eazumijem sto sam napisao je da.ti yreba vise vremena uzbrdo nizbrdo nego samo ravno. npr. zum baispil. ako jurim 7 kmh uzbrdo onda cu nizbrdo ici recimo 15 kmh . i tecimo da je 1 km u brdo 1 km nizbrdo. ukupno 2 km to daje 8,6 minuta uz rdo i 4 minute nizbrdo a po ravnome ides recimo 17 kmh sto daje 3,5 minuta za kilometar ili u ovom primjeru 12,6 minuta uzbrdo nizbrdo i 7 minuta ravno. za put od 2 km.

teorija...praksa za e bajk po ravnom imas domet i duplo vise od brdo nizbrdo.... ebajk pedalat uzbrdo bez baterije je puno e a razlika od navedenig primjera.

prakticno znaci za tu putesestiju u tom vremenu koje si za rtao uzmi prikolicu i 50-80ah baterija na 48v i nemas problema napravit 100 km dnevno :palac:
creatin

Post Postao/la creatin »

Nema potrebe za 50 Ah baterije.
Prosle godine smo odvozili zg-pag, mogu ti precizno reci samo za dio od Gracaca pa do recimo grada Paga to je nekih 70-80 km.

Vozili smo 2 ebike-a sa malim motorima, 48V 16Ah artas baterija, kontroleri limitirani na 20-ak ampera, grrga ispravi me ako sam fulao u podacima jer si bikeove podesavao :)

Speed limit podesen na nekih 25 km/h, bili smo pretovareni, bicikli s kitovima 22 kg, vozaci preko 95 kg, prtljage 40 kg.

Dionicu od Gracaca do vrha Velebita smo vozili brzinom od 15-18 km/h, nizbrdo 40-60 km/h ovisno o vjetru.

Inace nam je brzina uz brdo bila 6-8 km/h.

Pedalirali smo kao da nismo imali motore, s motorima smo si dizali prosjecnu brzinu s 14 km/h na 22 km/h.

Tu dionicu od Gracaca do Paga smo uz pedaliranje prosli s potrosnjom 8 Ah :) kada smo stigli frend je pitao sta se nismo mogli voziti bez speed limita :)
Aurelius

Boris123 je napisao/la:
ma ne razumijes sto zelim pitati.

Dali ti ista uzbrdica uzme vise vremena dok se penjes po njoj, nego sto ti doda ta nizbrdica kad se spustas ?

Ono penjes se na sljeme 1 sat, a spustis se za 5 minuta.

Da je to ravno, dali bi ro ptosao za 1 sat i 5 min ?
Onda ni ti mene nisi shvatio što sam napisao :)

Ravno i uzbrdo/nizbrdo bi prošao za istih 1 sat i 5 minuta ako su ti prosječne brzine jednake. Ne možeš uspoređivati dva sustava (ravno i uzbrdo) ako im ne daš više obilježja, od ovoga što si gore napisao, a da ih možeš uspoređivati.
Aurelius

eugen je napisao/la:kako ja eazumijem sto sam napisao je da.ti yreba vise vremena uzbrdo nizbrdo nego samo ravno. npr. zum baispil. ako jurim 7 kmh uzbrdo onda cu nizbrdo ici recimo 15 kmh . i tecimo da je 1 km u brdo 1 km nizbrdo. ukupno 2 km to daje 8,6 minuta uz rdo i 4 minute nizbrdo a po ravnome ides recimo 17 kmh sto daje 3,5 minuta za kilometar ili u ovom primjeru 12,6 minuta uzbrdo nizbrdo i 7 minuta ravno. za put od 2 km.
Ovo su naravno proizvoljne vrijednosti. Prosječna brzina uzbrdo/nizbrdo je prema danim vrijednostima 9,524 km/h a po ravnome 17 km/h ... Naravno da će u opvom slučaju trebati puno manje vremena po ravnom.
No moram primjetiti da ove brzine baš nisu relevantne jer ispada da se po ravnome vozi 17 a nizbrdo 15 km/h... Nije baš realno :)
Boris123

Sad sam se j apogubio :)
Ajmo rec uspon na sljeme - i recimo da se vracasa istom cestom u suprotnom smjeru.

Znaci gore ides 5 na sat.. a dolje ides 50 :))

HOcu reci da isti uspon te uspori MANJE, nego sto te ista nizbrdica UBRZA.. jesam sad dobro rekao ? :)
Odgovori

Natrag na “Električni bicikli”